VIP PROSTŘENO: Sladký ovocný sen Květy Fialové
Věčně optimisticky naladěná Květa Fialová připravila pro VIP PROSTŘENO pestrobarevné menu, kde hlavní roli hrálo víno. Květa jej totiž nezapoměla přidat dokonce ani do dezertu.
Červený podzimní sběr
syrová červená řepa • česnek • vlašské ořechy • zakysaná smetana • majolka • sůl
Postup:
Červenou řepu umyjeme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, česnek a pomleté vlašské ořechy. Nakonec zamícháme zakysanou smetanu s majolkou. Dáme vychladit do lednice.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut + chlazení
Recipe category: bez vaření/ předkrm/ chlazení
Dýňová polévka Hokkaidó
dýně Hokkaidó • mrkev • jablka • cibule • olej • kari • víno • citron • sůl
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou mrkev a oloupaná a na kostičky nakrájená jablka. Dýni rozpůlíme, vydlabeme lžící semínka a nakrájíme ji na kostičky. Přidáme do polévky, zalijeme vodou a vínem. Přidáme feferonku, sůl a koření. Vaříme asi hodinu. Rozmixujeme, podle chuti přidáme sůl a citrónovou šťávu. Můžeme dochutit zakysanou smetanou, kterou dáme na stůl.
Teplota: 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 1 hodina
Recipe category: polévka/ restování/ vaření/
Sarmale
1 sklenice kyselého zelí • 4 jablka • 500 g mletého masa • rýže (propláchnutá a nevařená) • sůl • čubrica (balkánské koření) • rajský protlak
Postup:
Zelí vyklopíme do hrnce, na něj nakrájíme oloupaná jablka. Do misky dáme mleté maso, přisypeme rýži, sůl a koření čubricu. Promícháme a tvarujeme malé čufty, které klademe na zelí. Na ně dáme opět vrstvu zelí, rajský protlak a vše zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené. Nebo můžeme rajský protlak rovnou smíchat s vodou. Zakryjeme pokličkou a dáme na asi hodinu a půl dusit a péct do rozpálené trouby.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: rumunská
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 90 minut
Recipe category: hl. chod/ dušení/ pečení
Sladký ovocný sen
dětské piškoty • konzervované ovoce – jahody, mandarinky, meruňky • cukr
Na šodó:
pudinkový prášek • bílé víno • žloutky
Postup:
Piškoty rozdělíme do čtyř misek, nahoru poklademe ovoce. Uděláme si šodó. Do hrnce dáme vařit víno, v misce si smícháme žloutky s vínem a pudinkovým práškem. Do vína v hrnci přidáme cukr a smíchané žloutky. Krémem přelijeme piškoty s ovocem. Dáme vychladit do lednice a před podáváním ozdobíme šlehačkou.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 1–30 minut
Recipe category: moučník/vaření/ chlazení
Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!