Jarmila Jakubíková v Receptu na bohatství: Jasný postup... a pak drsná hádka s Banášovou!
Jela v kroji lán světa z vesničky Ulič jen dva kilometry od ukrajinských hranic. Paní Jarmila Jakubíková vyrazila do pořadu Recept na bohatství předvést, jak skvěle umějí Rusínky vařit. A taky jak tvrdé mají hlavy... Porotu sice uhranuly její třené bramborové pirohy tak, že jí bez cavyků odevzdala vstupenku do finálového kola, v němž vítěz zkasíruje 1 250 000 korun, svou »prořízlou« pusou však záhy Jarka řádně rozlítila druhdy klidnou moderátorku Adelu Banášovou (32)!
U poroty to vyhrála na celé čáře. „Mňam, mňam, mňam!“ zalizoval se Pavel Maurer. „Na tohle jsme tady čekali!“ Problém ovšem přišel ve chvíli, když se Jarmila s Adelou vypravila do reklamní agentury, aby se s týmem odborníků dohodla na podobě obalu, v němž by se její pokrm v případě vítězství prodával. „To se těším, že uvidím, jak se dělají obaly, protože design mě velmi zajímá,“ říkala Jarmila.
Nakonec ji ovšem názor odborníků na reklamu nezajímal, naopak je opařila tvrzením, že návrh má už připravený! „Ta krabička musí být praktická, po spotřebování pirožků ještě dále využitelná!“ vedla si svou, zatímco o Banášovou se pokoušely mdloby.
„Jarko, vy přece nemůžete prodávat něco, čeho hlavním záměrem je, aby se to využívalo v domácnosti. Vy chcete prodávat pirohy!“ Přesvědčit ji ale nedokázala. Jarmila byla tak neoblomná, až Banášové došla trpělivost. „Víte co? Řešte si to s klientem sami!“ vpálila pro změnu ona lidem z reklamky a znechuceně odkráčela.
Třené rusínské pirohy
SUROVINY: ● 2 kg brambor ● 1 vejce ● škrob, který vznikl z brambor ● hrubá mouka podle potřeby ● sůl
NÁPLŇ: ● 200 g tvarohu ● 1 žloutek ● pažitka ● sůl
POSTUP: Brambory oloupeme a nastrouháme. Dáme do čisté utěrky a vyždímáme z nich veškerou vodu. Pomalu ji slijeme a naspodu usazený škrob přidáme do brambor. Osolíme, přidáme vejce a mouku dle potřeby. Vypracujeme těsto. Na namočenou ruku dáme trochu těsta, na střed náplň a na ni zase těsto. Okraje stlačíme a vypracujeme piroh. Vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut. Po uvaření ozdobíme osmaženou cibulkou nebo kysanou smetanou s opraženou slaninou.