Syn Zity Kabátové Jiří Zavřel: Mami, promiň, nepřijdu! Pohřby nemám rád! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Syn Zity Kabátové Jiří Zavřel: Mami, promiň, nepřijdu! Pohřby nemám rád!

Snímek u katafalku pořídil Jakub Ludvík.
Snímek u katafalku pořídil Jakub Ludvík. (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek)

Čestná stráž v četnických uniformách, kvartet hrající prvorepublikovou hudbu a červený koberec před rakví. A hlavně – do posledního místa zaplněný sál strašnického krematoria. Poslední rozloučení s prvorepublikovou filmovou hvězdou Zitou Kabátovou, která na konci května zemřela ve spánku ve věku nedožitých 100. narozenin, proběhlo se vší parádou.

Jediný potomek Kabátové – syn Jiří Zavřel (55), se s maminkou do krematoria rozloučit nepřišel! Důvod? Prý nemá pohřby rád!

Jiří Zavřel, který žije v Americe, dal mamince poslední sbohem včera dopoledne v kostele sv. Tomáše na Malé Straně, kde proběhla mše. K překvapení všech přijel v kožené bundě na motorce s lodičkou, v níž seděla jeho dcera z prvního manželství (a tedy vnučka Kabátové) Dita. Poté, co herci jako Michal Dlouhý (43) nebo Otakar Brousek ml. (55) vynesli rakev s ostatky Kabátové z kostela do vozu, syn Jiří se mamince poklonil a pokřižoval se.

Na následný obřad do strašnického krematoria už ale nedorazil! „On tohle nemá rád, ale snacha a vnoučata přišly,“ řekla deníku Aha! spisovatelka Marie Formáčková (59), která s  herečkou pracovala na několika knihách.

Smrt radostí?

„Jiří přiletěl z USA šest dní před její smrtí. Přišel za ní a vykládal jí spoustu historek. Já si myslím, že to, že odešla z tohoto světa, způsobila radost. Ona byla hrozně ráda, že se její syn vrátil z Ameriky, měla ho velmi ráda a on měl rád ji,“ prozradila nám Formáčková, která Kabátovou viděla naposledy v úterý před jejím skonem. „Říkala, že má hroznou chuť na můj koláč s jahodami. Tak jsem jí ho v neděli ráno pekla, že jí ho donesu. Bohužel, už se ho nedočkala. Myslím, že odchod neplánovala. V tomhle věku už to prostě tak je,“ dodala spisovatelka.

Panenka Zita

Smuteční řeč pronesla ve strašnickém krematoriu herečka a dabérka Valerie Zawadská (53). „Víte, já mám panenku Zitu, která se narodila před 50 lety, když mi byly čtyři, a dostala jsem ji k narozeninám. A od té doby, kdykoliv si s ní hraju, tak si vždycky na paní Zitu vzpomenu. Protože mám syny, tak nemám komu panenku odkázat,“ prozradila nám Zawadská. Na otázku, kdy se s Kabátovou viděla naposledy, se slzami v očích odpověděla: „Viděla jsem ji dnes dopoledne naposledy v rakvi a byla krásná…“

Herečka Jiřina Bohdalová (81) po celou dobu obřadu stála mezi lidmi. Když jí přátelé nabídli, ať si jde sednout mezi ně do lavice, zdvořile odmítla. Při odchodu z pohřbu dělala garde herci Lubomíru Lipskému (89). „Já jsem s ní točila jako malá dva filmy. Zlatý člověk a Madla zpívá Evropě. Bylo mi osm let,“ zavzpomínala pro Aha! herečka.

Hapka s milenkou

Nepřehlédnutelný byl v krematoriu hudební skladatel Petr Hapka (67), který všechny překvapil tím, že na poslední rozloučení s Kabátovou vyvedl svoji novou, o 48 let mladší milenku Kateřinu.

Urnu s ostatky Zity Kabátové uloží rodina do víceúčelového hrobu na pražském Vyšehradě, který má na starosti nadace Život umělce. Odpočívat bude např. po boku herečky a zpěvačky Ljuby Hermanové (†83), herečky Vlasty Fabiánové (†78) či herce Zdeňka Dítěte (†81).



Přečtěte si
eremita
8. 6. 2012 • 23:04

je hromadný hrob pro umělce, kteří nemají nikoho, kdo by jim místo posledního odpočinku, jak se vzletně říká, mohl hradit. Tak to platí nadace. U paní Kabátové poněkud překvapivé. Syn i vnoučata jsou dospělí a prokazatelně živí..

eremita
8. 6. 2012 • 22:58

to je takové shromaždiště pro umělce, kteří nemají nikoho, kdo by jim mohl místo posledního odpočinku, jak se vzletně říká, platit. Tak to hradí tato nadace. U paní Kabátové poněkud překvapivé, když její nejbližší stále žijí....

hillaarkaa
8. 6. 2012 • 11:54

Nesmíš to teta brát zas tak doslova a být z toho na větvi Místo Harmasanu máš tento a místo Primeros Durex-jsem stále ve vobraze

gabi50
8. 6. 2012 • 11:12

Tak to mi tedy předveď,hillaarkoo,jak jedním trhem rozdělíš tu plastovou občanku ,to by byl tedy výkon.Ty jsi zaspal-a dobu,ty rudý bolševický občanky,co se daly trhat,už totiž dávno nejsou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.