Pane, vy jste vdova! (1970): Janžurová musela do blázince! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pane, vy jste vdova! (1970): Janžurová musela do blázince!

Fotografie
Fotografie (internal)

Možná už tuhle černou bláznivou komedii opakují posté, televizní reprízy těžko někdo spočítá, ale pořád stojí za to vidět ten nenapodobitelný herecký koncert Ivy Janžurové (71). Vždyť tam má tři role, resp. do jejího těla pokaždé »umístí« jinou figuru předepsanou scénářem! Film »Pane, vy jste vdova!«, mistrně napsanou zápletku plnou narážek, vtipných záměn a morbidních přeměn osob dnes vysílá Nova Cinema (11.05).

Přitom stačilo málo a intrikánský příběh o rušení armády a změnách identity se nemusel vůbec točit. V problematické době normalizace připadalo komunistickým cenzorům vše podezřelé a kdeco brali jako narážky na sovětskou armádu, stranu a neutěšené poměry ve společnosti. „Byl jsem hodně nervózní, když jsem šel ke schvalování. Miloš Macourek tam dokonce odmítl jít, že by to nervově neunesl,“ vzpomíná dnes režisér Václav Vorlíček.

Obavy ze zesměšnění sovětské armády

Společně s Macourkem vykonstruovali příběh na společné dovolené na Hvaru v tehdejší Jugoslávii. Jenže to bylo ještě před sovětskou okupací v roce 1968. Pak se přiostřilo, podezřelé látky k filmům či divadelním hrám putovaly promptně na dno šuplíků. „Na Barrandov tehdy nastoupil nový šéfdramaturg, který kádrově vyhovoval. Toman se jmenoval. A ten mi povídá, jak si představuju armádu v mém filmu, jaké budou mít uniformy. Bál se, abychom nezesměšňovali sovětskou armádu,“ vybaví si po letech Vorlíček.

S kostýmním výtvarníkem Theodorem Pištěkem už ale vymysleli mundůry podobné těm, co oblékali jihoameričtí důstojníci, kteří milují revoluce a uniformy. „Plno zlata, samá vyznamenání, jako to mají tamní bezvýznamní generálové,“ popsal to dramaturgovi, kterému evidentně spadl kámen ze srdce a dal souhlas k natáčení. Přitom v jeho kanceláři uvízlo na 30 scénářů, které se nikdy nerealizovaly.

Film byl prošpikovaný dvojsmyslnými dialogy, napěchovaný akčními scénami, o vybroušeném hereckém umění už byla řeč. „My to psali a přesně jsme věděli, koho do té role chceme. Ivě Janžurové jsem osobně nesl scénář na Vinohrady a odvolali mi ji ze zkoušky. Když to pak četla v autobuse na zájezdové představení, prý se zajíkala smíchy a řičela nadšením, že tam má trojroli,“ chechtá se ještě dnes Vorlíček (82).

Role podle psychiatričky

Ostatně tehdejší herecká generace ke své profesi přistupovala nadmíru pečlivě. Iva Janžurová s Helenou Růžičkovou si vyjednaly návštěvu psychiatrie. Hrály totiž pomatenou vražedkyni Stubovou. „S Ivou jsme skutečně jely do Bohnic, kde nás paní primářka vzala přímo na oddělení. Blázni se hlásili jako na vojně a my si je prohlížely. Bylo to tajné, nemohly jsme jim říct, že podle nich se připravujeme na svoje role. A když nás jedna pacientka poznala, primářka ji okřikla, že jsme kontrola z ministerstva a že jsme herečkám jen podobné,“ pověděla v jedné ze vzpomínek Helena Růžičková (†68).

Obě měly bílé pláště. Růžičková prý dva, jeden zepředu, druhý zezadu. Na psychiatrii se rozpoutalo ale po chvíli takové haló, že nebohá doktorka byla víc a víc nervózní, dostala tik do oka a cukal jí koutek. „Skoro se mi zdá, že jsme si vzaly mustr na naši roli z paní psychiatričky,“ šklebila se spokojeně Růžičková.

Zajímavosti...

Film se měl původně jmenovat Ledvinky paní Steinerové, další podařený návrh zněl: Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou.

Modely koster a figurín pro salon plastického chirurga Somra (Miloš Kopecký) dělali podle pokynů a anatomických návrhů skutečných chirurgů.

Když si Iva Janžurová připichuje zavíracím špendlíkem punčochu ke stehnu, má na noze dokonale vymodelované latexové pouzdro. „Lidé v kině trnuli a vzdychali hrůzou,“ popisoval režisér Vorlíček.

Krásná Olga Schoberová žila už v té době v USA, rozváděla se ale s hercem a producentem Bradem Harrisem, a tak ji natáčení v Československu přišlo jako vhodné rozptýlení. Krátce nato si vzala prezidenta studia Warner Brothers Johna Calleyho.

Při přehlídce na letišti, při vítání královského bratrance (František Filipovský), vyhrává armádní orchestr lidovou odrhovačku – Když jsem já sloužil…

Záběr s useknutou rukou krále Oskara XV. na červeném koberci režisér Václav Vorlíček natočil až dodatečně. Nebyl si totiž jist, zda diváci v jiných zemích budou korektně reagovat na vtip, kdy z useknuté ruky vytéká modrá krev.

Nakonec z filmu některé scény přece jen vypadly. Iva Janžurová hraje s králem (Jiří Sovák) tenis a vedou spolu ožehavý dialog o armádě a funkci státu. „Bohužel, tohle neprošlo. A mám dojem, že se i ten filmový materiál ztratil. Je to škoda, byla to nádherná scéna,“ zavzpomínala Iva Janžurová.

Iva Janžurová hraje postavu zpěvačky a herečky Kelettiové, pak astrologa Hampla a nakonec sadistickou vražedkyni Stubovou. Hotový komediální festival.

V titulcích tvůrci zapomněli uvést Helenu Růžičkovou, což se jí zprvu dotklo. „Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali – Zavři očka, brouku a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená,“ uvedla spokojeně hřmotná herečka.

Přečtěte si
p.r.d.e.l..hillarka
24. 9. 2012 • 10:54

.Pne jo..? Myslíš tím.."prostě několikanásobnou erekci", že ano?

marais
24. 9. 2012 • 10:44

TO je tak úžasný film i po letech, i když hodně morbidní.. plný hereckých es.ALE NIKDY MI NEPŘIŠLO, ŽE BY TO BYLA PARODIE NA SOVĚTSKOU ARMÁDU / JMÉNO oTIS, sTEINER/... ale spíše na armády a její generály obecně, jako to bylo v Pekařův císař - Císarův pekař či Šíleně smutná princezna.. TAK ZASE NEBLBNĚTE.

hornidolnipolni
24. 9. 2012 • 08:25

Hilaarova...usmej se...

hillaarkaa
24. 9. 2012 • 08:21

Brzobohatý je už v nebi a zapitý,Bliveta se ještě neprobudila z delíria a Ornella přes ranní nevolnosti nepodává čerstvé zprávy....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.