Dagmar Havlová: Problém při prodeji majetku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dagmar Havlová: Problém při prodeji majetku!

Dagmar Havlová byla Václavovi životní oporou.
Dagmar Havlová byla Václavovi životní oporou. (Aha! – Daniel Černovský, Martin Hykl, Alexandr Malachovský, Marek Pátek)

Když Václav Havel (†75) dva měsíce před smrtí přepsal majetek za desítky milionů na manželku Dagmar Havlovou (59), bylo to krásné gesto lásky. Když se zároveň nechal zapsat jako věcné břemeno užívání, byla to ukázka zdravého rozumu. A když toto břemeno Dagmar ani čtyři měsíce po pohřbu nenechala vymazat z katastru nemovitostí, je to nejspíše zapomnětlivost. Právníci ale jedním dechem dodávají, že to může představovat i určitý problém!

Havel je jako »věcné břemeno užívání« stále uveden jak v pražské vile ve Střešovicích za 60 milionů, tak i na legendární chalupě na Hrádečku u Trutnova za 20 milionů korun. Kromě toho na Dagmar převedl i polovinu statku Havlov u Žďárce. Bývalá první dáma navíc vlastní i honosnou vilu za 40 milionů v pražské čtvrti Dejvice.

Nemovitosti Havel přepsal na manželku těsně před smrtí, aby ji ušetřil dědického řízení a možných tahanic o majetek. Nechal se ale zapsat jako tzv. věcné břemeno, což mu zajišťovalo, že v milované vile a chalupě může dožít. A právě na vymazání tohoto břemene si Dagmar zřejmě stále nenašla čas.

„Vymazání věcného břemene z katastru nemovitostí z důvodu úmrtí člověka, který je jako břemeno zapsán, je přitom jednoduchý administrativní krok. Je to neuctivé, že zesnulý pan exprezident má i po smrti věcné břemeno užívání na nemovitostech,“ řekl Aha! pracovník příslušného katastrálního úřadu.

Právník Jan Černý: Je to formalita!

Renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý Aha! potvrdil, že odstranit věcné břemeno je skutečně jednoduchý administrativní úkon. „Věcné břemeno zaniká smrtí. Aby se o tom dozvěděl i katastrální úřad, stačí, aby se vlastník nemovitosti obrátil na notáře nebo přímo na katastr, a tam předložil úmrtní list,“ vysvětlil Černý.

Ke smazání věcného břemene by pak mělo dojít do třiceti, v některých případech maximálně do šedesáti dnů. Nevymazání věcného břemena přitom podle něj může v budoucnu představovat určitý probém. Především pak při prodeji nemovitosti. I když jde jen o formalitu, samotnou transakci by to mohlo zkomplikovat.

„S majetkem si může nakládat libovolně a nedopouští se vůbec ničeho špatného. Případný kupec by mohl však být znejistěn tím, co by v katastru viděl,“ popsal možné komplikace Černý.



Přečtěte si
hu11
24. 9. 2012 • 07:48

Po židech

henes
12. 6. 2012 • 20:05

Vymazat toho uslince z paměti,neštěstí tohoto národa.

milosek77
28. 4. 2012 • 23:07

Lidi to co vy tady píšete za nechuťárny nejste normální. Jste hovada vymaštěné a v hlavě máte nasráno. AHA Vám vymazalo mozek a normální uvažování. Blbečkové vy nevíte že když není soudně a právně usneseno, tak s věcným břemenem se nesmí hýbat. Jenže pochybuji, že většina z Vás ani neví co to věcné břemeno, většina z Vás je tak schopna si přečíst fejeton a odstavec a máte dost vy tupci namyšlení a závistivý. AHA !!???

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.