Spisy promluvily: Voříšek práskal StB! Našel se svědek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Spisy promluvily: Voříšek práskal StB! Našel se svědek!

Markéta Fialová a Karel Voříšek
Markéta Fialová a Karel Voříšek (TV Nova)

Cesta k očištění moderátora Karla Voříška z nařčení, že spolupracoval s StB bude, jak se zdá, složitější, než dočasně "odkloněný" zprávař Novy doufal. Objevily se totiž další důkazy, že v době studií donášel na své kamarády studenty.

Už dříve se mluvilo o tom, že Voříšek pro tajnou bezpečnost pracoval pod krycím jménem Renda. Jenže jeho spis byl už v prosinci roku 1989 skartován a nelze do něj tedy nahlédnout. Reportéři MF DNES ale našli člověka, kterého měl Voříšek práskáním poškodit. Jmenuje se Vít Tausch a policie si pro něj měla přijet poté, co požádal SSM o uspořádání diskuse na téma Pražský výběr.

A právě ve spisu Tausche se krycí jméno Renda podle MF DNES opakovaně objevuje. Vyšetřovatel v něm uvádí, že si pro studenta se zájmem o zakázanou hudbu dojel právě po oznámení Rendy. Tausch pak v nechvalně proslulé Bartolomějské strávil pět hodin a byl podroben výslechu. „Byli tři. Vyhrožovali a věděli o mně a mé rodině všechno,“ řekl redaktorům deníku Tausch. Dalším studentem, který měl doplatit na Rendovo, tedy Voříškovo udávání, měl být další tehdejší student – Viktor Stoilov. A záznamy o udávání Rendy jsou podle MF DNES i v dalších spisech!

Karel Voříšek odešel z obrazovky TV Nova jen pár dnů poté, co na jeho možnou spolupráci s StB poukázal server Aktualne.cz. Prý se s vedením televize domluvil, že si vezme volno na očištění svého jména. I teď se moderátor stále dušuje, že nic neprovedl a jeho lustrační osvědčení je čisté. Jenže, jak to tak vypadá, další důkazy budou následovat a návrat do televize je zatraceně málo pravděpodobný.

VYJÁDŘENÍ PRÁVNÍKA MODERÁTORA KARLA VOŘÍŠKA NAJDETE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÍM VYDÁNÍ DENÍKU AHA!



Přečtěte si
hohnivall
2. 12. 2012 • 19:56

Co budete dělat s klausem , až se dozvíte , že byl evidován pod krycími jmény REK a KLUK

zaj-po
2. 12. 2012 • 12:26

JE 4% PROCENTNÍ,MAXIMÁLNĚ VLEZLE UHLAZENÝ A MYSLEL SI ŽE SE NA NĚJ POZAPOMENE---TEDY JEHO NEKALOU MINULOST.KONEČNĚ TO PRASKLO.

p.r.d.e.l..hillarka
2. 12. 2012 • 11:59

Já si to taky říkám, ségra !! To když se pohádá jiriformanojc s lysohlavem, tak umí být taky pěkně jedovatej a rudej U takových, člověk nikdy neví

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.