Jak žijí komunističtí papaláši? Aha! vypátralo Karla Hoffmanna (88)... »Jsem nemocný!« stěžuje si. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak žijí komunističtí papaláši? Aha! vypátralo Karla Hoffmanna (88)... »Jsem nemocný!« stěžuje si.

Bez berlí se už Hoffmann kvůli pokročilému věku neobejde.
Bez berlí se už Hoffmann kvůli pokročilému věku neobejde. (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský, Martin Přibyl, ČTK)

Osmaosmdesátiletý Karel Hoffmann vypadá jako běžný pražský důchodce. Bydlí ve zchátralém paneláku v Bubenči, kupuje Haló noviny a jen sotva vrávorá o berlích. Za maskou lety zuboženého seniora se ale schovává socialistický ministr kultury a pozdější šéf Ústřední správy spojů, který v roce 1968 pomáhal zastavit »pražské jaro« a asistoval sovětským okupantům v jejich srpnové invazi!

Na nařízení Leonida Brežněva a dalších sovětských pohlavárů umlčel Hoffmann 21. srpna okolo druhé hodiny ranní rozhlasové vysílače zrovna ve chvíli, kdy začal moderátor číst prohlášení odsuzující okupaci Československa. „Nešlo o zastavení, ale o dočasné přerušení činnosti vysílačů. Šlo o běžnou technickou přestávku,“ tvrdil ještě v roce 2003 před soudem Hoffmann. Soudce mu to nevěřil a expolitik byl odsouzen za sabotáž k šesti letům vězení. Po pouhých 26 dnech byl ale coby nejstarší český vězeň propuštěn ze zdravotních důvodů.

Od té doby žije sám, a to dokonce v bytě, který už mu nepatří. Hoffmann ve výpisu katastru nemovitostí figuruje jen jako věcné břemeno, tzn. že v něm může dožít. Totéž platí pro jeho chalupu v Ledcích na Kladensku.  Ženu po boku nemá, prý ji zabilo jeho trestní stíhání před devíti lety, kdy jej chtěli dokonce odsoudit za vlastizradu. „Manželka byla citlivá, nebyla zdravá a neunesla obavu, jak to může skončit. Puklo jí srdce. Byla to svým způsobem justiční vražda,“ řekl tehdy.

Nyní už je Hoffmann, který je jediným soudně potrestaným kolaborantem sovětské okupace, méně výřečný. Ani paměti, které plánoval sepsat ve vězení, nejsou k dohledání. „Jsem nemocný, nemám zájem,“ reagoval včera na dotazy fotoreportérů Aha!. A pak se stařík, který ještě před několika lety tvrdil, že je Leonid Brežněv větší osobností než první polistopadový prezident Václav Havel (†75), opřel o berle a s námahou odkráčel domů…

Hoffmannova trafikantka: »Politiku sleduje, o minulosti nemluví«

Trafikantka, ke které si Hoffmann pravidelně chodí pro noviny, jej zná už čtyři roky, co ve stánku pracuje. „Prohodí vždycky pár slov,“ řekla Aha!.

Pro noviny si ale už nechodí tak často jako dřív. „Není to ani tak kvůli jeho nemoci, ale spíše už si to nemůže dovolit. O minulosti nemluví v podstatě vůbec, promluví si o sportu. Rád sleduje televizi, ví o všem, co se děje, rád se mnou komunikuje. Jsem z Ukrajiny a jemu to asi vyhovuje, že ho neznám z té »jeho« doby,“ dodala s tím, že to jde s Hoffmannovým zdravím z kopce a že se o něj starají jeho dvě dcery.

Životopis expapaláše

Narodil se 15. června roku 1924 ve Stodu na Plzeňsku.

Mezi lety 1949 a 1959 byl pracovníkem ÚV KSČ, od 70. let byl v jeho předsednictvu.

Od roku 1967 do dubna 1968 byl ministrem kultury a informací ve vládě Jozefa Lenárta.

Poté byl ředitelem správy spojů. Z této funkce nařídil vypnout rozhlas.

V době normalizace zastával řadu významných funkcí, získal Řád vítězného února, Řád republiky, Řád Klementa Gottwalda či titul Hrdina socialistické práce.

Od března 1987 do listopadu 1989 byl tajemníkem ÚV KSČ.

V prosinci 1989 rezignoval na poslanecký post, jeho politická kariéra skončila. V roce 2004 byl na 26 dní uvězněn.



Přečtěte si
jiriforman
25. 7. 2012 • 13:16

to já vím, že je podivná a fosilie, stejně jako ty. to mě nemusíš poučovat. můžeš si klidně říkat i ochechule jestli chceš, to ale nic nemění, že tě měli vystřelit už dávno.

p.r.d.e.l..hillarka
25. 7. 2012 • 12:05

na latimérii by se pod vodou asi špatně střílelo, přechytralý avidxi Je to totiž fosílie-"latimerie podivná"-to jen tak pro úplnost

jiriforman
25. 7. 2012 • 09:55

a tebe už předevčírem bylo pozdě vystřelit, latimérie prehistorická.

hillaarkaa
25. 7. 2012 • 07:40

Měli vystřelit na Mars

jiriforman
25. 7. 2012 • 07:18

tak to se pak kalousek, nečas, drábek a jiní současní papaláši dožijí nejmíň stovky, protože ti si koule válí taky. jak to bylo v sobotu v angelice: nám utrhují od huby a hrdel a jim roste panděro a pr.... no, a ty tvoje upocené a smradlavé koule se možná dožijí tolika let kolika se dožijí koule starého želváka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.