Recept na bohatství - Ošidil porotu! Přesto si vynutil postup... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Recept na bohatství - Ošidil porotu! Přesto si vynutil postup...

Matej Kanda se o svou prapodivnou pizzu rval jako o život!
Matej Kanda se o svou prapodivnou pizzu rval jako o život! (TV Barrandov)

Nová show Recept na bohatství odstartovala v TV Barrandov teprve včera, porotci ale ihned museli prokázat pevné nervy! Poté, co se málem otrávili zkaženým jídlem, došlo i na hádku! Vyprovokoval ji slovenský kuchař Matej Kanda, který by mohl svou sebedůvěru rozdávat po kilech...

Na drzouna Mateje z Velkého Krtíše nezapomene ani porotkyně Libuše Šmuclerová. Na mladého kuchaře, který na bratislavský casting přišel s divně vypadající pizzou calzone, působila jako rudý hadr na býka.

Mladík, který se živí jako obchodník s potravinami, si stejně jako všichni ostatní myslel, že jeho recept zaujme celé Česko a Slovensko. Jenže to se přepočítal. „Pro výhru jsem udělal všechno. Mám recept, který je skvělý do distribuční sítě, vyrobil jsem i etiketu a výsledek jsem do noci balil,“ tvrdil suverénně, než přišel před porotu.

Ta mu ale dala studenou sprchu. „Něco takového bych si v životě nekoupil, vypadá to příšerně,“ pronesl porotce a velký gurmán Pavel Maurer. Libuše Šmuclerová šla ve výtkách ještě mnohem dál. „Mám pro vás název, mohlo by se to jmenovat Ošizená pizza, vy jste nás totiž ošulil. Něco to slibuje, ale ono to tam není. Chuť se mi rozložila a zůstala jen pachuť,“ nebrala si servítky, což mladíka doslova dopálilo.

Po třicetiminutové slovní přestřelce byli porotci zralí na panáka. „Hlava mě z něj rozbolela,“ posteskl si slovenský šéfkuchař Michal Rabina. Nakonec však o dalším osudu svérázného kuchtíka musel rozhodnout právě on a možná to byla právě Matejova houževnatost, která ho poslala do dalšího kola bojů o 50 tisíc eur.

Tip poroty: Sýrový dort!

V Receptu na bohatství se najdou kousky, které si zaslouží vyzkoušet doma. Třeba vynikající sýrový dort od slovenské soutěžící Marty Tužínské.

Suroviny na dort: ✔ 2 l nepasterizovaného mléka ✔ syřidlo ✔ 1 zakysaná smetana ✔ mexická pomazánka ✔ ½ kg šunky ✔ křen ✔ čerstvá zelenina ✔ kadeřavý salát

Suroviny na mexickou pomazánku: ✔ 1 balíček sóji ✔ bujon ✔ sůl ✔ 4 vajíčka ✔ 4 ks droždí ✔ cibule ✔ česnek ✔ bobkový list ✔ směs koření ✔ nové koření ✔ chilli ✔ sušené houby

Postup výroby dortu: Zakysanku vlijeme do mléka. Mléko ohřejeme na 32 °C. Dáme syřidlo, necháme odstát. Sýřeninu rozmícháme a necháme stát asi ½ hodiny. Do připravené dortové formy namačkáme sýřeninu a necháme sýr ztuhnout do druhého dne. Korpus nakrájíme na čtyři stejné části a každý plát ochutíme a osolíme. Jeden necháme čistý, jeden ochutíme kořením »ďábel«, jeden zaudíme a jeden očesnekujeme. Necháme odstát tři hodiny. Natřeme korpusy mexickou pomazánkou, šunku natřeme křenem a srolujeme a poklademe na korpusy. Takto naplníme dort. Syrokrémem jej natřeme po bocích. Podle fantazie ozdobíme zeleninou a sýrem.

Postup výroby mexické pomazánky: Sóju uvaříme v ½ litru vody, dáme bujon, bobkový list, směs koření, česnek, sušené houby, nové koření. Vaříme cca 2 hodiny. Mezitím dáme na pánev olej a osmahneme droždí s cibulkou a přidáme vajíčka. Když je sója uvařená, rozmixujeme mixérem, přidáme upražené droždí s vajíčky. Vše rozmixujeme a necháme vychladnout. Vychladlé natíráme na pláty sýra.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.