PROSTŘENO u Honzy: Eva se dusila, Hanka přišla o hlas! +RECEPTY
Jediný muž jihočeského Prostřena vsadil na vepřovou panenku, jejíž příprava se často může vymstít. Atmosféra u stolu se vyhrocuje a Hanka pro jistotu téměř nemluví, protože má problémy s hlasem.
Do role vůdkyně kolektivu se od počátku jmenovala vysloužilá učitelka Eva, o níž mají ostatní jasné mínění. Je příliš upovídaná a přesvědčená o tom, že všechno dělá nejlíp. Ale samotná Eva má na jihočeské partu úplné jiný názor: „S celou skupinou mám perfektní vztah, žádné problémy.“ Jen ta Hanka se jí zdá nějaká uchvátaná…
Honza je v ženské společnosti velkým oblíbencem a má tak slušně nakročeno k výhře. Těstovinový salát, podávaný jako předkrm, sklidil u konkurence samou chválu. Horší to ale bylo s hlavním chodem.
Hostitel chtěl docílit toho, aby maso bylo šťavnaté, a pekl ho tak až po příchodu hostů. Eva si ovšem neodpustila kritiku. „Panenka ti pustila šťávu, ona se ti víceméně dusila, a je teď dusivá,“ přišla se zajímavou teorií.
Závěr večera se nesl ve sladkém duchu. Před bavorskými vdolečky s vlastnoručně nasbíranými borůvkami se odehrála zábava, k níž bylo potřeba gumových bonbónů.
Dostane se Honza díky svému menu do vedení? K tomu by musel získat více než 29 bodů. Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI MENU HONZY KUBIŠE!
Těstovinový salát s kuřecím masem a bagetkou
Ingredience:
- 500 g těstovin,
- 300 g kuřecích prsou,
- 1 hlávka ledového salátu,
- 1 menší konzerva kukuřice (sterilované),
- 250 g cherry rajčat,
- 250 g pikantní majonézy,
- 0,5 lžičky soli,
- 0,25 lžičky pepře.
Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na zpěněné cibulce prudce orestujeme na kousky nakrájená kuřecí prsa. Osolíme, opepříme a restujeme do zredukování puštěné šťávy. Necháme vychladnout! Suroviny smícháme, přidáme nakrájená rajčata, kukuřici, majonézu, sůl, pepř a dáme rozležet do ledničky. Salát podáváme na listu ledového salátu s nakrájenou bagetkou.
Teplota: 100 a 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: chlazení / předkrm / salát / restování / vaření
Lesní medailonky se šťouchaným bramborem
Ingredience:
- 800 g vepřové panenky,
- 1 větší cibule,
- 500 ml silného vývaru,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 300 g Nivy,
- 1 zavařené brusinky,
- 1 kg brambor,
- 1 smetana,
- hrst pažitky,
- 1 lžička soli,
- 0,5 lžičky pepře,
- 1 lžíce koření na vepřové maso.
Postup:
1. Panenku nakrájíme na plátky (asi 1,5 cm). První řez nedořízneme, až druhý. Vznikne tak větší plátek. Maso naklepeme hřbetem dlaně, trochu osolíme, opepříme a na cibulce prudce orestujeme. Medailonky dáme na mírně vymazaný plech a připravíme si šťávu na podlití.
2. Potřebujeme výpek, který zůstal na pánvi. Přidáme všechno koření a zalijeme ho vývarem, v němž jsme dobře rozmíchali lžíci hladké mouky. Za stálého míchání přivedeme k varu. Šťávou podlijeme medailonky a dáme vše asi na 10 minut zapéct do trouby na 160 stupňů.
3. Mezitím si na velkém struhadle nastrouháme Nivu, kterou poklademe každý medailonek. Ještě chvíli dopékáme, než se sýr rozpustí.
4. Během přípravy masa uděláme šťouchané brambory. Oloupeme je, nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme a ručním šťouchadlem rozšťoucháme. Přidáme smetanu, nakrájenou pažitku a dochutíme solí.
Teplota: 100 a 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / vaření / zapékání
Bavorské vdolečky s borůvkami a šlehačkou
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky,
- 20 g droždí,
- 20 g másla do těsta,
- 2 lžičky cukru,
- 1 žloutek,
- 0,25 l mléka,
- 1 lžička soli.
Na ozdobu:
- 500 g borůvek,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 1 smetana na šlehání.
Postup:
1. Do vlažného mléka dáme cukr a vyrobíme kvásek. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme s kváskem, popřípadě ještě s trochou mléka. Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a ruce.
2. Těsto rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která necháme ještě asi 10 minut na stole kynout. Pak je osmažíme na oleji po obou stranách pod pokličkou (smažíme dozlatova v hrnci s větším množství oleje). Vdolečky ozdobíme rozvařenými oslazenými borůvkami, které zahustíme Solamylem a šlehačkou.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / smažení