Tajemství pohádky Co takhle svatba, princi?: Herci jen otvírali pusu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství pohádky Co takhle svatba, princi?: Herci jen otvírali pusu!

Královský pár si zahráli Petr Nárožný a Jiřina Bohdalová.
Královský pár si zahráli Petr Nárožný a Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

Vedle klasických filmových vánočních pohádek se na televizní obrazovky dodnes vrací i několik »televizních«, kterým v době vzniku nijak dlouhá životnost prorokována nebyla. O co jsou chudší ve výpravnosti či kulisách, o to víc jiskří vtipem, hereckými výkony i chytlavými písničkami – jako třeba příběh o krásné zrcadelnici Co takhle svatba, princi?

Pohádka z roku 1985, kterou napsal legendární tvůrce dětských pořadů České televize Jiří Chalupa, byla od počátku koncipovaná jako muzikál, všichni herci v ní proto měli své hlasové »dubléry«. Za Ivanu Andrlovou tak zpívala Iveta Bartošová, Jiřinu Bohdalovou Jitka Zelenková a Jaroslavu Kretschmerovou Marcela Holanová.

Kdo však z pohádkového zpívání vytěžil doslova zlato, byla Heidi Janků, která půjčila hlas princezně Babetce: její písnička »Když se načančám« se stala obrovským hitem.

Jediným zpěvákem, který si v pohádce přímo i zahrál, byl Karel Černoch alias moudrý královský vychovatel Matěj. Jeho obsazení však bylo dílem náhody a shodou ne příliš šťastných okolností. Chalupa totiž jeho postavu psal na tělo Vladimíru Menšíkovi, jeho zdravotní stav ale před začátkem natáčení nebyl takový, aby roli, v níž se i šermuje, zvládl.

Černoch však nakonec předvedl zpěv i herecký výkon na jedničku – ostatně filmovou premiéru si odbyl už v roce 1968 ve snímku Bylo čtvrt a bude půl a větší roli si zahrál i v Herzových Petrolejových lampách v roce 1971.

Autory populárních písniček byli skladatel Jiří Zmožek a textař Zdeněk Borovec, kteří společně s Chalupou a režisérem Jiřím Adamcem o tři roky později pro velký úspěch natočili ještě volné pokračování pohádky Ať přiletí čáp, královno.

Těmito pohádkami filmová kariéra skladatele Jiřího Zmožka bohužel končí, poté se uchýlil pod křídla jehovistů, v jejichž řadách skládá písně o Bohu a lásce dodnes.

Co se stalo s pohádkovými hrdiny?




Přečtěte si
jk54
3. 1. 2013 • 09:08

Já bych Vám o "legendárním tvůrci" ČT J. Chalupovi taky mohla prozradit nejedno tajemství. Každopádně mě mrzí, že jsem toho člověka měla možnost blíže poznat. A myslím si, že jeho dvojaká povaha, ta na veřejnost, a ta, kterou se prezenzuje v ČT, už by mohla někoho konečně trknout a už by ho mohli přestat vysílat! Je to jen ostuda ČT, že nedokáže prokouknout, kdo legendární skutečně je a kdo si na něco jenom hraje!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.