Komunista Milouš Jakeš: Takhle si užívá penzi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komunista Milouš Jakeš: Takhle si užívá penzi!

Dvě těžké igelitky s nákupem. Červencový důchod už zřejmě dorazil.
Dvě těžké igelitky s nákupem. Červencový důchod už zřejmě dorazil. (Aha! – Karel Kopáč)

Vypadá dobře, to se mu musí nechat. Na to, že poslední předlistopadový generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš za měsíc oslaví devadesáté narozeniny, zdá se být stále čilý. A vzhledem k tomu, že se osmdesátá léta vrátila do módních trendů, nepůsobí jeho šatník tak stařecky.

V moderní trikokošili s tmavými brýlemi na očích vyrazil včera dopoledne na velký nákup. Zřejmě mu přišel na konto jeho čtrnáctitisícový důchod. Svoji vilku na pražské Hanspaulce opustil téměř na hodinu, aby si z obchodu přinesl dvě plné igelitky.

Navzdory vysokému věku a hubené postavě s těžkými taškami neměl žádné potíže. Ideologie v jeho běžném životě zjevně už nehraje žádnou roli. Nákup pořídil v nadnárodní obchodní síti, slovníkem komunisty u »vykořisťovatelů«, nikoliv například ve večerce, kterou provozuje prodejce původem ze Socialistické republiky Vietnam.

Bavil celý národ

Jakeš mohl udělat cokoliv, ale stejně si jej každý bude spojovat s jeho proslulým projevem z Červeného Hrádku. V něm se ztrapnil například tím, že brojlery přejmenoval na bojlery, ale také prozradil šestisettisícový plat zpěvačky Hany Zagorové a milionový příjem frontmana kapely Olympic Petra Jandy.

Ze zaměstnance Baťových závodů to Milouš Jakeš v roce 1987 dotáhl až na generálního tajemníka ÚV KSČ a stal se tak na dva roky nejmocnějším mužem Československa. 24. listopadu 1989 ale pod tlakem událostí odstoupil, 5. prosince byl vyloučen ze strany.

Od počátku 90. let žije s manželkou Květenou (89) v jejich dejvické vile. Mají spolu dva syny (67 a 61), kteří jim dali tři vnučky a jednoho vnuka. Mají už dokonce i dva pravnuky a dvě pravnučky.



Autor:  ex

Přečtěte si
jakeline
19. 11. 2013 • 05:55

Je lehké člověka odsoudit a je opravdu skvělá budoucnost

antibacil
1. 7. 2013 • 22:43

Když už pominu pokleslost, s jakou se redakce naváží do dnes už soukromé osoby, trocha ohledů ke stáří by neškodilo také, tak nechápu, jakým právem tak redakce činí. Právem silnějšího?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.