PROSTŘENO: Mirka bydlí jako vetešník! +RECEPTY
Zlínské Prostřeno v pátek završí Mirka, již soutěžící vnímají jako nejpravděpodobnější adeptku na výhru. Budou k tomu její léty prověřené recepty stačit?
Věčně nespokojený řezník Alois se u Mirky pustil i do kritiky jejího bydlení. Společně s Jiřinou se vydal do ložnice, kde si hostitelka hýčká svou sbírku bižuterie. Zatímco Jiřinu její barevné korále okouzlily, Alois prohlásil: „Má to tady jak vetešník.“
A to se mu Mirka snažila zavděčit speciálním předkrmem. Počítala s tím, že jej papriky plněné sýrem nenadchnou, a do rohlíčku z kynutého těsta mu zapekla klobásku. Velkého vděku se ale nedočkala, protože Alois jde tvrdě po vítězství. „Myslím si, že její menu šanci na výhru mět nebude,“ odsoudil ji ještě předtím, než stačil ochutnat.
Jako hlavní chod Mirka servírovala královskou korunu, kterou sestavila s kuřecího masa, hermelínu a ananasu. Někomu ale smrdí hermelín a jiný pro změnu nemusí ananas. A to mohou být pro Mirku body dolů.
Alois se z celého večera nejvíce těšil na vyhlášení vítěze, protože se za něj sám považoval. Netěšil se předčasně? Sledujte Prostřeno na Primě!
Uvařte si Mirčino menu!
Grilované papriky plněné sýrem, domácí pečivo
Ingredience:
6–8 paprik (více barev)
0,5 kg goudy
2 lžíce olivového oleje na pokapání
Postup:
Paprikové lusky očistíme, umyjeme a naplníme sýrem, kterým opravdu
nešetříme. Pokapeme vodou, v tomto případě olej vynecháme, sýr je tučný
dost, a grilujeme asi 20 minut.
Domácí rohlíky
Ingredience:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
0,5 kostky kvasnic
špetka cukru
0,5 lžičky soli
1/8 l mléka (možno i více)
50 g másla
Postup:
Z cukru, trošky mléka a mouky zaděláme kvásek na kynuté těsto, které by
mělo být tužší než děláme na koláče. Vše dobře vymícháme a necháme
kynout na teplém místě půl hodiny. Pak těsto rozdělíme na tři části a z
každé vyválíme kolo. Rádýlkem rozkrájíme na čtvrtky, ty opět na čtvrtky,
až vznikne osm dílků. Z vnější strany je srolujeme ke špičce. Zahneme
konce a máme úhledný rohlík. Pokračujeme a klademe na plech na pečicí
papír. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem nebo hrubou solí,
sezamem, kmínem. Rohlíky pečeme na 220 stupňů dozlatova, ke konci
stáhneme na 180 až 150 stupňů. Hotové rozkrojíme a naplníme sýrovými
paprikami.
Teplota: 220°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm / pečení / grilování / zapékání
Šťouchané brambory se smetanou, královská koruna a letní zeleninový salátek
Ingredience:
5 kuřecích prsou
5 kousků Hermelínu
1 plechovka koleček ananasu
1 brusinky
1 smetana ke šlehání (200 ml)
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
1 lžička povidel
1 bílá cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce worcesteru
hoblinky z mrkve
1 snítka rozmarýnu
100 ml vývaru na přeliv
1 ořech másla
Postup:
1. Maso naporcujeme a upravíme do kulatých medailonků. Lehce naklepeme.
Na pánev dáme olej, česnek i se slupkou a restujeme maso dozlatova.
Osolíme, opepříme, zeslabíme plamen a pomalinku podléváme vývarem.
Přidáme ostatní koření, snítku rozmarýnu a mrkev a ještě chvíli dusíme, než
se šťáva zredukuje do lahodného sosu. Pak maso vyjmeme a dáme odležet
do mísy, aby nevychladlo a zároveň došlo a zvláčnělo.
2. Doděláme sos. Přidáme asi decilitr vývaru, lžičku povidel pro barvu a chuť,
dle chuti dosolíme, vyjmeme česnek a zbylou cibulku.
3. Na vedlejší pánvi rozehřejeme máslo s olejem, opatrně vložíme Hermelín a
smažíme na velmi slabou teplotu. Dbáme, aby sýr uvnitř roztál a vše zůstalo
teplé.
4. Na talíř naservírujeme maso, na ně položíme Hermelín a nahoru kolečko
ananasu s brusinkami a kopečkem ušlehané smetany. Vznikne královská
koruna. Porci kolem polijeme sosem, naservírujeme k ní šťouchané brambory
a salátek.
Šťouchané brambory
Dva kilogramy brambor oloupeme, nakrájíme na hranolky a uvaříme. Vodu
scedíme a na brambory nalijeme štamprličku sladké smetany. Přikryjeme
poklicí, necháme asi pět minut stát a pak hrncem lehce zatřepeme. Na talíři
sypeme petrželkou.
Letní salátek
Ingredience:
1 ledový salát
0,5 kg rajčat
1 cibule
1 mrkev
špetka soli
1 lžíce bylinkového oleje
1 citron
Postup:
Zeleninu nakrájíme na tenčí plátky a smícháme, ochutíme solí a pokapeme
olejem a citronovou šťávou.
Teplota: 100 a 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / salát / smažení / dušení
Babiččiny koláčky
Dočkala se Miroslava vděku za tak heroický výkon? Ani ne, možná měla
ke koláčům uvařit kávu, lépe by klouzaly do krku.
Ingredience:
120 g másla (na posypání)
2 vanilkové cukry
500 g hladké mouky
250 g ztuhlého másla
1 sušené kvasnice nebo kostka droždí
3 žloutky
100 g strouhaného perníku
200 g moučkového cukru
1 lžička soli
1 lžička citronové kůry
0,5 l mléka
pár lžic smetany
1 sklenice povidel
Na náplň:
0,5 kg tvarohu
cukr
1 vanilkový cukr,
1 vejce
Na posypání:
200 g polohrubé mouky
120 g másla
2 vanilkové cukry
200 g moučkového cukru
100 g strouhaného perníku
Vše smícháme, až vznikne žmolenka.
Postup:
Z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky rozděláme kvásek. Zaděláme těsto
z hladké mouky a mléka, do kterého nastrouháme celé máslo. Přidáme tři
žloutky, moučkový cukr, trošku soli a citronové kůry. Necháme hodinu kynout.
Na pomoučeném vále vykrajujeme lžící těsto a plníme koláčky tvarohovou
náplní. Zabalíme, vytvarujeme koláček, který klademe na vymazaný plech,
povrch potřeme povidly, na to přijde posýpka. Nakonec potřeme kraje
rozšlehaným vejcem se smetanou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 stupňů C dozlatova. Když to voní po
celém domě, je hotovo!
Teplota: 220 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: cukroví / moučník / pečení