Smutný osud Jiřiny Jiráskové (†81): Umírala pět let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Smutný osud Jiřiny Jiráskové (†81): Umírala pět let!

Listopad 2012 - Herečku navštěvuje Lucie Bílá. Fotky ukazují, že Jirásková je na tom špatně. Bílá veřejně prosí národ: „Jiřinka odchází. Ještě je čas říct jí, že ji milujeme!“
Listopad 2012 - Herečku navštěvuje Lucie Bílá. Fotky ukazují, že Jirásková je na tom špatně. Bílá veřejně prosí národ: „Jiřinka odchází. Ještě je čas říct jí, že ji milujeme!“ (Lukas Fronk)

Zdravotní stav Jiřiny Jiráskové se začal zhoršovat v roce 2008. Od té doby až do konce života prodělala šest těžkých operací. Tři se týkaly střev, dvě kýly a jedna totální endoprotézy. Nejblíž prahu mezi životem a smrtí stála na podzim 2009, kdy ji lékaři dokonce přivedli do umělého spánku.

Zásah na poslední chvíli

Bylo 18. září 2009, když Jirásková podstoupila ve fakultní nemocnici na pražském Karlově náměstí akutní operaci dutiny břišní. Záchranáři ji na operační sál přivezli ve velmi vážném stavu. Po úspěšném zákroku pak herečku týden udržovali v umělém spánku. Po probuzení Jirásková komunikovala s okolím. Doktoři ji ale museli po několika hodinách připojit zpět na přístroje, které za ni dýchaly.

Stav legendy českého herectví se zlepšil až v průběhu října. „Víte, jak člověk vypadá po týdnu umělého spánku? Byla jsem zničená! Ale přiznávám, že i tak jsem měla velkou radost z návštěv Jiřiny Bohdalové, Jany Hlaváčové, Jany Brejchové, Jiřího Adamce a Jaromíra Hanzlíka,“ řekla po odchodu z nemocnice Jirásková.

Obětovala se divákům

Zdravotní stav Jiráskové se po operaci na podzim 2009 dále zhoršoval. Nebylo jí dobře a musela vyhledávat lékařskou pomoc. Přesto stále hrála v divadle a natáčela. Když loni v březnu – krátce po oslavě osmdesátin – zkolabovala z vyčerpání a objevily se její fotky, na nichž velmi pohublá herečka nevypadala vůbec dobře, bylo všem jasné: blíží se konec! Paní Jiřina od té doby omezovala práci a nejraději byla doma s fenkou Amálkou.

Během loňského podzimu se stav Jiráskové zhoršil natolik, že definitivně skončila s divadlem. Utrápená bolestmi se zavřela za dveřmi svého bytu, kde se o ni do posledních chvil starala ošetřovatelka.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.