VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Zbyňka Merunky! +RECEPTY
Vyrovnaný souboj ve VIP Prostřenu tento týden vyhrál moderátor Zbyněk Merunka s 29 body. Těsné za ním však skončili Dana Homolová a Roman Šmucler. Uvařte si podle receptů Zbyňkovo menu, které u hostů slavilo úspěch!
Nadívané křepelky s houstičkami
Ingredience:
vykostěné křepelky,
vepřová blána – bránice.
Nádivka:
1 houska,
0,25 l mléka,
50 g špeku,
špetka muškátového květu,
1–2 vejce.
Postup:
Nakrájenou housku namočíme do mléka, přidáme nakrájený roztavený špek a
vejce. Osolíme a posypeme muškátovým květem. Vše zamícháme a rozložíme na
vykostěnou křepelku. Zamotáme a obalíme ji blánou (drží vše pohromadě a celá se
vypeče). Pečeme v troubě 30 až 45 minut. Hotové polijeme rozpuštěným máslem.
Houstičky
Ingredience:
0,5 kg mouky,
0,5 kostky droždí,
vlažné mléko,
1 vejce,
0,5 lžíce cukru.
Postup:
Vše smícháme a necháme půl hodiny vykynout. Na pomoučený vál porcujeme lžící
bochánky, které rozdělíme na tři až čtyři dílky, z nichž pleteme houstičky. Ve vyhřáté
troubě pečeme asi 30 minut.
Polévka z oháňky
Ingredience:
hovězí oháňka (nasekaná),
kořenová zelenina,
stroužek česneku,
1 cibule,
4 kuličky nového koření,
3 kuličky celého pepře,
čerstvá petrželová nať.
Postup:
Vše dáme až na tři hodiny vařit. Když je maso měkké, slijeme vývar, maso nakrájíme
a dáme zpět do vývaru.
Zavářka – drobení
Ingredience:
vejce,
polohrubá mouka,
krupice.
Postup:
Z vejce, mouky a krupice (jedna ku jedné) vypracujeme tuhé těsto, které po
odpočinutí nastrouháme na hrubém struhadle. Krátce zavaříme do polévky. Na talíři
polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.
Nastavovaná kaše s vepřovou pečení
Ingredience:
brambory,
mléko,
máslo,
ječmenné krupky – perličky,
1,5 kg vepřové krkovice,
2 cibule,
3 stroužky česneku
sůl, kmín.
Postup:
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme hodně doměkka. Slijeme, přidáme máslo
s mlékem a rozšleháme na kaši. Vsypeme uvařené krupky, osolíme, opepříme a
dochutíme polévkovou lžící majoránky. Opět na vařiči prošleháme. Před podáváním
zdobíme čerstvou majoránkou a kyselou okurkou.
Maso opereme, prosolíme, obsypeme nakrájenou cibulí a česnekem a okmínujeme.
Vložím do vyhřáté trouby a zvolna pečeme až tři hodiny. Podávám nakrájené na
plátky.
Lívanečky s borůvkami
Ingredience:
0,5 l mléka,
1 vejce,
0,5 kostky droždí,
špetka soli,
lžička cukru,
0,5 kg mouky,
borůvky,
vanilkový cukr,
zakysaná smetana.
Postup:
Vše smícháme v polotekutou hmotu a necháme na teplém místě kynout. Naběračkou
lijeme těsto na dobře rozpálenou pánev a smažíme lívanečky. Na talíř položíme
lívaneček, na něj dáme procukrované borůvky. Zdobíme zakysanou smetanou
ochucenou vanilkovým cukrem a snítkou čerstvé máty.