Rozloučení s Jaroslavou Adamovou: Dagmar Havlová skropila slzami rakev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rozloučení s Jaroslavou Adamovou: Dagmar Havlová skropila slzami rakev!

Čestná stráž ve složení: Dagmar Havlová, Simona Stašová a Martina Hudečková (řada vlevo) a Lubomír Lipský, Václav Postránecký a student Jiří Suchý (řada vpravo).
Čestná stráž ve složení: Dagmar Havlová, Simona Stašová a Martina Hudečková (řada vlevo) a Lubomír Lipský, Václav Postránecký a student Jiří Suchý (řada vpravo). (Aha! – Marek Pátek)

Legendární herečka Jaroslava Adamová, která 16. června zemřela po dlouhé nemoci ve věku 87 let, měla hned dvě poslední rozloučení. První v pražském Divadle ABC, kde byla desítky let v angažmá, druhé ve strašnickém krematoriu.

Během prvního obřadu se u rakve s hereččinými ostatky střídala čestná stráž, kterou tvořili kolegové a studenti Adamové. Byla mezi nimi i Dagmar Havlová (59). Jen těžko skrývala slzy. Se ženou, která před půl rokem pochovala manžela Václava Havla (†75), stání vedle rakve pořádně zacloumalo.

Havlová měla Adamovou ráda. „V roce 1997 jsem jí předávala cenu Thálie za celoživotní mistrovství,“ vzpomínala Dagmar, která byla součástí hned první čestné stráže. Stála po boku například Lubomíra Lipského (89) či Simony Stašové (57). Havlová, která má po pádu ve vinohradském divadle stále ruku v sádře, si každou chvíli utírala slzy a obracela oči směrem ke stropu. Bylo jí moc smutno…

Po odchodu z pódia nezasedla v hledišti, ale odešla přes zákulisí pryč. Při cestě k autu, které měla zaparkované v Jungmannově ulici, se pomazlila se dvěma pejsky, které zrovna venčil neznámý kouřící mladík. A to jí trochu zlepšilo náladu! Když pak dorazila k BMW, fotograf deníku Aha! si všiml, že se Havlová dopustila dopravního přestupku. Parkovala totiž v křižovatce.

Hříšník Bohdalová

Dopravního přestupku se dopustila i herečka Jiřina Bohdalová (81), která parkovala na zákazu v nedaleké ulici V jámě. »Bohdalka« na rozdíl od dcery Simony Stašové nestála čestnou stráž a ani neměla žádný projev. U katafalku s rakví jen položila květinu a usedla v hledišti.

„Kdysi k premiéře představení Drobečky z perníků, v němž jsme spolu hrály, mi dala malý balíček, kde byla cigareta a u ní nápis: »Milá Veru, vykuř si ji, až budeš starší, tvoje Jarka Adamová«. Možná, že teď dozrál čas ten balíček otevřít,“ řekla pak na pódiu žačka Adamové Veronika Gajerová (49).

„Nikdy se nelitovala, byla fér, nerozuměla podrazům a nechápala lhaní,“ rozplakal pak všechny Jiří Suchý z Tábora, kterého Adamová učila v posledních letech. A byl to právě on, kdo ji v léčebně dlouhodobě nemocných v Praze 6, kde v polovině června zemřela, pravidelně navštěvoval. „Dva dny před odchodem se se mnou rozloučila s ironií sobě vlastní. Mluvili jsme o její herecké generaci a já si dovolil podotknout, že ji obdivuji. Povzdechla si: »A já zase obdivuji tu vaši! Že jste to všechno znali a stejně jste do toho šli,«“ dodal.

Na závěr obřadu zazněla píseň Edith Piaf (†47) Ničeho nelituji. Zavírání opony provázel poslední – dlouhý potlesk.

Strašnické krematorium: Skromný obřad s malou účastí!

Zatímco dopoledne se v Divadle ABC loučily s Adamovou stovky lidí, do strašnického krematoria jich odpoledne přišlo jen pár desítek.

„Byla to charakterní herečka, rázná, se smyslem pro humor. Myslím, že bude velice chybět,“ řekl Aha! herec Stanislav Zindulka (80). S Adamovou se přišli rozloučit i někteří její žáci, např. Marcel Vašinka (57) nebo Michaela Badinková (33).

V první řadě obřadní síně usedli synové legendární herečky Julius a Marek s rodinami, kteří na konci obřadu přijímali kondolence.

Šéf Herecké asociace Jiří Hromada: Před smrtí poslal herečce 45 000 Kč!

Několik týdnů před smrtí obdržela Jaroslava Adamová peníze od Herecké asociace, která jí chtěla finančně pomoci. „Poslali jsme jí 45 000 korun. Nevím, jak s těmi penězi naložila. Dá se ale říci, že vlastně měla na pohřeb,“ řekl Jiří Hromada deníku Aha!.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.