Poprvé zveřejněno: Fotka Gotta s Lennonem, kvůli které byl poprask! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poprvé zveřejněno: Fotka Gotta s Lennonem, kvůli které byl poprask!

Gott se s Lennonem setkal za hranicemi. Lákal ho do Československa.
Gott se s Lennonem setkal za hranicemi. Lákal ho do Československa. (Koláž Ahaonline.cz)

Po několikaměsíční pauze zpěvák Karel Gott (73) opět otevřel svá alba a zveřejnil ve svém profilu na Facebooku raritní fotografie. Aktuálně třeba snímek, na kterém sedí u jednoho stolu s legendárním členem kapely Beatles Johnem Lennonem (†40) a jeho ženou Yoko Ono (80).

Fotka je 42 let stará, vznikla v Londýně a patří mezi Gottovy největší cennosti. Karel Gott je nejspíš jediným Čechem, který se s Lennonem tváří v tvář setkal. „Schůzku mi zorganizovala firma Polydor, která mne v Německu zastupovala,“ vzpomíná zpěvák.


Setkání podle něj trvalo půl hodiny a odehrálo se v kancelářích nahrávací společnosti Apple. „Řekl jsem mu tehdy, že bych rád, aby vystoupil v Praze. Ptal jsem se ho na podmínky. On mi odpověděl, že by si rozhodně nevzal žádný honorář. Peníze chtěl věnovat ve prospěch vesničky SOS. A chtěl, aby o tom napsaly naše noviny,“ popisuje zpěvák. Když pak přijel zpět do Československa, kde probíhala tuhá normalizace, úřady možné Lennonovo vystoupení shodily ze stolu.


Podle našich informací existoval plán, že by Lennon zpíval na Strahovském stadionu. Jenže normalizátoři vedení Gustávem Husákem (†78) po chvíli přemýšlení řekli: NE! Johna Lennona vnímali jako chuligána, výstředního milionáře, levicového aktivistu, humanistu, alkoholika a exhibicionistu.




Autor:  lbp

Přečtěte si
cukrenka
1. 7. 2015 • 12:32

Talentovaní jedinci jsou často hodně zvláštní a často tedy i většinou nepochopení. Stejně tak i Beethoven.

Shelby16
1. 4. 2013 • 18:42

ale taky byl znamenitým hudebníkem, který ovlivnil světovou hudbu a vydělával milióny dolarů, ale zároveň své peníze dával na dobročinné projekty, angažoval se za světový mír, vyjadřoval i podporu nespravedlivě odsouzeným v USA, bojoval za svobodu a porozumění mezi lidmi

Shelby16
1. 4. 2013 • 18:33

Kdo se zajímá o Johna Lennona, na tuto fotografií s naším "zlatým slavíkem" musel už v minulosti zákonitě narazit. Lennon byl legenda a hudebník, který ovlivnil celé generace i celou světovou hudbu. Že nosil i dlouhé vlasy a kouřil marihuanu a měl rebelské vystupování, tak to bylo typické pro hudebníky a skupiny zvláště od konce 60-tých let, kdy propuklo v USA hnutí hippies a tzv. psychedelické období revolty mladých lidí. Ale Lennon skládal neuvěřitelně krásné písně, které přečkaly celé generace a hrají je dnes v 21. stol i mladí lidi - např. v cover verzích na youtube ! Jeho písně jsou nadčasové, narozdíl od mnoho módních proudů, které v čase zapadly a byly zapomenuty. Lennon byl možná vůči dotěrným lidem a novinářům někdy arogantní, ale v hloubi duše to byl citlivý a spravedlivý člověk, kterému šlo vždycky o dobro a lásku mezi lidmi, angažoval se za světový mír. Kdo zná jeho písně, složil řadu i politických songů na podporu nespravedlivě odsouzených v USA nebo jinak zabitých lidí v různých konfliktech. Byl nesmírně bohatý, jezdil v Rolls-Royce a i v jiných drahých autech, ale žádný kapitalista to nebyl, měl svým způsobem spíš levicové smýšlení (rozhodně ale né socialistické, to je omyl, kdo si to myslí). Hodně peněz věnoval na charitu i různé projekty určené pro lidi. Bohužel někteří podnikavci jeho dobroty často zneužili, ale to už je jiný problém.

Shelby16
1. 4. 2013 • 18:10

Tomuhle tvrzení bych docela věřila, mě stačilo vyprávění rodičů, jak šílená normalizace ze 70-tých tady probíhala. Gustav Husák a jeho partaj soudruhů tehdy neměli pražádné pochopení pro nějaký pop nebo rock n' roll ze Západu ! Neexistovalo tehdy, aby se tu v rádiu hrály nějaké písně ze Západu, když tak, už jen vyjímečně - jen ty "slušné" a neutrální, které tehdy patřily k tehdejšímu nudnému klišé a středním proudu pop music (viz. ABBA, Boney M a podobné tehdejší komerční ubohosti). Západní kvalitní muzika se dala tehdy chytit jen na Radiu Luxembourg a toto rádio komunisté s oblibou rušili Desky The Beatles, Johna Lennona a dalších interpretů, které za něco stáli se za socialistického Československa se pašovali víceméně na černo. V tehdejším Supraphonu byl v nabídce hlavně Gottík, Pillarka, Chladil, Neckář a pepíček Zíma... Jo to byla zoufalá doba

mandat
1. 4. 2013 • 12:59

To je pravda,ale rikal to, co si mysl. Byl velice arogantni.Angazoval se uz tenkrat za zivotni prostredi a za udrzeni miru.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.