PROSTŘENO u Marie: Nejsem žádná buzna, pře se Petr! +RECEPTY
Během večeře u Marie došlo na otázku na tělo. Mirek se odvážil Petra zeptat na to, co bylo všem účastníkům Prostřena už dávno zřejmé. Jeho odpověď byla přesto nečekaná…
Pondělní hostitel Petr se předvedl jako šprýmař se zženštilými sklony. Marie ani chvilku nepochybovala o tom, že je gay, a její názor neovlivnilo ani to, že má syna. S otázkou na tělo ale přišel překvapivě málomluvný Mirek.
Petr jej ani nenechal domluvit a pohotově zareagoval: „Chovám se jak buzna, že?“ V uvolněné atmosféře ale všechny překvapil pokračováním: „Ne nejsme buzna, jsem 90 procentní, nebo 96 procentní, nebo jak oni to teď mají.“ Není to ale tím, že by v sobě nenašel dostatek odvahy? Jeho odpověď totiž mezi soutěžící vnesla ještě více pochybností.
Úterní večer patřil Marii, která se označuje za veselého cholerika. Vaření ale zvládla v klidu, i když výsledek byl dost nejednoznačný. Její znojemská omáčka totiž hostům až moc připomínala svíčkovou a nemohli se shodnout na tom, co vlastně uvařila. S řešením nakonec přišel Mirek: „Přišlo mi to jako dobrá svíčková s okurkou.“
Z předkrmu z krabích tyčinek měla největší obavy Zuzana, která je běžně kupuje jen pro manžela, syna a psa. Překvapivě jí ale chutnaly jako sýr, takže si nakonec pochutnala. A to se jí chutě popletly ještě dříve, než začala zábava, při níž hrálo důležitou roli víno. „Je to pořad o vaření, nebo o chlastání?“ divila se Zuzana?
V závěru večera Marie servírovala medovník, s nímž v kuchyni strávila spoustu času a slibovala si od něj chuťový orgasmus. Pomůže jí to při bodování? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI MARUŠČINO MENU!
Salát z krabích tyčinek s domácím pečivem
Ingredience:
- 1 balení krabích tyčinek,
- 4 uvařené a nastrouhané brambory,
- 0,5 cibule,
- 1 rajče,
- 1 paprika,
- 1 nakládaná okurka,
- 1 malá lžička soli,
- špetka pepře,
- 1 lžička cukru moučka,
- citronová šťáva,
- 1 majonéza.
- petrželka
Postup:
Tyčinky spaříme vodou a po deseti minutách je nakrájíme na malé kousky. Přidáme ostatní najemno nakrájené suroviny a dochutíme je uvedenými ingrediencemi. Podáváme v poháru s domácími bagetkami, ozdobené čerstvou petrželkou.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení / předkrm / salát
Znojemská pečeně s knedlíkem
Ingredience:
- 2 mrkve,
- 1 petržel,
- 2 cibule,
- 0,5 celeru,
- 6 kuliček nového koření,
- 8 kuliček pepře,
- 2 bobkové listy, všechno orestovat 10 min v tlakovém hrnci
- 500 g masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 Masox,
- 1 sklenice okurek
Postup:
Z koření a zeleniny, kterou předem nahrubo nakrájíme, si na dně tlakového hrnce osmahneme na oleji základ. Přidáme osolené hovězí maso (lze použít i vepřové), které také opečeme, aby se pěkně zatáhlo. Pak vše podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 40 min v zavřeném hrnci. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme, ze zeleniny vybereme koření, základ rozmixujeme a dochutíme. Dosolíme a okyselíme lákem z okurek. Podle potřeby zahustíme Solamylem namočeným ve vodě nebo francouzskou hořčicí. (Pak ale musíme omáčku nechat o něco déle povařit.)
Teplota: 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / vaření / dušení
Medovník s ledovou kávou
Ingredience:
Na těsto:
- 450g hladké mouky
- 1 vejce,
- 150 g cukru krystal,
- 50 g Hery,
- 2 lžíce medu,
- 5 lžic mléka,
- 1 lžíce sody.
Na krém I:
- 1 konzerva Salka svařená na karamel,
- 1 máslo,
- hrst ořechů (nahrubo nastrouhaných).
Na krém II:
- 250 ml zakysané smetany.
Postup:
Všechny tekutiny povaříme 2 až 3 minuty. Potom je necháme chvilku zchladnout a přidáme asi 450 g hladké mouky a vejce. Těsto se nemá lepit.
Těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme do tenka. Korpusy pečeme na pečicím papíře asi 5 až 8 minut při 170° C. Pak je střídavě potřeme vymíchanými krémy (nahoře zakysanou smetanou) a posypeme nastrouhanými odřezky z korpusů a ořechy.
Teplota: 170 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká / mezinárodní
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: moučník / pečení
Znáte Prostřeno! dobře? Otestujte se v naší nové aplikaci Kvízovník a vyhrajte VIP vstup pro dva na Českého slavíka Mattoni!