VIP Prostřeno: Simona Chytrová a její benátské menu
Herečku z Tankového praporu a pražského Sefamoru, Simonu Chytrovou (50), baví nejvíce navrhování kostýmů. Svoji kreativitu uplatnila také při vaření a svým hostům přichystala hotové italské hody! Simona má v Itálii předky a názvy jídel tedy ponechala v originále.
Sarde in savoir (nakládané sardinky)
Potřebujete:
• čerstvé sardinky pro 4 osoby • bílá cibule – stejné množství jako ryb • panenský olivový olej • bílý vinný ocet • piniové oříšky • pepř a sůl
Postup:
Čerstvé sardinky vykostíme, omyjeme pod tekoucí vodou a dobře osušíme. Nakrájíme bílou cibuli a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět a změknout. Zalijeme bílým octem a podusíme. Na druhé pánvi opět na olivovém oleji obděláme sardinky.
Poté do porcelánové mísy vrstvíme střídavě sardinky s cibulí a piniovými oříšky. Necháme uležet alespoň jeden den.
Pepata delle cozze e vongole (slávky a vogole na panenském olivovém oleji)
Potřebujete:
• čerstvé slávky pro 4 osoby • vongole (srdcovky) – asi polovina množství, než je slávek • čerstvé bylinky – tymián a bazalka • olivový olej • mladá jarní cibulka • 2 stroužky česneku • cherry rajčata • čerstvá petrželka
Postup:
Očistíme čerstvé slávky, na pánev s olivovým olejem přidáme čerstvé bylinky a přidáme 2 stroužky česneku, mladou cibulku, rajčátka. Chvilku necháme obdělat, pak přidáme slávky a vongole. Přilejeme bílé víno a trochu vody, dusíme asi 5 minut, mušle se krásně rozevřou. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. Je hotovo! Můžeme posypat čerstvou petrželkou. Jídlo servírujeme v hlubokém talíři.
Ravioli con ricotta e spinazi (Ravioli sýrem ricotta a špenátem)
Potřebujete:
Na nudlové těsto:
• 400 g hladké mouky • 4 vejce • voda dle potřeby • olej extra virgin • sůl
Náplň:
• 250 g ricotty • 300 g listového špenátu • 200 g parmazánu • 1 žloutek • muškátový oříšek • pár lístků šalvěje • máslo • sůl a pepř
Postup:
Ravioli si můžeme koupit hotové již naplněné (jako Simona), nebo si je uděláme sami. U Italů je základ umět udělat dobré a pružné těsto na těstoviny, na jaké potřebujeme vajíčka, mouku, olivový olej, sůl a vodu. S pomocí vidličky a potom rukou vytvoříme těsto tížené konzistence (pozor velmi těžké)! Můžeme si pomoci strojkem a formičkou, kterou těsto vykrajujeme. Poté plníme směsí ze špenátu promíchaného se syrovátkovým sýrem ricotta, žloutkem, bylinkami a kořením. Přiklopíme připraveným vykrojeným kouskem těsta a přimáčkneme dobře okraje těsta k sobě.
Zde už je postup shodný. Koupené či naše vlastní ravioly vaříme v osolené vodě pouze dvě minuty, aby zůstaly al dente!
V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo, kterým na talíři ravioly přelijeme a postrouháme pravým italským parmazánem. Podáváme.
Rombo chiodato (Kambala na bílém víně)
Potřebujete:
• 1 celá kambala velká • 500 g brambor • černé olivy • 5 malých soudkovitých rajčat • citronový tymián • bílé víno • sůl • olivový olej
Postup:
Připravíme si pekáč, na jehož dno nakrájíme natenko plátky syrových brambor, 2 stroužky česneku, černé olivy a asi 5 malých soudkovitých rajčat (ne cherry). Na zeleninu položíme celou rybu, které jsme do kůže udělali zářezy a vyplnili je snítkami citronového tymiánu. Vše podlijeme bílým vínem a pečeme 25 minut v troubě rozpálené na 180 stupňů. Maso jde po upečení krásně oddělit od kostry.
Polpa di mele cotogne (Marmeláda z jablek a fíků)
Typická benátská specialita (zde se bohužel těžko dá koupit) je marmeláda z jablek a fíků, jimž dodává palčivost a pikantnost chuť hořčičných semínek. Tato marmeláda se smíchá většinou v poměru půl na půl s italským oblíbeným sýrem mascarpone a podává se obložená čerstvými fíky a dalším ovocem a s benátskými sušenkami baicoli.