Kateřina Cajthamlová radí: Takhle (ne)zhubnete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kateřina Cajthamlová radí: Takhle (ne)zhubnete!

Kateřině Cajthamlové dělal společnost její kolega Petr Havlíček.
Kateřině Cajthamlové dělal společnost její kolega Petr Havlíček. (Aha! – Petr Novotný)

Řada lidí si, stejně jako každý rok, dala předsevzetí, že shodí nějaké to kilo. Doktorka Kateřina Cajthamlová (49) z televizního pořadu Jste to, co jíte ví, jak na to.

Podle paní Kateřiny je tajemstvím úspěšného hubnutí pravidelné stravování doplněné pohybem. Mnoho lidí záměrně hladoví, ale to jejich tělu rozhodně neprospívá a nadbytečná kila se jich drží.

„Musíte se dostatečně najíst při snídani, potom si dát dobrý oběd o třech chodech a odpoledne dvě menší jídla. Při pravidelnosti se tělo adaptuje i na menší počet jídel. Přidejte pohyb a sledujte složení stravy a budete hubnout pozvolněji ale určitě,“ radí Cajthamlová.

Tři rady Kateřiny Cajthamlové pro zdravé a účinné hubnutí

1. Jezte pravidelně

Mezi jednotlivými jídly by měla vždy být minimálně pětihodinová pauza – bez různých pochoutek nebo svačinek! Jen tak má tělo dostatek času na trávicí i metabolické procesy a hladina krevního cukru může opět klesnout. Teprve potom je organismus opět připraven zužitkovat další dodané živiny. Ze stejného důvodu se mezi jídly také nemají pít nápoje s obsahem cukru, tedy ani ovocné šťávy! Pijte spíše vodu (minerální), neslazený čaj nebo kávu s malým množstvím smetany.

2. Nenechávejte večeři na noc

Večeřet se musí brzy! Kdo nevečeří moc pozdě (ideální je doba mezi 17. a 19. hodinou), poskytuje trávicímu a metabolickému procesu dostatek času, aby se zase zklidnil.

3. Hubněte ve spánku

Běžte včas spát! Asi po hodině a půl spánku to začne růstový hormon se aktivuje a energii ke své činnosti si bere z tukových zásob v těle, které zůstávají otevřené díky večerní inzulinové dělené stravě. Tahle vysněná doba hubnutí je bohužel časově omezená! V časných ranních hodinách se tělo postupně začíná nastavovat na denní režim a množství růstového hormonu se schopností odbourávat tuk postupně klesá. Čím déle tedy může tato doba opravných procesů v organismu trvat, tím více tuku se tak odčerpá, je proto důležité jít do postele relativně brzy!

Jak se stravovat?

Snídaně: Ráno si dopřejte snídani bohatou na sacharidy (např. chléb, pečivo, müsli s ovocem a zeleninou), které vám nastartují metabolismus. K tomu si můžete dát máslo se zavařeninou, medem nebo oříškovo-čokoládovým krémem. Zapíjejte kávou nebo čajem se smetanou, ovocnými šťávami nebo sójovým mlékem.

Oběd: V poledne myslete na vyváženou smíšenou stravu. Není potřeba oddělovatsacharidy a živočišné bílkoviny, protože v době mezi 11. a 16. hodinou panují v těle jiné poměry. Pít můžete nealko nápoje všeho druhu, dokonce si můžete dopřát malý dezert.

Večeře: Měla by obsahovat dostatek bílkovin se zeleninou a salátem, ale žádné sacharidy! Dopřejte si maso, ryby nebo mořské plody. Doplňte je sýry, tvarohem, přírodním jogurtem a saláty nebo zeleninou (s výjimkou kukuřice, mrkve, tykve, fazolí a hrášku).

Pořád platí: Žádné sladké nápoje! Kdo chce, může si dopřát jednu sklenici piva nebo vína. Mlsání je tabu! Zapomeňte na sladké i brambůrky u televize! Jinak se v noci nemůžou rozběhnout opravné procesy, které čerpají energii z tukových zásob.

Už v pondělí najdete na Ahaonline.cz seriál věnovaný hubnutí, v němž se o své zkušenosti podělí české i zahraniční celebrity!



Přečtěte si
haha
9. 3. 2017 • 08:25

já jí viděla a rozhodně jako prut není a to co radí,buď aha blbě napsalo nebo radí kraviny.Každý odborník vám řekne jíst málo a často.Nejlépe s odstupem 3 hodin.V poslední době se i dokonce radí něco malého tak 5hodin před ulehnutím.Diabetici například musí jíst naprosto pravidelně

andrea68
5. 5. 2012 • 00:31

přestaňte kouřit a přijďte se nám ukázat za 1/2 roku. Takhle jen plácáte, ale zlozvyk vám pomáhá ke štíhlosti. Ošetřující lékař mě upozorňoval, že když přestanu s kouřením, tak přiberu. Totéž se stalo a já přibrala 15 kg. Faktem je, že v mém věku (téměř 70) už na to kašlu a s tímto zlozvykem už nezačnu, mimo jiné i kvůli finanční nákladnosti.

mutaky
6. 1. 2012 • 16:46

Radím, nevymlouvat se na vodu a začít méně žrát. Nebo možná více čůrat?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.