Jan Tříska: Narozeniny neslaví, ani "75"! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jan Tříska: Narozeniny neslaví, ani "75"!

Jan Tříska se už nemůže dočkat, až ztvární otroka Kalibana v Shakespearově Bouři.
Jan Tříska se už nemůže dočkat, až ztvární otroka Kalibana v Shakespearově Bouři.

Herec Jan Tříska se v pátek dožívá 75. let . Ani toto jubileum pro něj ale není důvodem k oslavě. Podívejte se na pět klíčových okamžiků jeho života.

K herectví jej přivedl Karel Höger

Původně chtěl být tanečníkem, nakonec ale poslechl radu Karla Högera (†67) a dal se na herectví. „Přišel za mnou během recitační soutěže a řekl mi: Můžete být dobrým hercem,“ vzpomíná na setkání se slavným hercem Tříska, který se po studiích na DAMU v roce 1959 stal historicky nejmladším členem činohry Národního divadla

Útěk do emigrace

S Karlou Chadimovou (68), která byla v 60. letech velmi populární herečkou,
se oženil v roce 1968. Po odchodu do emigrace Chadimová herectví opustila – vypracovala se na manažerku luxusní restaurace Bel Air v Hollywoodu. Mají spolu dvě dcery Janu a Karlu, která se objevila ve filmu Nahota na prodej.

Na svatbě mu svědčil Havel

„Narozeniny nikdy neslavím,“ říká Tříska, který se pětasedmdesátin dožívá
30 dní po svém blízkém příteli Václavu Havlovi (75). Ten mu byl dokonce za svědka na svatbě. I kvůli tomuto dlouholetému přátelství telství měl Tříska problémy s komunistickým režimem v bývalém Československu, které vyústily v jeho emigraci v roce 1977. „Jako signatář výzvy 2000 slov a rodinný přítel Václava Havla jsem to měl doma s prací čím dál složitější. Rozhodl jsem se to tehdy vyřešit emigrací,“ říká Tříska.

V kondici jej udržuje pravidelný běh

V Americe našel nejen uplatnění jako herec, ale také objevil svého
celoživotního koníčka – běhání. „Vstanu ve 4.45, ať se děje, co se dějte. Natáhnu trenýrky a tričko, nasadím dobré boty a to je všechno,“ směje se herec, který prý za 34 let běhání ani jednou nevynechal.

Čtvrt milionu za roli ve filmu Hranaři

V létě Tříska točil nový český film Hranaři – v thrilleru hraje záhadného muže Bishopa, za tuto roli prý vyinkasoval přes 250 tisíc korun. Premiéry se 1. 12. 2011 herec osobně zúčastní.



Autor:  dos,cam

Přečtěte si
repro
4. 11. 2011 • 17:32

Ten aspoň žije, ale co děláš ty?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.