Poslední prvorepubliková herecká hvězda Zita Kabátová: Stovky se nedočkala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslední prvorepubliková herecká hvězda Zita Kabátová: Stovky se nedočkala!

„Muži si mě všímali. Asi jsem za to stála. Tenkrát jsme byly pěkný ženský. Musely jsme.“
„Muži si mě všímali. Asi jsem za to stála. Tenkrát jsme byly pěkný ženský. Musely jsme.“ (ČTK, Facebook, ara)

Když před měsícem slavila 99. narozeniny, živě se zajímala o dění ve společnosti, byla plná energie a plánů. „Ještě tu stovku. Je to za rohem. Hlavně vydržet.“ Poslední přání se Zitě Kabátové, poslední velké hvězdě prvorepublikového filmu, nesplní. Včera zemřela v nemocnici v Praze-Motole, kde byla od vážného úrazu v roce 2005 upoutána na lůžko.

„Zemřela ve spánku,“ potvrdila serveru iDnes snacha Pavlína Křepelková. Kabátovou poslední roky života trápily vážné zdravotní potíže. Ani tak ale neztrácela chuť žít.

Do nemocnice za ní pravidelně docházely desítky přátel, stejně tak rodina včetně syna Jiřího. Ten na začátku 90. let odešel do USA, za maminkou se však několikrát do roka vracel. Naposledy právě minulý měsíc.

Kabátová by měla být pochována na Vyšehradě vedle dalších významných umělců.

Tragédie jejího života

Maminka jí zemřela, když jí bylo pouhých 18 let.

Muže opouštěla sama. „Vždycky jsem našla lepšího,“ říkávala. Její životní láska – olympionik Jiří Zavřel, s nímž měla syna – ji ale opustil. Emigroval do Ameriky, kde zemřel poté, co ho srazilo auto.

I Zita měla nabídky odejít z Československa. Po válce nedostala vízum. A pak už neměla chuť. „Nemohla bych opustit tuhle zem,“ vyprávěla později.

Komunisté jí na déle než 20 let (do roku 1969) zakázali hrát. Jako záminku uvedli dva německé filmy, které natočila během okupace.

Honosná letní vila, kterou v Dobříni na Litoměřicku pro svou rodinu postavil Zitin tatínek Beno, byla v roce 1961 znárodněna a do začátku 90. let zcela zchátrala.

V posledních letech ji trápily velké zdravotní problémy. Podstoupila operaci srdce a zlomeného krčku kyčelní kosti. Od roku 2005 byla trvale upoutána na lůžko v pražském Motole.

(Zdroj: 13. komnata (ČT))



Přečtěte si
alcron
29. 5. 2012 • 19:40

Pani Zita KABÁTOVÁ bola skutočne poslednou žijúcou top legendou prvorepublikovej scény. Bohužiaľ, už hraje vo filmovom nebíčku. Nech Vám pani Zita bude ľahká zem. Škoda, že taká legenda žila posledné roky na pokraji záujmu. Keď si zoberiete, že pár dní späť tu žil niekto, kto hral s Vlastom BURIANOM, či Jaroslavom MARVANOM, ktorí už desaťročia nežijú a narodili sa pred rokom 1900, tak sa človeku zastavuje rozum. Veď aj film - PREDNOSTA STANICE má už krásny vek, nikto s hercov už nežil iba pani Zita. Mám síce 29 rokov,ale už roky som sa vyberal navštíviť pani Zitu, žiaľ už sa mi to nepodarí... Verím, že táto legenda a osobnosť filmového neba žila šťastne. Patrila k hviezdnej zostave, skrátka všetko tie najkrajšie herečky a ženy vôbec. Adina MANDLOVÁ, Nataša GOLLOVÁ, Hana VÍTOVÁ, Lída BAAROVÁ a Zita KABÁTOVÁ. Dnes ešte žije pani Eva ŠANCOVÁ - GEROVÁ, ktorá hrala aj s Adinou MANDLOVOU, či s Hanou VÍTOVOU. Ale hranie ukončila v roku 1938, keď mala 18 rokov. Vzhľadom na jej v tej dobe mladý vek nehrala hlavné postavy. Ale krásna a talentovaná s prirodzenou inteligenciou bola rozhodne. Len nepokračovala ďalej. Pani Jiřinka BOHDALOVÁ je osobnosť, hviezda a žijúca legenda povojnovej éry. Podobne ako pani Jiřina JIRÁSKOVÁ, či pani Stella ZÁZVORKOVÁ, atď.

vlajka
28. 5. 2012 • 13:01

Autor zapomněl na ještě na jednu žijící, dá se říci, prvorepublikovou hvězdu. Sice v té době byla pouhou hvězdičkou, ale dnes je hereckou hvězdou prvního řádu. A je to Jiřina Bohdalová, která si zahrála už tenkrát se Zitou Kabátovou v jednom filmu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.