Pohřeb Zdeňka Milera: Čestnou stráž držel Krteček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb Zdeňka Milera: Čestnou stráž držel Krteček!

Smuteční katafalk: Zdeňka Milera na jeho poslední cestě vyprovázela postavička, která ho proslavila po celém světě.
Smuteční katafalk: Zdeňka Milera na jeho poslední cestě vyprovázela postavička, která ho proslavila po celém světě. (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek, ČTK – David Petrásek)

Včerejší pohřeb výtvarníka Zdeňka Milera (†90), autora populární postavy Krtečka, si nenechala ujít stovka jeho přátel a příznivců. Ti všichni se králi české animace poklonili před katafalkem, jemuž vévodila plyšová figurka Krtečka. Kdo jiný měl Milera doprovodit na poslední cestu než ten, kdo ho provázel celý život...

První řadu ve velké síni krematoria v pražských Strašnicích zaujala manželka Emílie, dcery Kateřina a Barbora, syn Michal a vnučka Karolína. „I když se snažím nebrečet, tak mi to nejde zastavit. Ztratila jsem milovaného dědu a bude mi moc chybět. Vím, že už měl vysoký věk, ale stejně si říkám, že tu mohl být ještě delší dobu,“ svěřila se deníku Aha! truchlící Karolína Milerová se slzami v očích.

Na místech pro rodinu se posadila i herečka Chantal Poullain (55), což mnohé překvapilo. „Bude to ještě dlouho bolet… Zdeňka Milera jsem měla velice ráda, v podstatě ho měl rád každý, protože to byl úžasný člověk,“ prozradila s tím, že je letitou rodinnou přítelkyní. Nechyběla ani Dagmar Patrasová (55) s dcerou Aničkou, která v dětství Krtečkovi propůjčila  své batolecí jásání, výkřiky a citoslovce.

Z politiků na pohřeb dorazil například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (68). „Za normalizace jsme se pravidelně každé pondělí setkávali na dýcháncích u Ivana Klímy. Pro Zdeňka to byl tehdy velký risk. A přesto to dělal, byl odvážný. Bude nám moc chybět,“ připomněl Rychetský.



Autor:  Tomas KRUCHINA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.