Co dnes dělají olympijští vítězové? Věra Čáslavská (70): Spím i ve vaně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co dnes dělají olympijští vítězové? Věra Čáslavská (70): Spím i ve vaně!

Věra Čáslavská dnes...
Věra Čáslavská dnes... (Aha! – Mária Rušinová, ara)

Jen málokdo se dostal uzavřeným Japoncům pod kůži tak, jak se to podařilo gymnastce Věře Čáslavské (70) na Hrách v Tokiu 1964. Díky třem zlatým medailím a slovanskému půvabu se stala miláčkem publika.

Sedminásobná olympijská vítězka a nejlepší gymnastka české historie nedávno oslavila významné jubileum, ale o zaslouženém odpočinku si může nechat jenom zdát. „Jsem ve větším fofru, než by bylo zdrávo. Věci kolem filmu a knihy o mé osobě mě vyčerpaly,“ postěžovala si Čáslavská, která si v červenci byla nucena odpočinout v lázních.

Celý rok byla v jednom kole, ale šťastná. „Mám na sebe málo času, spím i ve vaně,“ tvrdí. Ovšem pozvánku na sokolský slet neodmítla a kamarády navštívila v pražské Sportovní hale. „Před padesáti lety jsem zde poprvé závodila v gymnastice a byla jsem tu u slavného hokejového vítězství nad Rusy v roce 1972,“ vzpomíná legenda.

Ohledně výkonů českých olympioniků na Hrách v Londýně je velkou optimistkou. „Získáme jako v Pekingu tři zlaté medaile,“ je si jista s tím, že jednu z nich určitě získá oštěpařka Barbora Špotáková. „Hodně jí fandím. Je šikovná, poctivá a má na to,“ vysvětluje gymnastka. Další zlaté placky podle ní přiveze střelec a veslař.

Na OH 1964 v Tokiu vybojovala tři zlaté medaile a stala se miláčkem celého Japonska, kde na ni vzpomínají dodnes. Důkazem je Řád vycházejícího slunce, který ji před dvěma lety předal japonský velvyslanec v Praze.

Královna vyměněna za uhlí

Čáslavská je synonymem nejen úspěšného sportovce, ale také osobnosti s morálními zásadami. Kvůli podpisu pod petici Dva tisíce slov byla královna gymnastiky vyloučena z ČSTV a trenérskou kariéru mohla později vykonávat jen v Mexiku.

Komunisti ji nechtěli pustit, ale Kuba potřebovala od Mexika uhlí, a tak přišlo z Moskvy povolení. Po revoluci se dočkala satisfakce v podobě postu poradkyně prezidenta Václava Havla.

Který sportovec může říci, že o něm byl natočen film, že jeho jméno nese planetka a jeho portrét zdobí poštovní dopisnice? Jen silná žena mohla překonat rodinnou tragédii, při které syn Martin neúmyslně zabil otce Josefa Odložila.

Synovi byla prezidentem Havlem udělena milost. „Nežádala jsem o ni,“ vysvětlovala marně. Čáslavská se z psychické deprese vyhrabala a dál může plnohodnotně žít a chodit mezi lidi. „To jsem si před časem ještě nedovolila,“ uzavírá.

Věra v Londýně

Čáslavská si atmosféru londýnské olympiády vychutnává díky pozvání Českého olympijského výboru. V městě nad Temží stráví čtyři dny.



Přečtěte si
rezacek
14. 5. 2015 • 17:17

Naprosto totéž jsem chtěl napsat. Co, proboha, mohla radit Havlovi tahle myslivna? Copak Havel skákal přes kladinu? Olympijská vitězka a sportovkyně, klobouk dolů, ale jinak to byla vždcky a odedávna slepice s hezkým ksichtikem. Stačí si postit staré záznamy z šedesátých let, z ní ta blbost vždycky přímo čišela.

argido
31. 7. 2012 • 20:39

bohužel, se jí to zlo co má v sobě zračí v jejím obličeji.....

dandova
31. 7. 2012 • 14:56

Připomíná mi jednu zpěvačku, ta taky pořád nadává, pořád nemá peníze, pořád ......

lukreciaborgia
31. 7. 2012 • 14:12

Mě by zajímalo,z čeho má důchod.Kde celou dobu pracovala a co dělala.Maturitu ji dali,no budiš,ale co potom dělala?Byla na každých Olympijských hrách,trénovala 3 roky v Mexiku a pořád se jí něco nelíbí.Nechápu,proč to,že vychovala otcovraha nebere s pokorou,ale ještě bude kopat kolem sebe a nadávat na všechny,jenom né na svoje nervychované děti.Ten její zabiják studoval 9 !!let práva v Plzni.Samozřejmě nedostudoval ,dělá někde lesníka.Ona si dovolí ještě něco filmovat a tam nadávat na všechny a všechno.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.