VIP PROSTŘENO: Mořský ďas Vlastimila Harapese! Kompletní menu!
Stále energický král českého baletu se ve VIP Prostřeno ukázal s menu plným netradičních názvů i chutí.
Salát Eliška
5 vajec • citrónová šťáva • 1 svazek zeleného chřestu • půl lžičky kvalitního kečupu • 2 lžíce zakysané smetany • 2 lžíce majonézy • 5 až 6 křepelčích vajíček • pepř • sůl
Postup:
Necháme uvařit pět vajec natvrdo, zchladíme a oloupeme. Oddělit žloutky od bílků, rozmačkat je na kašičku vidličkou, přidat přiměřeně soli, dvě tři lžíce zakysané smetany, stejně majonézy, lžičku citrónové šťávy, podle chuti půl lžičky kvalitního kečupu a trochu pepře. Vznikne směs konsistence hustší majonézy. Do toho nadrobno nasekat uvařené bílky. Vaječnou směs je třeba ochutnat a doladit podle individuální chuti. Zelený chřest (jen měkké části) dát do vařící vody se zeleninovou kořenící směsí a přiměřeně soli. Povařit jen krátce, tak pět minut, aby chřest zůstal křupavý a neztratil barvu. Vyndat z kastrolu, vložit do ledové vody, osušit. Potom odkrojit hlavičky (asi 3 - 4 cm), zbytek chřestu nakrájet na kostičky, zamíchat do vaječné směsi. Urovnat na mísu, ozdobit hlavičkami chřestu a uvařenými rozkrojenými křepelčími vajíčky.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: salát/ vaření/ chlazení
Dýňová polévka s opečenými mandlovými lupínky
1 střední dýně • máslo • 2 větší cibule • 2 stroužky česneku • zeleninové polévkové koření • smetana na vaření • čerstvý zázvor • sůl • pepř • balení mandlových lupínků
Postup:
Dýni oloupat, odstranit semínka, nakrájet na kostky (3-4 cm). Ve vyšší pánvi nechat na másle zesklovatět nakrájené dvě větší cibule, dva stroužky česneku. Potom přidat dýni a nechat lehce restovat, až je vidět, že povrch trochu změkl a nasál máslo. Potom zalít horkou vodou, přidat přiměřeně zeleninové polévkové koření a nastrouhaný zázvor (množství záleží na individuální chuti). Když je dýně měkká, rozmixuje se ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředí se na požadovanou konsistenci smetanou na vaření. Je-li třeba, dosolíme, eventuálně přidáme strouhaný zázvor a špetku pepře. Nakonec na pánvi opatrně opéct na másle mandlové lupínky – jen je nechat trochu zhnědnout - a nasypat na misku. Polévku nalít do polévkové mísy, povrch ozdobit pramínkem husté tučné smetany a podávat s tím, že každý si nasype do talíře mandle podle chuti.
Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny/
Recipe category: polévka/ restování/ vaření
Mořský ďas s kořením tandoori a perskou rýží
4 filety mořského ďasa • pasta tandoori masala • olivový olej • sůl
Na perskou rýži:
2 velké cibule • 2 lžíce kari koření • žluté hrozinky • rýže basmati pro 4 osoby • hrstička sušených brusinek • nasekané loupané mandle nebo piniové oříšky • sůl
Postup:
Filety ryby nakrájet na větší kousky, pastu tandoori masala (dá se koupit i ve specialitách obchodních domů) smíchat s trochou olivového oleje a rybu pastou obalit a nechat marinovat a podle možnosti odležet. Potom trochu osolit, zprudka opéct pánvi na oleji a nechat tak na deset minut dopéct v troubě, až je maso zvenku krásně červené a uvnitř svítivě bílé a měkké. Na základ přílohy – perskou rýži - si na pánvi necháme na másle zesklovatět dvě větší cibule nakrájené na plátky, přidáme dvě lžíce pokud možno skutečné indické směsi kari, dále žluté rozinky a sušená brusinky (kvůli barvě), nasekané loupané mandle nebo piniové oříšky a chvíli restujeme. Dáme na chvíli stranou. Rýži basmati propláchneme vodou, potom nasypeme na rozpálenou pánev s máslem a chvíli restujeme, přidáme směs s karí a zalijeme vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme dusit, až se voda vsákne a rýže změkne tak akorát. Podáváme s rybou.
Teplota: 100, 160 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: orientální
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: hl. chod/ marináda/ příloha/ ryby/ restování/ vaření/ dušení/ pečení
Čokoládový mousse a ovocný salát Macedonia
4 vejce • 150 g moučkového cukru • 200 g hořké vysokoprocentní čokolády (85%) • 150 g měkkého másla • mleté lískové oříšky
Na ovocný salát:
Pomeranče • grapefruity • banány • jablka
Na zálivku:
citrónová šťáva z 1 citronu • pomerančový likér • vanilka nebo vanilková esence • vlašské ořechy • rozinky • hnědý třtinový cukr dle chuti
Postup:
Žloutky vyšlehat s cukrem, až pěna zbělá. Směs pak mícháme ve vodní lázni, až se zahřeje. Potom postavíme na mísu se studenou vodou a šleháme, až zase zpění. Čokoládu rozpustíme s máslem, zchladlou vmícháme do žloutkové směsi. Potom ušleháme dotuha bílky se špetkou soli a pečlivě smícháme do směsi. Nesmí tam zůstat nerozmíchané bílky. Misku vysypeme mletými lískovými oříšky, vlijeme čokoládovou směs, zakryjeme folií a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Na salát Macedonia oloupeme pomeranče, grapefruity, které zbavíme vnitřních hořkých bílých blan. Nakrájíme na kousky, stejně tak jako banány, jablka, ale můžeme přidat i meloun a jiné ovoce, které máme doma nebo je právě na trhu. Zálivku na salát připravíme z citrónové šťávy, tmavého třtinového cukru, pomerančového likéru a vanilky. Ovoce do toho rychle nasypeme, než jablka začnou hnědnout, přidáme nasekané vlašské ořechy a rozinky. Zamícháme a necháme trochu odležet, aby se různé chutě ovoce spojily se zálivkou.
Teplota: 80 - 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy:30-60 minut + chlazení přes noc
Recipe category: bez vaření/ chlazení/ moučník/salát
Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!