Iva Janžurová: Jako babička nestíhá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Iva Janžurová: Jako babička nestíhá!

Iva Janžurová
Iva Janžurová (Aha! – Marek Hofman, archiv)

Iva Janžurová (71) se snaží skloubit pracovní nabídky a rodinný život. Jde to ztuha, protože patří už desítky let k nejobsazovanějším herečkám. Nedělnímu Aha! paní Iva sebekriticky přiznala, že občas jako matka a babička nestíhá. „Někdy dokonce zapomenu, že je dcera těhotná,“ přiznala herečka. A to Theodoře (39) schází jen měsíc do porodu.


Jak se připravujete na přírůstek do rodiny?

„Jako babička musím sebekriticky říct, že mám velmi špatnou přípravu. Muž Theodory byl nedávno v zahraničí na dlouhém zájezdu s filharmonií. Nabídla jsem se, že budu vodit kluky do školy a venčit psa. Ani jednou k tomu nedošlo, stydím se. Naštěstí je Theodorka velmi schopná a zvládla to všechno sama.“

Takže se s rodinou moc společných chvil netrávíte?

„Zrovna nedávno to vyšlo a strávili jsme společně tři dny na chalupě. Vyrazili jsme na túru do lesa, kluci se úplně zmáčeli od sněhu a já skoro zapomněla, že je Theodorka těhotná. Úplně jsem se pak lekla, jak ji vláčíme lesem. Vždyť by se mohlo něco stát! Když ona je pořád tak svižná a v pohodě.“

Vy jste přece musela být stejná, když jste ji čekala.

„Máte pravdu, ještě v devátém měsíci jsem točila se Zdeňkem Podskalským.“

Nejnověji máte roli v novém cyklu ČT Nevinné lži. Taky jste někdy lhala?

„Jsem nyní tak strašně unavená z hraní a zkoušení, že nemůžu ani tolik přemýšlet. Neřeknu vám proto nic konkrétně, ale určitě to bylo často.“ (smích)


Hrajete matku dvou dcer, které spolu 25 let nemluví. Umíte si to představit s Theodorou a Sabinou byť je na půl roku?

„Ne, a ani si to představovat nechci. To by mě úplně zničilo. Bylo by to velmi trýznivé, a tak se modlím, aby k tomu nikdy nedošlo.“ (zvážní)

Jaká jste matka?

„Měla jsem k výchově dobrou metodu, kterou se snažím uplatňovat dodnes. Když chci mladým poradit, nejdu na to prvoplánovitě, abych je neodradila. Hlavně chci, aby se zamysleli. Vyprávím jim příběh, který naplňuje aktuální situaci. Je to má malá rafinovanost. Oni jsou ale už chytří a někdy mám pocit, že dirigují spíš oni mě.“


Pořád pracujete na 100 procent nebo už trochu hospodaříte se silami?

„Občas se zkouším vymluvit na bolavé koleno nebo náhlý kašel. Ale moc to nevychází. Práce je pro mě věc, která člověka vytahuje z marnivostí. Vždycky si řeknu, že budu sedět doma nad knihami, které jsem ještě nestačila přečíst. Ale zatím mi to nevyšlo.“ (smích)




Autor:  Hana Hoschlová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.