Honza Svěrák jde do světa: Na české herce není spoleh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Honza Svěrák jde do světa: Na české herce není spoleh!

Jan Svěrák che být světově proslulým režisérem, Česko je mu malé.
Jan Svěrák che být světově proslulým režisérem, Česko je mu malé. (profimedia.cz)

Režisér Jan Svěrák (46) kvůli špatným zkušenostem zanevřel na Česko. Svůj příští film chce natočit v zahraničí a v angličtině.

Autor diváckých hitů jako Kolja a Vratné lahve si je nejspíš dobře vědom svých kvalit a odmítá natáčet v Česku, kde mu práci znepříjemňuje řada překážek. Přestože jeho filmy patří k největším trhákům, vždy měl problém sehnat peníze do rozpočtu.

„Já nechci s každým filmem chodit za řediteli a prosit o peníze, když to nikoho jiného nezajímá. To, že ten film potom může mít úspěch, je hezká věc, ale nijak vám to nepomůže sehnat peníze na další film," řekl ČTK Svěrák, podle něhož jde nejspíš v zahraničí všechno samo.

V Česku ale nevidí problémy jen s financováním. Dalším problémem jsou příliš vytížení herci, kteří neodmítnou jakoukoliv příležitost k výdělku.

„Naši herci jdou z práce do práce. Když je chcete do filmu, dostanete tak tři termíny v roce. Když potřebujete dvě hvězdy, aby se setkali a políbili na plátně, tak na to máte hodinu během roku,“ postěžoval si. Dostat před kameru dvě hollywoodské hvězdy pro něj bude určitě jednodušší…



Přečtěte si
lukreciaborgia
17. 5. 2013 • 18:08

pro silvervoice-přesně tak.Kdyby se podíval po republice a ne jenom po Praze,tak by se divil,jak skvělé herce máme,ale bohužel nejsou z Prahy.Já kvůli tomu už nechodím 20 let do kina.Ty pražské ksichty už nemůžu ani vidět a už ani slyšet.Pražáci jsou jako vši,nebo jako mor.Obsadí radia,TV,film a píšou co jim řeknou germáni.Je to hrozné.

silvervoice
10. 11. 2011 • 05:28

Českému herci nevěřím ani slovo, řekl Forman a měl pravdu. Zejména když vidím ty provařený pražský ksichty, tak se mi chce blejt. Např. taková expozitura - to byl brněnskej nápad, tak proč tam zase cpou ty provařený starý Pražáky? Nedostatek zkušených herců je způsoben i alibismem šéfů divadel - berou jen režiséry a herce, kteří už jedou v našem zkur-systému, přeci nevezmou někoho "z ulice", takže spousta talentů (se školou!) se k práci nedostane a žádná nová vlna nevznikne. Ostravský Golat hodnotil ve svých divadlech ženský podle toho jak jsou ochotné v posteli a chlapy, jak dlouho vydržej s ním chlastat. Na nových hercích se mohlo už 21 let v divadlech a televizi makat, aby z nich bylo něco kloudného, ale prostě to zmr, kteří řídí česká divadla a televizi, nechali propadnout, takže není kde brát.

silvervoice
9. 11. 2011 • 17:38

Havel zničil český film a na jeho troskách se umělecky vymočil svou vlastní režií. Ten Honzík nám zešedivěl díky bordelu, který u nás vládne, ale naštěstí mu to sluší. Vždy jsem si myslel, že je režisér zrádce, který odejde bez vážných důvodů točit do zahraničí, ale dnes už je situace u nás horší než v časech, kdy prchal Forman. Jsou tu režiséři, kteří si za těch 21 let ani neškrtli, což bylo nevídané i za komunistů. A jací zmr.. řídí televizi, to se ani nedá říct.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.