Vražda v hotelu Excelsior (1971): Vacátko byl pěkný bručoun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vražda v hotelu Excelsior (1971): Vacátko byl pěkný bručoun!

Kvíz
Kvíz (Aha!)

Málokterá česká detektivka si u lidí drží takovou oblibu jako příběhy policejního rady Vacátka se svou mordpartou – v čele s inspektorem Brůžkem a Boušem. Kromě třináctidílného seriálu Hříšní lidé města pražského, který právě reprízuje Česká televize, bylo natočeno dalších pět celovečerních filmů.

Mimo jiné i Vražda v hotelu Excelsior, kterou jsme mohli sledovat včera. Nám se i po letech podařilo vypátrat tajemství, které samotný vznik snímku provázelo.

Kopecký »dusil« Marvana

To byly hádky! To byla nevraživost! Mezi Jaroslavem Marvanem (†72) a Milošem Kopeckým (†73) to na place pěkně jiskřilo. „Ti dva si spolu zkrátka nesedli… Marvan byl svůj, nikoho si k tělu moc nepřipouštěl, říkal věci napřímo a s nikým si nebral servítky. Na okolí byl spíše nepříjemný. Jenže Kopecký si to líbit nenechal a vše mu inteligentním způsobem vracel. Marvan byl z toho dost nemile překvapený, nebyl zvyklý, že by mu někdo takhle vzdoroval. A problém byl na světě,“ zavzpomínal režisér Jiří Sequens (†85).

Marvan nechodil zkoušet do divadla, díky tomu mohl točit už ráno. Kopecký, který byl v angažmá, zase mohl na plac až odpoledne. „Nakonec se to vyřešilo tak, že jsme točili společnou scénu jen se záběrem na Marvana a odpoledne zase to samé s Kopeckým. Teprve pak se to spojilo celé dohromady. Pan Marvan si však přitom vždycky nezapomněl rýpnout, že by pan Kopecký při tom přece měl být. Samozřejmě dobře věděl, že to nejde,“ dodal...

Lipský senior málem způsobil kiks

A právě kvůli tomu se málem ve filmu objevilo to, co tam vůbec být nemělo. Jako kompars si u natáčení přivydělával tatínek herce Lubomíra (89) a režiséra Oldřicha Lipských (†62). Při jedné rozdvojené scéně si stoupl tak, aby byl vidět za Marvanem. Když se za pár hodin točilo s Kopeckým, Lipský senior se tam motal zase. „Naštěstí jsme si toho všimli, zastavili scénu a vysvětlili mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje z obrazu do obrazu,“ uvedl po letech už s úsměvem režisér.

Kdo lepil hašlerky pod desku stolu? 

Ale zpátky k Marvanovi. Během natáčení si nejvíce rozuměl s Františkem Filipovským (†86), který byl jen o šest let mladší. „Chovali k sobě vzájemnou úctu. Byli to oba velcí profesionálové, kteří byli vždy naprosto perfektně připraveni. Bavilo je probírat a drbat tehdejší hereckou mládež,“ uvedl režisér, který přidal i jednu historku. Ti dva spolu přece natočili např. populární studentské filmy Cesta do hlubin študákovy duše a Škola základ života. Byli holt stará škola...

Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží v Praze, samotný interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. „Při přesunování nábytku byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Až později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan,“ přiblížil s úsměvem.

Věděli jste, že...

Jaroslav Marvan odehrál celý seriál v jednom obleku, přitom se točilo čtyři roky?

Syn skutečného rady Vacátka, který se jmenoval Josef Vaňásek, pravidelně chodil na natáčení a pozoroval práci filmařů? Marvan mu prý připomínal otce gestikulací a intonací.

Natáčení seriálu bylo původně zrušeno, protože finanční náklady přesáhly možnosti televize? Teprve až po dalších třech měsících se televize rozhodla natočit alespoň dva příběhy…

Jaroslav Marvan byl během natáčení tak zabrán do své postavy, že na svoji ženu a známé volal stejně podrážděně jako Vacátko na podřízené?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.