Těžce nemocná Jiřina Jirásková: Točí na vozíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Těžce nemocná Jiřina Jirásková: Točí na vozíku!

Jiřina Jirásková na place s Martinem Hubou. Natáčela na invalidním vozíku, aby se nevyčerpala.
Jiřina Jirásková na place s Martinem Hubou. Natáčela na invalidním vozíku, aby se nevyčerpala. (Bontonfilm)

Herecká legenda Jiřina Jirásková (81) se i přes své vleklé zdravotní potíže opět postavila před kameru. Slovo »postavila« ale není zrovna na místě. Jirásková ve svém uctyhodném věku bojuje s mnoha chorobami, které stáří provází. Je ale herečkou tělem i duší, a tak ji »nějaké to pobolívání« nemůže zastavit. Aby mohla hrát, udělá téměř cokoliv. Proto i režie vymyslí nemožné, aby se na kameře objevil formát její osoby. Třeba natáčení na invalidním vozíku.

Ve filmu oscarového režiséra Jiřího Menzela (74) Sukničkáři Jirásková hraje právě na vozíku, aby jí pohyb a dlouhé scény nevyčerpávaly. „Nyní se ale cítím mnohem lépe a chystám se na chalupu. Nechci to ale zakřiknout, už dvě léta se mně to kvůli zdravotním potížím nepodařilo,“ řekla Jirásková, která ve filmu ztvární matku učitelky zpěvu Libuše Šafránkové (59).

„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“ přesně tak glosuje operu Jiří Menzel, který o ní nejen proto točí film. A jeho prostřednictvím vám své otázky zodpoví při jeho premiéře začátkem září.

Jiřina Jirásková - legendární herečka a ikona Divadla na Vinohradech. Veškeré aktuality o herečce sledujte na http://www.ahaonline.cz/jirina-jiraskova



Přečtěte si
pohadkamaje
23. 7. 2012 • 22:29

podepisuju se pod tvá slova. Menzel blbě kecá, zřejmě na opeře nikdy nebyl.

mondego
23. 7. 2012 • 10:25

je zvyklá se ukazovat, těžko se jí loučí s lidmi

xell
23. 7. 2012 • 09:25

trefné a přesné

zelena.karkulka
22. 7. 2012 • 23:17

lucrecia-tak to sedí,vystihla jsi to dokonale

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.