Natáčení filmu Zralé víno (1981) bylo spíš smutné než veselé: Menšík hrál pod léky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Natáčení filmu Zralé víno (1981) bylo spíš smutné než veselé: Menšík hrál pod léky!

Vladimír Menšík byl v době natáčení už velmi vážně nemocný a musel hrát se sebezapřením.
Vladimír Menšík byl v době natáčení už velmi vážně nemocný a musel hrát se sebezapřením. (Profimedia.cz/Lumír Schulz/MF Dnes, ČTK, Prima, ara)

Když se Vladimír Menšík (†58) dozvěděl, že ve volném pokračování filmu Bouřlivé víno, tentokrát pod názvem Zralé víno, bude mít jednu z hlavních rolí jeho velký kamarád Jiří Sovák (†79), zajásal. „To budou kalbičky, to budou po natáčení mejdánky, přesně jako za starých časů,“ plánoval si.

Stejně tak se těšili i o ostatní herci. „Menšík, Sovák? Tak to bude na place pěkně veselo!“ Bohužel, všechno dopadlo úplně jinak. Žádná sranda nebyla. Spíše než do smíchu bylo všem do pláče… Pojďte se s námi podívat na největší pikantnosti z natáčení filmu, který jste mohli vidět v sobotu na Primě.

Menšík se předávkoval

Psal se rok 1981 a na Menšíkovi už se začaly čím dál tím více projevovat vážné zdravotní komplikace. Už to nebyl ten člověk plný jiskry a elánu. „V té době už byl pod lékařským dohledem, jenže si léky obstarával sám. Občas se stalo, že se předávkoval a najednou začal hrát úplně něco jiného,“ zavzpomínal na první komplikace režisér Václav Vorlíček (82). „Když jsem natáčení zastavil a řekl mu to, tak se se mnou hádal. Přičítal jsem to právě tomu stavu, ve kterém se nacházel. Vždycky pak přišel, omluvil se a jelo se dál,“ dodal Vorlíček.

Sovákovi zavřeli syna

Ani Jiří Sovák o pauzách během natáčení vtipem nehýřil. Naopak s nikým se nebavil, vyhledával samotu a byl uzavřený do sebe. „Jeho syn Jiří Schmitzer, který pod vlivem alkoholu nešťastně srazil chodce, jenž bohužel zemřel, zrovna nastoupil do vězení. Sovča byl na něj strašně nazlobenej a nemohl přenést přes srdce, že má syna kriminálníka. S tím se nemohl smířit. Proto společnost nevyhledával a choval se jako samotář,“ prozradil pamětník natáčení, který byl členem filmového štábu.

Kopecký hrál těžce nemocný

A do třetice, další skvělý herec Miloš Kopecký (†73) také během natáčení nebyl zdravotně fit. Celou dobu zápasil se svou celoživotní chorobou – depresemi. „Ale rval se s nimi statečně. Řekl bych, že to laik v tom filmu ani nepozná,“ popsal člen štábu. Ve stejném roce Kopecký stačil ještě zahrát ve dvou filmech, a to naprosto odlišné role. Ve Křtinách náměstka ředitele Čirůvku a v Tajemství hradu v Karpatech bláznivého barona Gorce z Gorců. „Ostatní nabídky a role musel odmítnout. Ten rok mu deprese dávaly dost zabrat,“ dodal.

Janžurka přivedla dcery!

Ve filmu se objevilo neuvěřitelných dvaašedesát herců. A nutno dodat, že samých hvězd, které v té době byly na vrcholu. Filmovou premiéru si zde odbyly i dcery Ivy Janžurové (71) Sabina (40) a Theodora (38) Remundovy, které si zahrály malé holčičky. „Zrovna byly prázdniny a paní Janžurová chtěla mít holky u sebe. Ve scénáři byly role pro dvě holčičky, tak se Iva přimluvila. Spojila příjemné s užitečným. Ukázala se jako vzorná máma, hned po natáčení se jim maximálně věnovala,“ zavzpomínal pamětník natáčení.

Tři chyby ve filmu

Když jede Iva Janžurová s Jiřím Sovákem v trabantu, při záběru zevnitř vozu mají puštěné stěrače, a to při značně vysoké frekvenci. Při každém záběru zvenku jsou ale stěrače vypnuté.

Poté, co se Jiří Sovák probouzí s kocovinou, ptá se Ivy Janžurové, své filmové partnerky, kolik je hodin. Dostává se mu odpovědi, že půl osmé. Budík vedle něj však ukazuje 17.40.

Ve chvíli, kdy se Sovák probere v posteli, volá na něj Iva Janžurová, že není prosinec, ale září. Na puštěné televizi však začínají Televizní noviny a vedle moderátorky je datum 23. srpna.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.