Oleg Reif (†83): Před smrtí přišel o obě nohy! Zabila ho cukrovka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Oleg Reif (†83): Před smrtí přišel o obě nohy! Zabila ho cukrovka

Slavná scéna ze Slunce, seno a pár facek.
Slavná scéna ze Slunce, seno a pár facek. (Aha! – David Kundrát, ara)

Uznávaný český režisér a herec Oleg Reif (†83) včera ráno podlehl těžké cukrovce. S ní bojoval několik let a mj. ho připravila o obě nohy. Proslavila ho zejména role papaláše Pláničky staršího v komedii Zdeňka Trošky Slunce, seno a pár facek (1989) – právě on během závěrečné rvačky dostal slavnou facku od těžkotonážní Heleny Růžičkové...

„Já celý život rád sportoval a ještě radši jsem se přežíral sladkým – až přišla cukrovka. Druhý den po oslavě mých 80. narozenin jsem musel do nemocnice – v tu dobu už jsem měl ukrutné bolesti nohou, ale mně to nevadilo… Baťa teď sice přijde »zu grunt«, protože já už boty nepotřebuju, ale srdce a mozek mám pořád strašně mladý,“ smál se ještě nedávno.

„Jsem životní optimista. I lékaři se divili. Já tam na vozíčku tančil valčík a oni mi pak říkali, že tam musím zůstat, protože pacienti chtějí na pokoji mě a můj optimismus. Dokonce mi pak dali i štrůdl – sice neslazený, ale měl jsem radost,“ dodával.

Reif pocházel z ruské šlechtické rodiny, která po revoluci v roce 1917 odešla do Čech. Po válce vystřídal angažmá v Realistickém divadle, Divadle V+W, Rokoku a na Vinohradech.

Působil také v Karlových Varech, kde se ve druhé polovině 50. let uplatnil i jako režisér a autor satirických her. Přestože ve filmu se objevil asi ve čtyřiceti drobnějších rolích, tu ze Slunce, seno svého žáka Zdeňka Trošky nic nepřekoná. A jak vzpomínal na rvačku s Růžičkovou?

„Musel jsem jí strhnout šaty, ale… mně to nešlo! Zavěsil jsem se na ni, abych je strhl, ale zůstal jsem na ní viset. Byl jsem moc ohleduplný, ale Zdeněk mi řekl, ať pořádně škubnu. Jenže já jí pak strhl i podprsenku a vyvalily se na mě před celý štábem ty její »šestnáctky«. Pro oba to byl obrovský šok. Dala mi takovou facku, až mi málem upadla čelist,“ smál se. Reifův syn Oskar se také věnuje filmové režii.

Zdeněk Troška: Zemřel tiše, ve spánku...

„Oleg byl můj dlouholetý přítel, skvělý člověk a kamarád. Spojoval nás nejen fi lm, ale i hudba, historie a příroda. Ještě před deseti dny jsme spolu byli v jeho rodných Úvalech u Prahy na besedě v domově důchodců, kam často zavítal a vyprávěl o hercích.

Až do poslední chvíle byl plný elánu a radosti ze života. Další ze sluncesenových postaviček odešla do fi lmového nebe. Paní Marie, která se o něho starala, mi ráno napsala, že Oleg zemřel tiše, ve spánku...“

V čem také hrál

●  Nezbedný bakalář (1946) – bohatý žák

●  Dařbuján a Pandrhola (1959) – krejčí

●  Pane, vy jste vdova (1970) – inspicient

●  Slunce, seno,... (1983-1989) – Plánička

●  Kameňák 1, 2, 3 (2003-2005) – lord



Autor:  Petr Macek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.