Televizní retro - Žena za pultem: Hlavní roli měla hrát Bohdalová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Televizní retro - Žena za pultem: Hlavní roli měla hrát Bohdalová!

S Jiřinou Švorcovou (82) v legendárním seriálu Žena za Pultem.
S Jiřinou Švorcovou (82) v legendárním seriálu Žena za Pultem. (Aha! – Martin Pekárek)

Jak přitáhnout diváky k televizním obrazovkám? Nasadit klasický normalizační československý seriál. Ano, jak se ukazuje, prvoplánové komunistické snímky táhnou a těší se vysoké sledovanosti. Jsou prolezlé ideologií, při dialozích herci rudnou až hanba, jednou se plán plní, podruhé neplní, řeší se zmetky, špinavé intriky zelinářů a taxikářů, ale o to víc tohle baví. Od nového roku se s nimi doslova roztrhl pytel. Přestože od jejich natáčení uplynul nějaký ten pátek, pátrali jsme po jejich největších zajímavostech politicky poplatných opusů. A nestačili jsme se divit!

Žena za pultem (1977)

• Do obsazení hlavní postavy Anny Holubové se původně uvažovalo o Jiřině Bohdalové a Janě Hlaváčové. Nakonec ale roli získala Jiřina Švorcová.

• Vladimír Menšík, představitel Karase, byl tehdy nemocný, a tak musel být po každém natáčecím dni převezen do nemocnice. Během filmování si dokonce píchal injekce sám, a to za asistence Lenky Termerové, která ztvárnila Jiřinku.

• Natáčení probíhalo celý rok a zahrálo si v něm okolo sedmdesáti herců.

• Scénárista Jaroslav Dietl neuměl psát milostné dialogy postav, proto nechal herce, aby si věty lásky připravili sami.

• Každé ráno se do samoobsluhy, kde se natáčelo, navezly rekvizity včetně atraktivního zboží, které se sváželo z několika provozoven. Nikdo ale na ně nesměl ani šáhnout. Ani herci si z toho nesměli vůbec nic vzít.

• Slavná samoobsluha, která se nacházela na náměstí 14. října v Praze, tam už nestojí.

• Seriál se dočkal velkého úspěchu v Bulharsku, na Kubě, v tehdejší Jugoslávii i NDR.




Přečtěte si
lyznik008
11. 2. 2013 • 11:20

Máš plnou pravdu zejména s tou naší novou "tvorbou".Škoda,že neprošel Klausův návrh o NEplacení těchto paskvilů ze státní pokladny.Sklídil za to jejich nenávist stejně, jako kdysi nenávist ČT v době jejich stávky protože tam především podporují točení protekčních propadáků.

ddiabolka
11. 2. 2013 • 10:54

Lidé už ani nemohou cítit americké krváky a zejména tvorbu současných našich scénáristů a režisérů,kde kromě sposťáren nebo laciného vysmívání se minulosti,které jsou točeny za naše peníze, vás nic nezaujme.Proto se raději podívají na staré filmy nebo seriály,které mají děj,zápletky a jsou o něčem.

andys8
11. 2. 2013 • 09:27

I přes soc. propagandu, super natočený, zahraný a napsaný seriál. Škoda, že se na něj teď nesmíme dívat, asi aby nás nezkazil??

jizerka
10. 2. 2013 • 22:32

Nechápu, proč by jiná herečka měla hrát místo Jiřiny Švorcové hlavní postavu Ženy za pultem!!! Hlaváčová a Bohdalová byly vždy hojně obsazované do hlavních rolí a viděné v televizi. Jiřina Švorcová se hodila na roli Andulky Holubové, hrála ji věryhodně a role byla na ní jako ušitá. Média nahrávají současným politickým zlodějům, kteří zakrývají svoje zločiny poukazováním na dřívější komunistickou minulost. Seriózní herci mně potvrdili: " Jiřina byla moc hodný člověk, nikdy nikomu neublížila, bláto na ni hází jenom proto, že byla komunistka..." Za téměř čtvrt století komunisti nemají žádný škraloup, ale TI, co přišli po nich, zneužili a zneužívají svých pravomocí a okrádají občany ČR, jsou nepostižitelní, národ chudne a chudne... ale TI dnešní zlodějíčkové připomínají dobu před 60. lety - stále, dělají z lidí pitomce a smějí se nám do očí!!! Švorcová byla komunistka a neukradla ani pero, ani nezneužila své vysoké funkce ke svému obohacení, ba naopak pomáhala hereckým kolegům, kteří ji DNES špiní, aby se zavděčili současné politické mocnosti! Tím vzniká nekalá soutěživost, která ubrala i umělcům na charakteru!!! Jsou špatným vzorem dnešní mládeži! Je mi z toho moc smutno a blivno!!!

janyna
10. 2. 2013 • 18:34

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.