PROSTŘENO: Mirka bydlí jako vetešník! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

PROSTŘENO: Mirka bydlí jako vetešník! +RECEPTY

Mirka vsadila na osvědčené menu
Mirka vsadila na osvědčené menu (TV Prima)

Zlínské Prostřeno v pátek završí Mirka, již soutěžící vnímají jako nejpravděpodobnější adeptku na výhru. Budou k tomu její léty prověřené recepty stačit?

Věčně nespokojený řezník Alois se u Mirky pustil i do kritiky jejího bydlení. Společně s Jiřinou se vydal do ložnice, kde si hostitelka hýčká svou sbírku bižuterie. Zatímco Jiřinu její barevné korále okouzlily, Alois prohlásil: „Má to tady jak vetešník.“

A to se mu Mirka snažila zavděčit speciálním předkrmem. Počítala s tím, že jej papriky plněné sýrem nenadchnou, a do rohlíčku z kynutého těsta mu zapekla klobásku. Velkého vděku se ale nedočkala, protože Alois jde tvrdě po vítězství. „Myslím si, že její menu šanci na výhru mět nebude,“ odsoudil ji ještě předtím, než stačil ochutnat.

Jako hlavní chod Mirka servírovala královskou korunu, kterou sestavila s kuřecího masa, hermelínu a ananasu. Někomu ale smrdí hermelín a jiný pro změnu nemusí ananas. A to mohou být pro Mirku body dolů.

Alois se z celého večera nejvíce těšil na vyhlášení vítěze, protože se za něj sám považoval. Netěšil se předčasně? Sledujte Prostřeno na Primě!

Uvařte si Mirčino menu!

Grilované papriky plněné sýrem, domácí pečivo

Ingredience:

6–8 paprik (více barev)

0,5 kg goudy

2 lžíce olivového oleje na pokapání

Postup:

Paprikové lusky očistíme, umyjeme a naplníme sýrem, kterým opravdu

nešetříme. Pokapeme vodou, v tomto případě olej vynecháme, sýr je tučný

dost, a grilujeme asi 20 minut.


Domácí rohlíky

Ingredience:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

0,5 kostky kvasnic

špetka cukru

0,5 lžičky soli

1/8 l mléka (možno i více)

50 g másla

Postup:

Z cukru, trošky mléka a mouky zaděláme kvásek na kynuté těsto, které by

mělo být tužší než děláme na koláče. Vše dobře vymícháme a necháme

kynout na teplém místě půl hodiny. Pak těsto rozdělíme na tři části a z

každé vyválíme kolo. Rádýlkem rozkrájíme na čtvrtky, ty opět na čtvrtky,

až vznikne osm dílků. Z vnější strany je srolujeme ke špičce. Zahneme

konce a máme úhledný rohlík. Pokračujeme a klademe na plech na pečicí

papír. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem nebo hrubou solí,

sezamem, kmínem. Rohlíky pečeme na 220 stupňů dozlatova, ke konci

stáhneme na 180 až 150 stupňů. Hotové rozkrojíme a naplníme sýrovými

paprikami.

Teplota: 220°C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 1–2 hodiny

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: předkrm / pečení / grilování / zapékání


Šťouchané brambory se smetanou, královská koruna a letní zeleninový salátek


Ingredience:

5 kuřecích prsou

5 kousků Hermelínu

1 plechovka koleček ananasu

1 brusinky

1 smetana ke šlehání (200 ml)

1 lžička soli

0,5 lžičky pepře

1 lžička povidel

1 bílá cibule

5 stroužků česneku

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce worcesteru

hoblinky z mrkve

1 snítka rozmarýnu

100 ml vývaru na přeliv

1 ořech másla

Postup:

1. Maso naporcujeme a upravíme do kulatých medailonků. Lehce naklepeme.

Na pánev dáme olej, česnek i se slupkou a restujeme maso dozlatova.

Osolíme, opepříme, zeslabíme plamen a pomalinku podléváme vývarem.

Přidáme ostatní koření, snítku rozmarýnu a mrkev a ještě chvíli dusíme, než

se šťáva zredukuje do lahodného sosu. Pak maso vyjmeme a dáme odležet

do mísy, aby nevychladlo a zároveň došlo a zvláčnělo.

2. Doděláme sos. Přidáme asi decilitr vývaru, lžičku povidel pro barvu a chuť,

dle chuti dosolíme, vyjmeme česnek a zbylou cibulku.

3. Na vedlejší pánvi rozehřejeme máslo s olejem, opatrně vložíme Hermelín a

smažíme na velmi slabou teplotu. Dbáme, aby sýr uvnitř roztál a vše zůstalo

teplé.

4. Na talíř naservírujeme maso, na ně položíme Hermelín a nahoru kolečko

ananasu s brusinkami a kopečkem ušlehané smetany. Vznikne královská

koruna. Porci kolem polijeme sosem, naservírujeme k ní šťouchané brambory

a salátek.

Šťouchané brambory

Dva kilogramy brambor oloupeme, nakrájíme na hranolky a uvaříme. Vodu

scedíme a na brambory nalijeme štamprličku sladké smetany. Přikryjeme

poklicí, necháme asi pět minut stát a pak hrncem lehce zatřepeme. Na talíři

sypeme petrželkou.

Letní salátek

Ingredience:

1 ledový salát

0,5 kg rajčat

1 cibule

1 mrkev

špetka soli

1 lžíce bylinkového oleje

1 citron

Postup:

Zeleninu nakrájíme na tenčí plátky a smícháme, ochutíme solí a pokapeme

olejem a citronovou šťávou.

Teplota: 100 a 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / příloha / salát / smažení / dušení


Babiččiny koláčky

Dočkala se Miroslava vděku za tak heroický výkon? Ani ne, možná měla

ke koláčům uvařit kávu, lépe by klouzaly do krku.

Ingredience:

120 g másla (na posypání)

2 vanilkové cukry

500 g hladké mouky

250 g ztuhlého másla

1 sušené kvasnice nebo kostka droždí

3 žloutky

100 g strouhaného perníku

200 g moučkového cukru

1 lžička soli

1 lžička citronové kůry

0,5 l mléka

pár lžic smetany

1 sklenice povidel

Na náplň:

0,5 kg tvarohu

cukr

1 vanilkový cukr,

1 vejce

Na posypání:

200 g polohrubé mouky

120 g másla

2 vanilkové cukry

200 g moučkového cukru

100 g strouhaného perníku

Vše smícháme, až vznikne žmolenka.

Postup:

Z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky rozděláme kvásek. Zaděláme těsto

z hladké mouky a mléka, do kterého nastrouháme celé máslo. Přidáme tři

žloutky, moučkový cukr, trošku soli a citronové kůry. Necháme hodinu kynout.

Na pomoučeném vále vykrajujeme lžící těsto a plníme koláčky tvarohovou

náplní. Zabalíme, vytvarujeme koláček, který klademe na vymazaný plech,

povrch potřeme povidly, na to přijde posýpka. Nakonec potřeme kraje

rozšlehaným vejcem se smetanou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 stupňů C dozlatova. Když to voní po

celém domě, je hotovo!

Teplota: 220 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro zkušené

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 1–2 hodiny

Čas vaření: 1–2 hodiny

Recipe category: cukroví / moučník / pečení

 

 

Anketa

Který soutěžící si nejvíce zaslouží výhru?
Celkem 688 hlasujících



Přečtěte si
winterfreshka
29. 10. 2011 • 10:24

Kam pisálkové chodí na své náměty??? To,že má žena vystaveny korále ještě neznamená,že žije jako vetešník.Paní Mirka byla skvělá hostitelka i spolustolovnice,tolik intelektu nemá ani celé škrabáctvo

lysohlavek02
28. 10. 2011 • 13:49

ty prasečí anální žlázo zazvoň radši na personál ať ti vymění pleny ,smrdíš i přes monitor!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.