Dara Rolins: Amnestii získala díky podvodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dara Rolins: Amnestii získala díky podvodu!

Dara Rolins
Dara Rolins (Aha! – Pavel Machan)

Pozůstalí po motocyklistovi Jindřichu Rotreklovi (†63) zuří. Nemohou se smířit s tím, že zpěvačce Daře Rolins (40) Městský soud v Praze snížil trest. A co je zaráží ještě víc, že se tak stalo krátce před udělením prezidentské amnestie. Všechno se to semlelo za podivných okolností. „Soud jí snížil trest a za několik dnů přišla amnestie, a tím pádem ten její podmíněný trest odnětí svobody padl. Zůstal vlastně jenom zákaz řízení. To je velmi podivné,“ řekl deníku Aha! Karel Friml, advokát zastupující rodinu Rotreklových.

V srpnu 2012 zpěvačka dostala podmíněný trest na dva roky a dva měsíce s tříletou zkušební dobou, ale proti verdiktu se odvolala. V prosinci 2012, tedy jen pár týdnů před amnestií, Pražský městský soud udělil Rolins za usmrcení z nedbalosti trest na 18 měsíců se zkušební dobou na dva a půl roku.

A to nahrává spekulacím, že to všechno byl fígl, který měl Daře zajistit amnestii! „Odvolací zasedání u jinak přísného senátu městského soudu bylo zvláštní. Už jen nečekané rozhodnutí obžalovanou  znovu vyslechnout. Sotva ale mohl soud po dvou a půl roce po nehodě čekat, že se dozví něco nového. Navíc paní Rolincová tvrdošíjně vinu znovu popřela.  Nezbyla tedy než možnost snížit obžalované trest – vzdor podanému odvolání státního zástupce, který se dožadoval naopak trestu přísnějšího – hledat ve spoluvině řidiče skútru. To tím spíš, že mrtví se nemohou bránit,“ dušuje se Friml.

Fígl s amnestií

Zároveň se domnívá, že v tomto případu mohla amnestie sehrát významnou roli. Je přesvědčen, že se o ní v kuloárech advokacie vědělo už dříve. „V každém rezortu funguje tichá pošta a takové věci jako amnestie se úplně utajit nedají. Aby někdo snižoval podmíněný trest u věci, kdy víme, že za mříže nepůjde, to není běžná praxe, možná kdyby ukradla fotoaparát, ale všichni víme, co se stalo...,“ tvrdí Friml, který tak odkrývá alespoň část záhady.

Nespokojená rodina

„Amnestie prezidenta zúžila výsledek trestního stíhání Dariny Rolincové vlastně na přestupkový trest: vždyť  rok a půl zákazu řízení lze dostat už jen za řízení vozidla bez držení příslušné skupiny řidičského oprávnění nebo jen za odmítnutí dechové zkoušky – aniž byl kdokoli zraněn nebo alespoň ohrožen. A tady zemřel člověk,“ není spokojen s verdiktem Friml a vlastně ani vdova po Rotreklovi Olga a její dvě dcery. „Teď už se můžeme jen domýšlet, proč tedy došlo ještě ke snížení stejně jen symbolického podmíněného trestu? Snad v předtuše blízké amnestie...?“ uzavírá celou věc advokát pozůstalé rodiny.

Koho se týká Klausova amnestie?

● Nepodmíněně odsouzení na nejvýš rok (tresty pravomocné před 1. lednem 2013).
● Odsouzení k trestu maximálně 10 let pro ty, kterým už bylo nebo nejvýš letos bude 75 let.
● Odsouzení na nejvýš 36 měsíců, kteří už oslavili nebo v roce 2013 oslaví 70 let.
● Podmíněně odsouzení na méně než 2 roky nebo starší 70 let.
● Trestně stíhaní už víc než osm let, pokud zákoník stanovuje trest odnětí svobody na nejvýš 10 let (neplatí pro uprchlé stíhané osoby).
● Odsouzení k obecně prospěšným pracím a k domácímu vězení.
● Zmírňují se nepodmíněné tresty na nejvýš 24 měsíců (neplatí pro zločiny se smrtí nebo těžkou újmou na zdraví nebo pro zločiny proti životu a zdraví, lidské důstojnosti v sexuální oblasti či proti rodině a dětem) – prominuty jsou s podmínkou, že se odsouzení nedopustí trestného činu v době odpovídající lhůtě pro zahlazení odsouzení.

Foto Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, Zbyněk Pecák, ara



Přečtěte si
caracula
10. 2. 2013 • 13:49

Pocuvaj tajtrlik, vis co slovakum muzes. Vylizat ***.

va45
10. 2. 2013 • 00:24

Mě by Slověno zajímalo pro koho to tady píšeš?Vždyť ti stejně nikdo nerozumí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.