PROSTŘENO plné intrik: Chlup v bramborách byl ze zvukaře! +RECEPTY
Nálada v karlovarském Prostřenu se ke konci týdne pořádně vyhrotila. Spor o chlup v bramborách dostal nečekanou pointu – podle Zdeňky to byl vous zvukaře!
Zdeňka se ukázala jako velká intrikářka, která se ve skutečnosti chová jinak, než před kamerou. Stále nemůže přijít na jméno Míši, která její večer zkritizovala. V bramborách totiž našla nitě a na dalším talíři byl dokonce chlup. Zdeňka si proto vymyslela pomstu a tvrdila, že u Míši dostala špinavou vidličku.
A tím to zdaleka nekončí. „Přišla za mnou, že by mi mezi čtyřma očima chtěla říct, že o mě Hanka tvrdí, že jsem namyšlená kráva,“ rozpovídala se Míša.
Hanka pochopitelně o ničem nevěděla a na poslední večeři šla plná odhodlání. „Moc se těším a nedej Bože, aby u stolu někdo prudil!“
Její přání ale nebylo vyslyšeno a během podávání vepřové panenky s ratatouille opět došlo na oblíbené chlupy a nitě. Zdeňka si ale našla zajímavé vysvětlení, jak svůj nedostatek obhájit: „Konzultovali jsme to s manželem a myslím si, že to byl vous pana zvukaře.“
UVAŘTE SI MÍŠINO MENU!
Carpaccio z červené řepy s rukolou a parmezánem
Ingredience:
- 2 bulvy červené řepy,
- olivový olej,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- 1 svazek rukoly,
- 50 g parmezánu.
Postup:
Na řepu kápneme olivový olej, nasypeme špetku soli, zabalíme pevně do alobalu a pečeme v troubě při 200 °C asi 1,5 hodiny. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vyložíme na talíř, posypeme natrhanými lístky rukoly, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a nakonec ozdobíme hoblinami parmezánu.
Teplota: 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: předkrm / pečení
Cibulačka se sýrem
Francouzská cibulačka se povedla. Aby Míša při krájení cibule neplakala, napila se předtím studené vody. Prý to pomáhá…
Ingredience:
- 1 kg cibule,
- 100 g másla,
- 1,5 l hovězího vývaru,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 100 ml bílého vína,
- 1 větvička tymiánu,
- 1 lžička soli,
- špetka pepře,
- 100 g strouhaného sýra (gruyére, gouda).
- toastový chléb
Postup:
Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, dokud nezezlátne (asi 30 minut). Pak ji zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme asi decilitr bílého vína, zvolna provaříme mouku, přidáme tymián a podle chuti dosolíme a opepříme. Sýr dáváme při podávání rovnou do talíře nebo na tousty, které krátce zapečeme.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Vepřová panenka s ratatouille a pečené brambory
Další panenka! Tahle asi doputovala z Francie, protože zeleninová příloha má původ na jihu země galského kohouta. K tomu prosté a skvělé brambory z trouby.
Ingredience:
- 1 kg vepřové panenky,
- 1 lilek,
- 1 cuketa,
- 1 červená cibule,
- 1 červená paprika,
- 1 žlutá paprika,
- 1 stroužek česneku,
- 2 oloupaná rajčata,
- hrst bazalky,
- 1 snítka rozmarýnu,
- 3 větvičky estragonu,
- l lžička soli,
- 0,5 lžičky pepře,
- olivový olej,
- 1 kg brambor,
- 3 ořechy másla.
Postup:
Panenku nakrájíme asi na dvoucentimetrové plátky. Maso lehce naklepeme klouby rukou, osolíme, opepříme a krátce opečeme na oleji.
Zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kousky a po jednotlivých druzích ji zprudka opékáme na olivovém oleji. Vložíme do hrnce, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Promícháme.
Celé brambory dáme na rošt do trouby a pečeme asi 40 minut. Při servírování je rozkrojíme napůl, poklademe plátky másla a osolíme.
Teplota: 160 a 200°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / dušení ,/ restování, pečení
Krém z bílé čokolády s jahodami
Lahodná pěna se jen rozplývala na jazyku. Nepochutnala si jen Hanka, protože jí tento typ moučníků nechutná.
Ingredience:
- 500 ml smetany,
- 150 g bílé čokolády,
- 2 vejce,
- 200 g jahod,
- 2 lžíce medu,
- 1 citron.
Postup:
Rozšleháme vejce, přilijeme vychladlou rozpuštěnou čokoládu a hmotu důkladně prošleháme. Postupně vetřeme šlehačku. Jahody nakrájíme na plátky, smícháme s medem a citronovou šťávou a ozdobíme jimi krém ve sklenicích nebo pohárech.
Teplota: 80 °C (čokoláda)
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: chlazení / moučník / vaření
Anketa
Znáte Prostřeno! dobře? Otestujte se v naší nové aplikaci Kvízovník a vyhrajte VIP vstup pro dva na Českého slavíka Mattoni!