Česko na talíři - Žokej Váňa překvapí: Uvaří koňský guláš!
Osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa (59), který se momentálně zotavuje po ošklivé zlomenině nohy, hodlá před zraky diváků uvařit a sníst buřtguláš z koňského salámu! Váňa je sice milovníkem koní již od dětství, ale přiznal, že má koninu rád a léta ji jedl.
I když jako žokej léta trpí hlady, bere to s humorem: „Když můžu, tak žeru, když nemůžu, tak nežeru!“ Jak to umí s vařečkou, divákům pod dohledem neméně slavného kuchaře Jaroslava Sapíka (60) předvede již v neděli na Prima family.
Buřtguláš žokeje Váni z koňských buřtů
Suroviny
- 1 až 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička celého kmínu
- 4 koňské buřty
- 1 lžička pálivého paprikového protlaku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička hladké mouky
- 1 l vývaru
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- špetka mletého nového koření
- majoránka
- 500 g vařených brambor
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Na rozpálené sádlo dejte kmín, a poté zesklovatět pokrájenou cibuli. Oloupané buřty pokrájejte na plátky a přidejte do cibulového základu. Krátce orestujte, přisolte a opepřete. Přidejte lžičku pikantního paprikového protlaku (erös pista) a dvě lžíce rajského protlaku.
Přisypte sladkou papriku, asi lžičku hladké mouky, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte rozetřený česnek, bobkové listy a mleté nové koření. Přiveďte k varu. Přidejte vařené pokrájené brambory a rozetřenou majoránku. Dochuťte.