Peripetie natáčení filmu Tajemství hradu v Karpatech: Po hercích házeli šutry! Mysleli si, že to jsou podvodníci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Peripetie natáčení filmu Tajemství hradu v Karpatech: Po hercích házeli šutry! Mysleli si, že to jsou podvodníci...

Kvíz
Kvíz (Aha!)

Herci jsou zvyklí na ledacos. Kvůli roli toho musí přetrpět a zkousnout skutečně mnoho. To, co se ale dělo během natáčení exteriérů ve filmu Tajemství hradu v Karpatech (1981), kterou minulý týden reprízovala TV Prima, na to do smrti nezapomene nikdo z nich!

Falešní filmaři okradli domorodce

Většina exteriérových scén se natáčela ve slovenských Čachticích. A nutno dodat, že podmínky byly doslova bojové. Filmařům šlo jednu chvíli dokonce o krk! „Od prvního dne nás místní lidé nesnášeli a házeli po nás kameny. To nikdo z nás do té doby nezažil. Obvykle to totiž bývalo přesně naopak,“ přiznal Michal Dočolomanský (†66).

Až poté vyšlo najevo, že o několik let dříve parta podvodníků, která se vydávala za filmaře, v Čachticích naoko natáčela nový trhák do kin pod názvem Čachtická bílá paní. Získali si sympatie lidí, od kterých vylákali nemalé množství peněz, které nikdy nevrátili.

„Po tomto incidentu bylo těžké získat si důvěru a přesvědčit místní o tom, že jsme skuteční herci, kteří tam opravdu točí film. Trvalo to dlouho, ale nakonec jsme renomé napravili,“ dodal herec.

Aby toho nebylo málo, filmařům nepřálo ani počasí. „Kvůli náladě filmu jsme potřebovali, aby bylo ošklivě. Jenže celý týden, co jsme venku natáčeli, bylo krásné slunečné počasí bez jediného mráčku. Nakonec jsme to tedy vyřešili tak, že jsme museli točit přes několik speciálních clon,“ uvedl režisér filmu Oldřich Lipský.

Boj o hlavní postavu

Právě režisér Lipský měl zamotanou hlavu ohledně toho, koho obsadí do titulní role hraběte Telekeho. Vytipováno měl několik zajímavých jmen, například Luďka Sobotu (69), Oldřicha Kaisera (57)  či Milana Lasicu (72).

Nakonec ale sáhl po osvědčeném Michalu Dočolomanském, se kterým spolupracoval na svém posledním úspěšném filmu Adéla ještě nevečeřela. „Nějakou dobu mě oťukával a vedl se mnou různé rozhovory. Nemohl jsem se ale stále strefit do toho humoru, který po mně vyžadoval. Dával mi za příklad pana Fialu z filmu Limonádový Joe,“ vzpomínal později Dočolomanský.

Roli nakonec přece jen získal. Stejně jako v Adéle, kde ho daboval František Němec (68), i u tohoto snímku mu ale jeho vlastní hlas nenechali. V Tajemství hradu v Karpatech mu propůjčil hlas Ladislav Županič (68). „Čeština mi přitom nedělala problémy. Před vysokou jsem v Čechách dělal učňák – automechanika, a pochytil toho vážně dost. Pan Lipský ale říkal, že v té mojí melodice hlasu se slovenština stejně pozná,“ pokrčil rameny herec.

Tajemství prasklé skleničky

Vybavujete si slavnou scénu, kdy světový operní pěvec hrabě Teleke v podání Dočolomanského pěje árie se skleničkou v ruce tak procítěně, až sklínka praskne a ze stropu spadne lustr? Šlo o jednoduchý trik.

„Když jsem v ruce svíral skleničku, která byla z tzv. filmového cukrového skla, a do toho zpíval, vzali vzduchovku a z vedlejší místnosti do ní vystřelili,“ objasnil herec, který ve slovenských filmech předváděl kaskadérské kousky. V tomto snímku mu je ale režisér Lipský zatrhl. „Mrzelo mě to, protože jsem je dělal velice rád, bavily mě. Režisér byl ale neoblomný.“

Natáčením se ale nejvíce bavil Miloš Kopecký (†73), který byl paradoxně známý spíše jako protiva. „Stále hýřil vtipem a staral se o báječnou atmosféru. Když se točily exteriéry a pan Kopecký zrovna nehrál, postával u štábu, díval se a poslouchal. Když bylo potřeba, pomohl nám a předal užitečné rady. A po večerech s panem Brodským a Hrušínským mastili mariáš,“ uvedl Dočolomanský.

Věděli jste, že?

Vesnička „Vyšné Vlkodlaky“ je ve skutečnosti skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.

Úplně první záběr na zříceninu je na hrad Lietava, který se nachází nedaleko Žiliny. Všechny další se pak natáčely na hradě Čachtice. Tam se odehrává i slavná scéna s policejní jednotkou.

Tato parodie na verneovské vědeckofantastické romány je inspirována pozapomenutým dílem Tajemný hrad v Karpatech a je obohacena o nové prvky, například o karpatský folklor, pro nějž byl vytvořen i vlastní jazyk.

V kinech film navštívilo 1,2 milionu lidí.

Představitel postavy Tómy Hluchoněmce, slovenský herec Augustín Kubán, zemřel pouhé tři roky po natáčení, bylo mu 64 let. Pro film ho objevil Juraj Jakubisko. Kvůli svému strašidelnému charisma byl pravidelně obsazován do hrůzostrašně působících rolí. 

Přečtěte si
majojo
10. 7. 2012 • 09:54

Tak oni v Čachticích neměli v osmdesátých letech ani jednu televizi, nepoznali Dočolomanského, Brodského, Kopeckého? To vyprávějte holubům.... A od té kauzy s filmováním Čachtické paní tekrát uplynulo už dvacet let, nebo ne?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.