Kolegové o smrti Jaroslavy Adamové: Nevěděli, že umírá v LDN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kolegové o smrti Jaroslavy Adamové: Nevěděli, že umírá v LDN!

Jaroslava Adamová zemřela v sobotu ráno.
Jaroslava Adamová zemřela v sobotu ráno. (Aha! – Marek Pátek, Petr Novotný, ČTK)

Tohle nikdo nečekal! Kdysi vitální a rázná herečka Jaroslava Adamová (†87) zemřela. Skonala v sobotu ráno v léčebně dlouhodobě nemocných v Praze 6. Před smrtí nemohla chodit a měla velké bolesti. „Věděla jsem, že polehává, ale netušila jsem, že je to s ní tak zlé,“ řekla deníku Aha! šokovaná režisérka Marie Poledňáková (70), v jejímž filmu Líbáš jako bůh měla Adamová poslední roli.

Náruživá kuřačka a velká kritička komunistů Adamová si před dvěma roky zlomila na akci v pražském Černínském paláci nohu v krčku a podstoupila totální endoprotézu. Od těžké operace špatně chodila a přestala se objevovat na veřejnosti. Většina jejích kolegů neměla vůbec tušení, že má velké bolesti a chřadne.

„Mám se zaplaťpánbůh špatně! Nohy mě pořád zlobí,“ řekla před časem Adamová Aha!, když jsme s ní naposledy mluvili. Několik týdnů poté ji její synové převezli do LDN. V sobotu ráno tam legendární herečka vydechla naposledy.

Adamová během své divadelní a filmové kariéry ztvárnila desítky charakterních rolí. Nezapomenutelný je její společný herecký koncert s Janem Werichem (†75) v televizním filmu Kočár nejsvětější svátosti z roku 1962. „To byla skvělá škola. Protože ty improvizace, které pan Werich předváděl a které jsem jakožto jeho partnerka musela hrát,  byly fantastické. Poznala jsem, jak se také dá hrát jiným způsobem divadlo, než jsem ho kdysi hrála já,“ vzpomínala Adamová.

Úplně poslední roli dostala v komedii Marie Poledňákové Líbáš jako bůh (2009), v níž ztvárnila vitální babičku Alžbětu. V pokračování Líbáš jako ďábel už se ale Adamová neobjevila. „To bylo proto, že zemřel pan Arnošt Lustig, s nímž tvořila ve filmu pár. Její zdravotní důvody v tom nebyly,“ sdělila deníku Aha! Poledňáková.

Sama Adamová to ale loni viděla jinak. „Chtěli po mně jeden nebo dva obrazy v davu, kde bych řekla: »Dobrý večer!« A do toho se mi nechtělo,“ řekla nám na podzim.Kdy bude poslední rozloučení, zatím synové Julius a Albert neoznámili.

Lipský: Byla to vzácná žena

„Byla to vynikající umělkyně a vzácná žena. Měl jsem ji moc rád a myslím, že ona mě taky. Budu na ni vzpomínat jako na velkou herečku,“ prohlásil smutně herec Lubomír Lipský (89).

„Já si ji pamatuju ještě z dětství, ona mě znala jako batole, protože byla kamarádka s mojí babičkou. Já ji mám zafixovanou jako ženskou plnou energie. Mám skoro pocit, jako kdyby odešel někdo z rodiny. Je mi to líto,“ řekla herečka Aňa Geislerová (36), která se s ní v roce 2003 potkala při natáčení filmu Želary.



Přečtěte si
pixlax
26. 6. 2012 • 01:47

Tak žvaní pořád někam do bulváru. Zaprodala se. Má chlapa, rozvádí se ,tak se vsírá a kolabor uje. Kráva

pixlax
26. 6. 2012 • 01:47

Tak žvaní pořád někam do bulváru. Zaprodala se. Má chlapa, rozvádí se ,tak se vsírá a kolabor uje. Kráva

pixlax
26. 6. 2012 • 01:47

Tak žvaní pořád někam do bulváru. Zaprodala se. Má chlapa, rozvádí se ,tak se vsírá a kolabor uje. Kráva

hillaarkaa
19. 6. 2012 • 12:42

Počkej,až si to forman odpoledne po šichte přečte

hillaarkaa
19. 6. 2012 • 12:41

Ten starej kloboukovej šašek by se z toho zvencnul,přečíst si pár názorů o sobě.Mrtvá Adamová nemá vzpoury,není hnědočeška,tak hrr do ní

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.