Tajemství hrobu Jiřiny Švorcové: Titul si nechala i po smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tajemství hrobu Jiřiny Švorcové: Titul si nechala i po smrti!

Hrob Jiřiny Švorcové.
Hrob Jiřiny Švorcové. (Aha! – Marek Pátek, Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Václav Nekvapil, foto pro Aha! – Jan Čada, Martin Hofman)

»Jedeme na hroby...« Věta, která zazní v mnoha českých domácnostech. Den památky zesnulých připadá sice až na středu 2. listopadu, řada z nás však zajede autem či dojde procházkou na hřbitov již v průběhu prodlouženého víkendu. Někteří nezamíří jen na hroby příbuzných, ale i oblíbených herců, zpěváků, sportovců. Bohužel i letos jich přibyly desítky...

Letos poprvé mohou fanoušci zažehnout svíčku například  na hrobě kontroverzní herečky Jiřiny Švorcové (†83), která po dlouhé nemoci zemřela letos v srpnu. Odpočívá na hřbitově nedaleko své monstrózní vily v pražských Střešovicích, v hrobě, kde je uložen i její manžel, malíř Václav Šolta. A skrývá velké tajemství.

Náhrobní desku zdobí čerstvě vytepaný nápis, jemuž dominuje titul národní umělkyně, který Švorcová získala od komunistického režimu roku 1984 a kterého se nechtěla vzdát ani po jeho pádu. Vždy trvala na tom, že ocenění dostala zejména od lidu... „Herectví jsem měla vždycky ráda. Nikdy jsem nechtěla přestat. Ale musela jsem,“ často tesknila ještě za svého života.



Přečtěte si
lalia
28. 9. 2014 • 18:03

Stála si za svým,nepřevlékala kabát,titulu národní umělkyně si vážila.Jsou mezi námi tací,že se za to stydí a převlékají kabáty.Koho si víc vážíte ? Ona nikomu neublížila.Byla v KSČ jako miliony jiných.A byl rozdil komunista a komunista.

rezacek
9. 1. 2014 • 10:05

Jo, až na ty hrubky.

rezacek
9. 1. 2014 • 10:05

Víte, kdo založil titul Národní umělec? Budete se divit: TGM. A, nemusíte souhlasit, ale až na pár výjimek jej dostávali opravdoví umělci - Rada, Zrzavý, Haken, Podvalová, Seifert, Hrušínský ... Švorcová, Hlaváčová. Někteří byli i politicky "správně" orientovaní, to je fakt, ale za to se titul nedával, jinak by nejnárodnější umělkyně musela být soudružka Pelikánová (její komické číslo v Křesle pro hosta lze nalézt na youtube).

jizerka
1. 11. 2011 • 20:29

Děkuji Vám vážená a milá " akram " za obhajobu velké herečky Jiřiny Švorcové, která si úctu a obdiv zaslouží, také posmrtný klid, byla to čestná žena v každé době!!! Je čas dušičkový, lidé žijte v lásce a toleranci! Dana Sv.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.