13. komnata Jiřiny Jiráskové: Brodský jí utekl od oltáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

13. komnata Jiřiny Jiráskové: Brodský jí utekl od oltáře!

S Vlastimilem Brodským, který jí utekl od oltáře, se až do jeho smrti přátelila.
S Vlastimilem Brodským, který jí utekl od oltáře, se až do jeho smrti přátelila. (Foto Profimedia.cz, ČTK, ara)

Muži ji obletovali celý život! Miloval ji třeba režisér Miloš Forman (80). Důležité vztahy však prožila s herci Vlastimilem Brodským (†81) a  Pleskotem (†75) a s režisérem Zdeňkem Podskalským (†70). Ani s jedním z nich ale neměla děti! Po smrti Podskalského žila Jirásková až do svého skonu bez partnera.

Vlastimil Brodský, herec
Partner Jiráskové na začátku padesátých let

Jejich vztah trval krátce, chtěli ho ale zpečetit sňatkem. Jenže »Bróďa« byl v té době zakoukaný i do tanečnice a baletky Boženy Křepelkové (90). Když bylo týden před svatbou Jiráskové s Brodským, herec ji zrušil. „Vymluvil se, že mu zemřela babička a on by se styděl, kdyby v tom smutku měl prožít tak velké štěstí,“ vzpomínala Jirásková. „Jsem ovšem přesvědčena, že si to vymyslel a ona babička ještě dlouho poté někde tajně žila,“ dodala. Brodský si pak po rozchodu svou druhou velkou lásku Boženu Křepelkovou, později přezdívanou Bíbu Brodskou, vzal.

Co jste možná nevěděli: Jirásková do Brodského vlastně nikdy nebyla zamilovaná! „To, že mi utekl od oltáře, bylo šťastné gesto. Já ho nemilovala a on to věděl. On mi vlastně pomohl, ale já to tenkrát nechápala, dotklo se mě to,“ vzpomínala.

Jiří Pleskot, herec
Manžel Jiráskové v letech 1953 až 1955

Noblesní a moudrý herec se s Jiráskovou seznámil v Divadle na Vinohradech, kam oba nastoupili v roce 1951. Později se do sebe zamilovali a vzali se. Svoji však byli jen dva roky. Vztah pohřbila náklonnost Jiráskové k dalšímu herci v inohradského divadla – proutníkovi Jiřímu Valovi (†76). Ten měl jednu chvíli pletky jak s Jiráskovou, tak s její kolegyní Jiřinou Švorcovou (†83). Manžel Jiráskové Pleskot se o záletech své ženy dozvěděl a jednou před představením se s Valou v divadelním zákulisí popral. Následoval rozvod! „V určitý moment jsem selhala. Byla jsem mu nevěrná,“ přiznala herečka. Zatímco s Pleskotem měla po rozvodu přátelský vztah, se Švorcovou nemluvila. A bylo tomu tak až do její smrti v roce 2011.

Co jste možná nevěděli: Jirásková si po svatbě s Pleskotem nechala rodné příjmení. „Nikdy jsem se ale netajila tím, že jsem vdaná! Pak jsem také všude poctivě uváděla, že jsem rozvedená.“

Zdeněk Podskalský, režisér a herec
Partner Jiráskové v letech 1966 až 1993

Znali se od studií, žít spolu ale začali až v polovině 60. let. „On chodil na FAMU, já na DAMU a pracovně jsme se potkávali dlouho. Byl jako můj starší spolužák. V padesátých letech mě obsadil do hlavní ženské role ve filmu »Einstein kontra Babinský«. To ještě nic nebylo. Až jednoho krásného dne mě pozval na večeři a já jsem pochopila, že to je mužský, kterého bych snesla,“ vzpomínala Jirásková. Nikdy si ale Podskalského nevzala. Další svatby se bála! „Věděla jsem, že i kdyby měl tisíc ženských v životě, tak jestli k němu
někdo patří, jsem to já. Já si s Podskalským jako nevdaná nepřipadala. Mohla jsem se na něj ve všem spolehnout. Vzájemně jsme si důvěřovali, trvalo to až do jeho odchodu,“ prohlásila Jirásková. Podskalský podlehl 29. října 1993 dlouhé těžké nemoci.

Co jste možná nevěděli: Herečka do smrti nosila prsten, který od Podskalského dostala. „Zdeněk mi daroval kroužek na prst s malými kamínky. Proto ho neustále nosím,“ svěřila se před smrtí.

Proč už se nikdy nezamilovala?

Jirásková po skonu Podskalského neměla žádného partnera. Ani ho nehledala. „Nešlo to! A to bych ani nemusela hledat. Ale když máte to štěstí žít s vynikajícími mužskými, na nichž vám nic nevadilo a byli po všech stránkách vzoroví, tak nikde nepátráte. Takové bych už stejně nikdy nikde nenašla,“ vysvětlovala.



Přečtěte si
ivuska1
8. 1. 2013 • 14:08

no je nas vic

lukreciaborgia
8. 1. 2013 • 12:34

Tak jsme s Gregorovou dvě,kterým může být ukradená.A čmáralové,zapomněli jste dodat,že Podskalský si ji nikdy nemohl vzít,protože se nikdy nerozvedl se svoji ruskou manželkou.Tudíš byl celý život ženatý.´Takže když už drbete,tak si ověřte fakta.

perla99
8. 1. 2013 • 09:35

tak u všech zmiňovaných. Ale to je zřejmě nad vaše schopnosti, "intelektuálové" Pleskáči!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.