PROSTŘENO plné intrik: Chlup v bramborách byl ze zvukaře! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PROSTŘENO plné intrik: Chlup v bramborách byl ze zvukaře! +RECEPTY

Karlovarské Prostřeno - dámská jízda
Karlovarské Prostřeno - dámská jízda (TV Prima)

Nálada v karlovarském Prostřenu se ke konci týdne pořádně vyhrotila. Spor o chlup v bramborách dostal nečekanou pointu – podle Zdeňky to byl vous zvukaře!

Zdeňka se ukázala jako velká intrikářka, která se ve skutečnosti chová jinak, než před kamerou. Stále nemůže přijít na jméno Míši, která její večer zkritizovala. V bramborách totiž našla nitě a na dalším talíři byl dokonce chlup. Zdeňka si proto vymyslela pomstu a tvrdila, že u Míši dostala špinavou vidličku.

A tím to zdaleka nekončí. „Přišla za mnou, že by mi mezi čtyřma očima chtěla říct, že o mě Hanka tvrdí, že jsem namyšlená kráva,“ rozpovídala se Míša.

Hanka pochopitelně o ničem nevěděla a na poslední večeři šla plná odhodlání. „Moc se těším a nedej Bože, aby u stolu někdo prudil!“

Její přání ale nebylo vyslyšeno a během podávání vepřové panenky s ratatouille opět došlo na oblíbené chlupy a nitě. Zdeňka si ale našla zajímavé vysvětlení, jak svůj nedostatek obhájit: „Konzultovali jsme to s manželem a myslím si, že to byl vous pana zvukaře.“

UVAŘTE SI MÍŠINO MENU!

Carpaccio z červené řepy s rukolou a parmezánem

Ingredience:

- 2 bulvy červené řepy,

- olivový olej,

- špetka soli,

- špetka pepře,

- 1 svazek rukoly,

- 50 g parmezánu.

Postup:

Na řepu kápneme olivový olej, nasypeme špetku soli, zabalíme pevně do alobalu a pečeme v troubě při 200 °C asi 1,5 hodiny. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vyložíme na talíř, posypeme natrhanými lístky rukoly, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a nakonec ozdobíme hoblinami parmezánu.

Teplota: 200 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 1–2 hodiny

Recipe category: předkrm / pečení

Cibulačka se sýrem

Francouzská cibulačka se povedla. Aby Míša při krájení cibule neplakala, napila se předtím studené vody. Prý to pomáhá…

Ingredience:
- 1 kg cibule,
- 100 g másla,

- 1,5 l hovězího vývaru,

- 2 lžíce hladké mouky,

- 100 ml bílého vína,

- 1 větvička tymiánu,

- 1 lžička soli,

- špetka pepře,

- 100 g strouhaného sýra (gruyére, gouda).

- toastový chléb

Postup:
Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, dokud nezezlátne (asi 30 minut). Pak ji zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme asi decilitr bílého vína, zvolna provaříme mouku, přidáme tymián a podle chuti dosolíme a opepříme. Sýr dáváme při podávání rovnou do talíře nebo na tousty, které krátce zapečeme.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: francouzská

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: polévka / vaření

Vepřová panenka s ratatouille a pečené brambory

Další panenka! Tahle asi doputovala z Francie, protože zeleninová příloha má původ na jihu země galského kohouta. K tomu prosté a skvělé brambory z trouby.

Ingredience:

- 1 kg vepřové panenky,

- 1 lilek,

- 1 cuketa,

- 1 červená cibule,

- 1 červená paprika,

- 1 žlutá paprika,

- 1 stroužek česneku,

- 2 oloupaná rajčata,

- hrst bazalky,

- 1 snítka rozmarýnu,

- 3 větvičky estragonu,

- l lžička soli,

- 0,5 lžičky pepře,

- olivový olej,

- 1 kg brambor,

- 3 ořechy másla.

Postup:
Panenku nakrájíme asi na dvoucentimetrové plátky. Maso lehce naklepeme klouby rukou, osolíme, opepříme a krátce opečeme na oleji.
Zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kousky a po jednotlivých druzích ji zprudka opékáme na olivovém oleji. Vložíme do hrnce, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Promícháme.
Celé brambory dáme na rošt do trouby a pečeme asi 40 minut. Při servírování je rozkrojíme napůl, poklademe plátky másla a osolíme.

Teplota: 160 a 200°C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: francouzská

Doba přípravy:  do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / příloha / dušení ,/ restování, pečení

Krém z bílé čokolády s jahodami

Lahodná pěna se jen rozplývala na jazyku. Nepochutnala si jen Hanka, protože jí tento typ moučníků nechutná.

Ingredience:

- 500 ml smetany,

- 150 g bílé čokolády,

- 2 vejce,

- 200 g jahod,

- 2 lžíce medu,

- 1 citron.

Postup:
Rozšleháme vejce, přilijeme vychladlou rozpuštěnou čokoládu a hmotu důkladně prošleháme. Postupně vetřeme šlehačku. Jahody nakrájíme na plátky, smícháme s medem a citronovou šťávou a ozdobíme jimi krém ve sklenicích nebo pohárech.

Teplota: 80 °C (čokoláda)

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: chlazení / moučník / vaření


Anketa


Znáte Prostřeno! dobře? Otestujte se v naší nové aplikaci Kvízovník a vyhrajte VIP vstup pro dva na Českého slavíka Mattoni!




Přečtěte si
bobina
12. 11. 2011 • 14:28

je pěkná čarodějnice a intrikářka! Vyžívat se na 20tileté holce a machrovat před ní,no na to musí být člověk as IQ tykve a to bába byla. Mít takovou mámu,nebo tchýni,tak si to hodím! Bezzubá šťouralka si nakonec po právu zaplakala a dostala sodu!

teufel
12. 11. 2011 • 10:07

Utěrky se taky dělají bavlněné a chlup pustit můžou.A ta stará čarodějnice byla fakt hrozná,jak to začala všechno u večeře vytahovat.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.