»Malý pitaval« Michal Pešek: Konec jeho života provázela řada nejasností! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

»Malý pitaval« Michal Pešek: Konec jeho života provázela řada nejasností!

Michal Pešek se v posledních letech objevoval na veřejnosti jen zřídka.
Michal Pešek se v posledních letech objevoval na veřejnosti jen zřídka. (Aha! – David Kundrát, Martin Pekárek, Marek Pátek)

Šokovaní herci oplakávají mrtvého kamaráda Michala Peška (†53), známého ze seriálu Malý pitaval z velkého města, kde hrál mladého kriminalistu Jiříčka. Umělec žijící v Holandsku podlehl v pondělí rakovině.

Pro mnoho českých herců byla jeho smrt záhadou – stejně velkou jako poslední roky Peškova života. Jako první se o jeho úmrtí dozvěděla Veronika Žilková (50). „Michal měl ke konci života metastázy úplně všude. Byly i na mozku. Bohužel skončil na invalidním vozíku,“ řekla Aha! s velkou lítostí a zármutkem v hlase Žilková.

Většina kolegů však neměla o jeho těžké nemoci ani potuchy. Herci, kteří se s ním setkali v seriálu »Malý pitaval«, včera lapali po dechu. „To není možné, byl o tolik mladší než já,“ hořekoval Ladislav Frej.

Zpráva překvapila i divadelní kumštýře, i když ho v posledních dvaceti letech prkna lákala jen málokdy. „Cože, Pešek? Proč mi to nikdo neřekl? Víte, já ho dvacet let neviděla,“ řekla Aha! Carmen Mayerová, která i s Peškem v minulosti patřila do skupiny herců Městských divadel pražských.

Pravidelné informace o kamarádovi měla jen Žilková. „Věděla jsem, že je nemocný. Před čtrnácti dny mi volal z Holandska, aby mě informoval o svém těžkém stavu. Myslela jsem si, že si dělá tak trochu srandu, protože měl rád černý humor,“ popsala Peškovy poslední dny Žilková.

Muž plný záhad...

Jeho život, nemoc i smrt byly pro český herecký svět velkou záhadou. Pešek se po revoluci zkoušel prosadit v politice a podnikal. Hrál už jen velmi zřídka. Jeho poslední angažmá bylo v Divadle na Vinohradech, kde skončil v roce 1990. Žilková ho pak ještě o šestnáct let později přesvědčila, aby si společně s ní a Martinem Stropnickým zahrál v komedii Kachna na pomerančích.

Na jeviště se možná vrátil i proto, aby odvrátil pozornost od problémů, které měl v podnikání. Údajně se měl dostat do křížku se zákonem a prý po něm kvůli finančním machinacím pátrala policie.

Pravdou je, že se pohyboval ve vysoké politice. Byl poradcem bývalého ministra financí Iva Svobody, který musel z funkce odejít kvůli kauze poškozování věřitelů společnosti Liberta.

Naposledy byl v Praze veřejně spatřen na pohřbu letitého kamaráda Vladimíra Dlouhého (†52). Poslední rozloučení s mužem, který v 70. a 80. letech dostal řadu příležitostí v televizi, proběhne 15. května ve strašnickém krematoriu.

Reakce šokovaných herců...

Jiří Krampol (73)

„Pešek umřel? Ježíš, vždyť já jsem ho asi před čtyřmi měsíci potkal. Říkal mi, že se herectvím neživí, že podniká v Holandsku, kde žije a je tam šťastný. Dařilo se mu, prý byl bohatý a říkal, že tamní život, klid a mentalita lidí mu vyhovuje. Včetně krajiny. Na nic si nestěžoval. To je strašné.“ Při vzpomínce na natáčení Pitavalu se Krampol rozzářil: „Byl bezvadný. Milý kluk, ochotný, příjemný a hrozně hezky hrál. Jako benjamínek do té herecké mozaiky přesně zapadl.“

Ladislav Frej (70)

„Panebože, ne! Co se mu stalo? To není možné, vždyť byl proti mně ještě tak mladý. Jsem úplně šokovaný. Vzpomínám na něj jen v dobrém. Od té doby, co odešel od nás z divadla, to bylo někdy začátkem 90. let, se mi ztratil ze života a já o něm vůbec nic nevím.“

Veronika Freimanová (56)

„Ve vzpomínkách na něj mi utkvělo jen to nejlepší. Byl to můj spolužák. Znali jsme se od druhého ročníku na vysoké škole, je to už hodně let. Viděla jsem ho na pohřbu Mirka Dlouhého a pak tuším ještě jednou. Věděla jsem, že je nemocný, ale netušila jsem, že tak moc. Vím, že byl velmi statečný, opravdu bojoval.“

Veronika Žilková (50)

„Býval to krásný blonďák. Když s námi pak hrál, tak se musel smát sám sobě, protože měl už břicho a pleš. Byl to velký humorista a dobrý herec.“

Svatopluk Skopal (61)

„Ježíši, to jste mě zaskočili! Já o tom vůbec nevím! Celý den jsem byl v divadle. To je teda rána. Vždyť jsem s ním před půl rokem mluvil! Tak tohle musím strávit, nemůžu se k tomu ani vyjádřit!“



Autor:  Eva Kremserová,Kristýna Léblová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.