Drahý Václave, klaníme se vám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drahý Václave, klaníme se vám!

U katafalku je i portrét usměvavého Havla.
U katafalku je i portrét usměvavého Havla. (Aha! – Martin Hykl, Karel Kopáč, David Kundrát, Alexandr Malachovský, Marek Pátek, ČTK)

Včera v poledne, tedy téměř přesně čtyřiadvacet hodin poté, co se česká veřejnost dozvěděla o smrti symbolu sametové revoluce a první hlavy státu svobodného Československa Václava Havla (†75), byla v odsvěceném kostele sv. Anny v Praze vystavena rakev s jeho ostatky.

Květinu a poklonu k ní přinesly tisíce Čechů, v lezavém chladu stáli lidé ve frontě i dvě hodiny. Hroznou bolest prožívají nejen prezidentovi nejbližší, ale my všichni...

S pokorným výrazem přišli dát lidé sbohem muži, kterého dodnes pociťují jako svého prezidenta. A místo bylo příznačné: kulturní centrum Pražská křižovatka bylo založeno v budově někdejšího kostela právě na Havlův podnět a konaly se v něm akce pořádané jeho nadací Vize 97.

U jednoduché tmavohnědé rakve hořely svíce, atmosféru dotvářely skleněné sošky a instalace z dílny světově uznávaného sochaře a architekta Bořka Šípka, které si exprezident vybral sám. „Už dříve si je u mě objednal za účelem výzdoby kostela, kde pravidelně pořádal akce. Pracuji ale na tom, aby ode mě měl Václav něco speciálního i na pohřbu,“ řekl Aha! Šípek.

Ačkoliv byl včera pracovní den, nezůstal kostel až do večera prázdný. Návštěvníci, včetně významných osobností, chodili k rakvi i s dětmi a téměř dvoutisícový průvod se táhl z kostela ven do okolních ulic, z nichž některé musely být uzavřeny. Pro několik vteřin, které mohli lidi strávit u prezidentovy rakve, se čekalo i dvě hodiny. Prokřehlým truchlícím proto strážníci městské policie rozlévali horký čaj.

Nejsmutnější návštěvnicí ze všech ale byla vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová (58), která za tmavými slunečními brýlemi jen těžce schovávala slzy smutku. Dopoledne jí společnost dělala dcera Nina (35), která Havla vnímala jako vlastního otce, a ani jí se nepodařilo skrýt dojetí... Odpoledne se pak Dagmar do kostela tajně vrátila, aby si prožila dlouhé minuty svého soukromého hoře v kupoli vysoko nad hlavami lidí a rakví milovaného muže…

Havlův pohřeb: Inspirací má být loučení s tatíčkem Masarykem

Jak bude vypadat pohřeb Václava Havla? Akt rozloučení proběhne v duchu pohřbu T. G. Masaryka v roce 1937. I jeho tělo bylo po dva dny vystaveno, a to v lánském zámku. Tam se s ním přišlo rozloučit na 100 000 lidí.

Po vystavení rakve s ostatky na Pražském hradě stály další statisíce lidí v až desetihodinové frontě!Při samotném pohřbu pak za dunění dělových salv vezli Masarykovu rakev zahalenou státní vlajkou na lafetě ztichlým městem, na Wilsonově nádraží ji přeložili do smutečního vlaku a dopravili na nádraží do Stochova a poté do Lán, kde byl prezident uložen do hrobu vedle ženy Charlotty.

Rakev s Havlovými ostatky bude při středečním převozu do Vladislavského sálu Hradu tažena koňským spřežením na stejné houfnici jako rakev tatíčka Masaryka před 74 lety.

Smuteční průvod vyjde zítra v 10 hodin z areálu kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici a bude pokračovat přes Hradčanské náměstí do areálu Hradu. Veřejnost může sledovat smuteční průvod z Hradčanského náměstí a z I. a II. nádvoří Pražského hradu.

A jak to bude s pohřbem? Lidé ho podle nejnovějších informací budou moci sledovat v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a rovněž na Hradčanském náměstí.

Velkolepý státní pohřeb, který zahrnoval vojenský ceremoniál včetně vzdání pocty ozbrojenými složkami, zažilo Česko naposledy před 30 lety po smrti prezidenta Ludvíka Svobody. S poctami poplatnými prezidentskému pohřbu proběhla velkolepá rozloučení také s Edvardem Benešem (1948), Klementem Gottwaldem (1953) či Antonínem Zápotockým (1957).



Autor:  vr,kre

Přečtěte si
petr11
20. 12. 2011 • 16:18

... čekám, abych se konečně dočkal pravdy, kterou všichni hlásají!! Asi marně??

atakdale
20. 12. 2011 • 14:04

hroznou bolest cítí nejen jeho nejbližší, ale my všichni? mluvte za sebe... já žádnou bolest necítím

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.