Lucie, ty podvodnice! Jak se v Kotvě fingovalo západní Německo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lucie, ty podvodnice! Jak se v Kotvě fingovalo západní Německo!

Žaneta Fuchsová je dnes asistentkou režie
Žaneta Fuchsová je dnes asistentkou režie (Martin Pekárek)

Že se nestydíte, takhle balamutit diváka! Filmový hit Lucie, postrach ulice (1984) je plný podvodů. Teď máte dětský šlágr režiséra Jindřicha Poláka šanci prokouknout. Ano, je plný fíglů a podfuků.

Natáčelo se u Tuzexu

Dětské filmy někdejšího Československa měly ve světě zvuk a často se natáčely v koprodukci s Německou spolkovou republikou. Stejně tomu bylo i v případě Lucie. Aby se film dobře prodal a uspěl u diváků v západní Evropě, musel pochopitelně vykazovat alespoň nějaké známky reálného světa.

„Například exteriéry se natáčely v Kolíně nad Rýnem. Ulice, pěší zóny, parky, to všechno se dělalo v Německu,“ vzpomíná Zuzana Poláková, spolutvůrce filmu a manželka režiséra Poláka.

„Ale i v Čechách jsme dělali exteriérové obhlídky okolo moderní architektury. Točili jsme v pražských Vokovicích u tehdejšího Tuzexu. Jinak šedost tehdejších ulic nedávala žádné možnosti,“ dodává Zuzana Poláková. Také oblečení se kupovalo v Německu, aby divák na západě neutrpěl šok ze šílené socialistické módy.

Jak se dělala Kotva po německu

Rošťák a jeden z hlavních filmových hrdinů Michael Hofbauer si uvědomuje, jaké podvůdky se páchaly na divákovi. „Když jsme točili v Německu, nesměli jsme vyhazovat prázdné plechovky od coca coly, sbírali jsme krabice od prášků na praní, různí jiné škatule, všelijaké obaly a vezli jsme to do Česka. Tady v Kotvě se všechny tyhle věci nacpaly do regálů, aby to vypadalo jako v Německu.“

V Kotvě se točilo v noci, když odešli poslední zákazníci. Podobně to bylo s automobily, v záběru se objevily vždy jen cizí značky. „To se tady popůjčovalo všude možně. Však taky nikde nevidíte škodovku nebo dokonce volhu,“ usmívá se Hofbauer, populární dětský herec 70. a 80. let.

Ven na zvláštní pasy

Natáčet v Německu bylo pro celý štáb atraktivní. Samozřejmě diety a pocit chvilkové svobody udělal hodně. „Všichni se moc těšili, vypadnout na Západ, to se nepoštěstí každý den. Měli jsme zvláštní pasy, jen na tuhle akci, jejich platnost skončila hned po natáčení,“ uvědomuje si Žaneta Fuchsová (39), představitelka filmové Lucie.

Původně prý ji měla hrát Klára Pollertová, dnes manželka herce Ivana Trojana, ale při konkurzu si nakonec režisér Polák vybral Žanetu. „Jak já jsem ji tehdy nenáviděla! Ta holka byla všude, byla tehdy prostě hvězda,“ vzpomněla v jednom z rozhovorů Klára Pollertová Trojanová.

Film se stal obrovským trhákem, animované figurky z modelíny v kombinaci s hraným filmem, to byl skutečný šlágr. Snímek se dočkal pokračování. Na film …a zase ta Lucie volně navazovaly další »formelákové« snímky o chobotničkách z 2. patra.

Jak to bylo s formeláky

Ferda a Ferda, formeláci, kteří hrají ve filmu hlavní roli, se prý s herci moc nepotkali. Animované záběry se točily ve studiu a pak se dosadily do hraného filmu.

Figurek prý měli filmaři víc než dva tisíce. „Kostra byla z drátků, které se obalovaly modelínou. V ruce a v záběru jsme je měli jen tehdy, když byly v klidu. Jinak jsem mluvila do prázdna a musela si je představovat,“ popisuje Žaneta Fuchsová.

Filmový Osvald Michael Hofbauer se prý v pauzách nejraději díval animátorům pod ruku. Scéna, kdy panáčci vlezou do trubky ústředního topení, ta se nafoukne a oni »protékají« dolů, se točila několik hodin.

„Jejich pohyb obstarala speciální bílá plastelína. Nalepila se jako bakule na trubku, cvak, záběr. Odlepila se, trošku zformovala a nalepila se o milimetr níž. A zase záběr a pořád dokola. Titěrná práce na celý den,“ uzavírá Hofbauer.

Filmová Lucie o natáčení

„Na první konkurzy mě vodil táta a filmování se pak na dlouho stalo součástí života celé rodiny. Pro rodiče to znamenalo jen starosti. Museli se se mnou učit, dávat pozor, aby se mi nic nestalo. Nesměla jsem si nic udělat, zlomit si ruku, jinak se zranit. Nejezdila jsem na tábory, na školy v přírodě. Ani na kole, na lyžích, nechodila jsem s ostatními dětmi ven. A dovedete si představit ta muka, já totiž byla hodně živé dítě. Jinak z natáčení si vybavuju hlavně scény vytopeného bytu. Celý pokoj se poskládal do bazénu a točilo se v něm. Byla to obrovská legrace.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.