Kam se poděly Holky z porcelánu? První dáma, alkoholička i Krampolova milenka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kam se poděly Holky z porcelánu? První dáma, alkoholička i Krampolova milenka!

Film Juraje Herze kritizovali s tím, že socialistické pracovnice nejsou žádné kur**
Film Juraje Herze kritizovali s tím, že socialistické pracovnice nejsou žádné kur** (Aha! Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát, ara)

Vzpomínáte na těch pět krásných děvčat z filmu Juraje Herze (77) Holky z porcelánu (1974), které jste měli možnost vidět o víkendu v televizi? Jasně, z představitelky bláznivé Dany, kterou ztvárnila Dagmar Havlová (58) se stala vážená první dáma. Ale co ostatní herečky ze slavné dámské partičky? Kam se poděly? Co dělají a jak po těch téměř čtyřiceti letech vypadají dnes?

Dana – Dagmar Havlová (58)

Pro Dagmar Havlovou, tehdy Veškrnovou to byla vůbec první filmová role. Objevil ji režisér Juraj Herz. „Vybíral jsem studentské fotografie a u Dášiny jsem se hned zastavil. Padla mi do oka. Původně jsem chtěl, aby hrála svobodnou maminku Helenu, ale poté, když jsem s ní osobně potkal a rozpoznal její komediální talent, obsadil jsem ji do role potřeštěné Dany. Myslím, že to byla dobrá volba,“ prohlásil Herz.

Dagmar si ovšem vytrpěla své. Kvůli první filmové roli si musela ostříhat krásné dlouhé vlasy, které měla až do pasu a navíc je ještě obarvit. Místo původně zamýšlené tmavé blond barvy, ale ve finále vznikla zářivá skoro až zrzavá barvička. „Tenkrát to Dáša obrečela, protože na ně strašně dbala,“ dodal pamětník filmu.

A pozor stačilo málo a slavný snímek skončil v trezoru. „Při schvalování se cenzoři rozčilovali, že jsem z dělnické mládeže udělal kurvy, protože jedna má nemanželské dítě a druhá říká: no co, hlavně, že je zdravé. Nakonec se to tedy vyřešilo tím, že se to vystřihlo,“ prozradil Herz.

Skladnice Helena – Marta Rašlová (62)

Krásné plavovlásce, které v době natáčení bylo pětadvacet let, se tehdy říkalo slovenská Marilyn. Po Holkách z porcelánu šla z role do role, dva roky  dokonce natáčela v tehdejším NDR. Právě kvůli tomu ale nedokončila střední školu. Naposledy se ve filmu objevila v roce 2000 ve snímku Krajinka. Přestože ji muži obletovali, nikdy se nevdala. Se svým partnerem Olegem má dva dospělé syny. Dnes je reklamním symbolem slovenské důchodkyně, která bojuje s nadváhou a penězi.  Občas si také zahraje v divadle.

Nemotora Maruška Koudelková – Lenka Kořínková (55)

V roce 1981 tehdy úspěšná herečka a také zpěvačka, která byla vnímána jako prsatá naivka, emigrovala se svým manželem do Austrálie. Po návratu se pokoušela opět prosadit, ale v nové době se jí na předešlou slávu navázat nepodařilo. Problémy řešila alkoholem. Dokonce tak, že se musela léčit. V současné době se věnuje psaní knížek o dělené stravě, zdravé výživě a dietách.

Jiřa – Jelena Šebestová-Juklová (61)

Kariéru měla slibně rozjetou. Rok poté, co natočila Holky z porcelánu, si stejně jako Dagmar Veškrnová zahrála ve filmu Holka na zabití. Jenže další větší role už nepřišly. Za zmínku ještě stojí to, že si v roce 2001 zahrála v americkém snímku Deník Anne Frankové a před pěti lety měla malou roličku ve Svěrákově filmu Vratné lahve. Celý život ovšem působila v divadlech, kde hraje dodnes. K tomu si příležitostně přivydělává čtením her pro rozhlas.

Věra – Eva Čeřovská (†24)

Půvabnou herečku s velkým talentem stihl krutý osud. Pouhé dva roky po natáčení zemřela při autonehodě v Hradci Králové. Za svůj krátký herecký život si stihla zahrát v osmi filmech a získala divadelní angažmá v Královéhradeckém divadle. Právě při jedné z cest do milovaného divadla k tragédii došlo. A ještě jedna rarita z jejího života, její velkou láskou byl herec Jiří Krampol (73), kterého si ve filmu měla brát. Pamětníci tvrdí, že to mezi nimi zajiskřilo i ve skutečnosti.

Kde se natáčelo

Natáčení scén z města probíhalo v Žatci, scény z továrny pak pochází ze závodu v Klášterci nad Ohří.



Přečtěte si
janakveton
11. 4. 2018 • 09:39

Palec nahoru! Vy to vždycky trefíte!!!

pohadkamaje
21. 2. 2012 • 19:28

ty máš zas dneska kecavou, co?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.