PROSTŘENO u Jiřiny: Porod během natáčení! +RECEPTY
Zlínské Prostřeno se ponese ve znamení šťastné události, jíž se hned v pondělní dočká první hostitelka Jiřina. Během hodování se čtveřicí soutěžících se její rodina rozšíří o vnoučka.
Jiřina byla celý den jako na trní a každou chvíli kontrolovala telefon. Není divu, že byla pod nátlakem a při vaření pořádně znervózněla. „Čekám, kdy zavolají. Včera už to vypadalo jako že jo…“ podělila se o své dojmy pondělní hostitelka.
S nakupováním si nedělala starosti, protože jediný obchod ve vesničce Kelníky má pod svou kontrolou. Kvůli Prostřenu si Jiřina poprvé vyzkoušela obsluhu svého manžela a místo placení se s ním rozloučila slovy: „Vyrovnáme to večer.“
Smetanu ale šlehala tak usilovně, až se jí zdrcla v máslo. Jiřina se zapotila i při přípravě želatiny, přestože se nejprve snažila přes kameru všechny poučovat o správném postupu.
Játra na víně podávaná jako předkrm nezachutnala Matějovi ani Jakubovi. Prvnímu z nich dokonce hned dvojnásobně: „Vůbec se netěším. Nemám rád víno a nemám rád játra.“ Naopak řezník Alois byl nadmíru spokojen a masem by nejraději nahradil i piškotový dezert.
Připomínky hostů ale Jiřinu příliš netrápí. V hlavě má jenom snachu, jejíž porod se nezadržitelně blíží. Dočká se Jiřina vnoučka ještě před podáváním dezertu? Sledujte Prostřeno na Primě.
Uvařte si Jiřininy recepty!
Kachní játra na víně
Ingredience:
150 g anglické slaniny
1 cibule
500 g kachních jater
100 ml červeného vína
0,5 lžičky soli
špetka pepře
Postup:
Na malé kostičky nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme pokrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Na směsi orestujeme játra, zastříkneme červeným vínem, chvíli podusíme a na závěr okořeníme.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / restování / dušení
Masové variace, pečené brambory a dva dipy
Ingredience:
Kanadské kuře:
20 kuřecích špalíčků
3 stroužky česneku
125 g másla
1 naběračka vývaru
Na marinádu:
1 velká cibule
0,5 šálku kečupu
0,5 šálku vody
1 lžíce cukru
1 lžíce worcesteru
1 lžíce octa
1 lžička soli
špetička chilli koření
Postup:
1. Kuře osolíme a potřeme utřeným česnekem. V pekáčku rozpustíme máslo a kuře na něm 20 minut pečeme při 200 stupních pod poklopem nebo alobalem.
2. Po 20 minutách zalijeme omáčkou, kterou jsme smíchali z výše popsaných ingrediencí a na mírném ohni 10 minut povařili. Kuře dopečeme odkryté při 180 stupních.
3. K masu podáváme bylinkový a žampionový dip, které umícháme nebo uvaříme z následujících surovin:
Dip č. 1 – bylinkový:
1 kysaná smetana
čerstvé bylinky a sůl dle chuti
1 stroužek česneku
Dip č. 2 – žampionový:
250 g oloupaných a na tenké plátky nakrájených žampionů
1 cibule
1 smetana
1 smetana ke šlehání
0,5 lžičky soli
špetka mletého pepře
0,5 lžičky sušených provensálských bylin
Postup:
Na oleji nebo másle zpěníme jemně pokrájenou cibulku a přidáme žampiony. Lehce orestujeme a necháme zhruba 10 minut podusit. Podlijeme smetanou a šlehačkou, přidáme koření a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.
Teplota: 100 a 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / vaření / pečení
Letní ovocný dezert
Ingredience:
Na piškot:
6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic pískového cukru
Na krém:
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr
2 kysané smetany
Na polevu:
1 želatina a půl litru kompotové šťávy
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, lehce vmícháme mouku a upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Šlehačku ušleháme pomocí ztužovače s vanilkovým cukrem, lehce vmícháme obě zakysané smetany. Krém natřeme na vychladlý piškot. Dezert nazdobíme ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu. Vše necháme v lednici ztuhnout.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: dezert / pečení / chlazení