Proč zrušili Silvestry Vladimíra Menšíka (†58)? Zničili ho papaláši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Proč zrušili Silvestry Vladimíra Menšíka (†58)? Zničili ho papaláši!

Vladimír Menšík moderoval nezapomenutelné Silvestry.
Vladimír Menšík moderoval nezapomenutelné Silvestry. (Reprofoto Česká televize)

V čem tkví tajemství obrovského úspěchu Silvestrů Vladimíra Menšíka? Čím si vysloužil takové výsady, že měl tři roky takřka neomezený rozpočet, připravovat se mohl skoro celý rok a směl si pozvat jakéhokoliv významného hosta? Paradoxně to samé, co ho u diváků vyneslo do nebeských výšin, děsilo tehdejší papaláše natolik, že se prý postarali o jeho konec!

Menšík svými Silvestry rozesmával celou republiku, v letech 1977 až 1979 ve sledovanosti trhal rekordy. „Menšík byl hvězda a jen někdo takový mohl udělat takhle výjimečnou show, kde často improvizoval,“ prozradil Aha! jeden z Menšíkových nejčastějších hostů Josef Dvořák (70). To ale bylo zároveň obrovským kamenem úrazu. „Z připraveného scénáře většinou sešlo a Vláďa výborně improvizoval a odbourával mě i kolegy,“ směje se Karel Gott (73), jehož nadšení ale tehdejší papaláši nesdíleli, ba naopak.

„Naháněl jim hrůzu. Potřebovali hodného beránka, který je poslechne na slovo. Vladimír se ale nikdy nedržel scénáře a toho se báli, byl pro ně nežádoucí rebel,“ vysvětlil Aha! zdroj ze zákulisí tehdejšího štábu. Svůj ortel si Menšík podepsal tehdy, když odmítl své zájezdové představení Křeslo pro hosta implementovat na obrazovky. Musel si totiž zvát politické hosty, a to mu prý bylo proti srsti.

Tajemstvím není ani to, že se Menšík znelíbil tehdejšímu řediteli Československé televize. „Protože tam byl ředitel Jan Zelenka, dostával Vladimír méně práce nebo nedůstojné role. V posledních letech před svou smrtí v roce 1988 se živil hlavně vlastním zájezdovým pořadem,“ prozradila nedávno Menšíkova manželka Olga v jednom dokumentu.



Autor:  Nikol Klevcovová

Přečtěte si
namhal
18. 8. 2013 • 10:31

ČT by se měla přejmenovat na ČT archiv a ještě lépe ČT muzeum.

namhal
18. 8. 2013 • 10:29

Já také nevolím komunisty a proto nechodím k volbám oni jsou snad v každé polit. straně. A naši prezidenti po 89? všichni komunisti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.