Tajemství filmu Já už budu hodný, dědečku! (1978): Cholerik Kopecký si postavil hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství filmu Já už budu hodný, dědečku! (1978): Cholerik Kopecký si postavil hlavu!

Jak dobře znáte film?
Jak dobře znáte film? (Aha!)

O roli ješitného egoisty, který rád a bezdůvodně ubližuje nejen lidem známým, ale i neznámým, Miloš Kopecký (†73) doslova snil. Zmínil se o tom i svému kamarádovi režisérovi Petru Schulhoffovi (†63). Ten neváhal a brzy byl scénář na světě! Napsal ho přímo na tělo slavnému herci. Jenže Kopecký milovanou roli chtěl nakonec odmítnout! Postavil si hlavu. Proč?

BUĎ JÁ, NEBO ONA!

Filmovou manželkou Miloše Kopeckého měla být, stejně jako v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Stella Zázvorková (†83). Jenže mezi těmito herci, kteří dokonce bývali i manželé, zrovna panovalo velké napětí. Co bylo tenkrát důvodem, se už neví. Nicméně několik let spolu vůbec nemluvili a nechtěli spolu ani hrát.

„Oba dva nezávisle na sobě požádali režiséra Schulhoffa, aby jejich role přeobsadil někým jiným. Protože Miloš Kopecký měl hlavní roli a byl by těžko nahraditelný, nahradil Stellinku Alenou Vránovou, stejně skvělou herečkou,“ prozradil pamětník natáčení.

O dva roky později, když natáčel volné pokračování Zítra to roztočíme, drahoušku...! pod názvem Co je doma, to se počítá, pánové!, pak naopak Kopeckého nahradil Jiřím Sovákem. Petr Schulhoff byl totiž s oběma velký kamarád a nechtěl si ani jednoho rozhněvat. Dokonce byl kdysi hostem i na jejich svatbě.

„Ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku, kde hráli manžele, měli v bytě své svatební foto. A to bylo skutečné. Fotil to osobně Petr Schulhoff,“ poznamenal filmový historik Pavel Taussig.

ZAHRÁLA SI I »HOMOLKOVÁ«

Zajímavostí je, že režisér kromě ostřílených herců dal v tomto filmu příležitost herečkám, které v minulosti zazářily, ale pomalu už upadaly v zapomnění. „Menší roli tam měla Marie Mottlová známá jako Homolková a také Milada Ježková, která si zahrála ve Formanových filmech,“ připomněl historik Taussig.

„A tetičku Ditu ztvárnila operetní hvězda Nelly Gaierová. Paradoxní je, že tehdy prošlo, že hrála Čechoameričanku. V sedmdesátých letech to nebyl častý jev,“ dodal. 

LOHNISKÝ – NÁBĚH NA PRVNÍ INFARKT!

Václav Lohniský (†59), který si ve filmu zahrál postavu režiséra, během natáčecích dní zkolaboval. „Večer zašli s Karlem Augustou a Jiřím Lírem posedět, najednou se mu udělalo špatně. Museli dokonce snad zavolat záchranku. Naštěstí to ale nic vážného nebylo,“ uvedl člověk, který tehdy působil ve filmovém štábu.Lohniský se ale bohužel moc dlouhého věku nedožil. Pouhé dva roky nato zemřel přímo při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci.

„Hrál postavu finance a šlapal na kopec, který měl v jednom z posledních záběrů sjet na lyžích. Říkala jsem mu, že se může klidně nechat zastoupit klukama z horské služby, protože mu stejně nebude vidět do tváře. Ale neposlechl. Vystoupal nahoru a u kapličky zkolaboval,“ zavzpomínala režisérka Věra Plívová-Šimková. Přivolaná sanitka už dojela zbytečně.

Zajímavosti

Miloš Kopecký měl ve filmu dva dubléry.

Kopecký měl v této komedii jako cholerický sobec Theodor Bergner přezdívku Dóďa. Tak se ve skutečnosti říkalo herci Theodorovi Pištěkovi.

A ještě jednou ke Kopeckému. Ten v roli Bergnera zapíská na svou manželku melodii z jiného filmu, který natočil čtyři roky předtím, a to snímek Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974).

Scéna z kupé vlaku je natáčena v ateliéru, projekci za okno obstaraly záběry z trati Praha – Beroun.

Film Barrandovu vydělal 4,5 milionu korun.

Na festivalu pracujících získal hlavní cenu.

Chyby ve filmu

Když Theodor Bergner na přechodu pro chodce málem srazí tetu »rachomejtli« Ditu, vidíme záběry na obě strany cesty a na obou v tutéž chvíli stojí tentýž člověk. Poznáme ho podle klobouku a kabátu.

Ve scéně, v níž teta Dita odchází od Bergnerů, vezme s sebou japonský magnetofon, ovšem když vyjde ven před dům, tak už ho nemá.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.