PROSTŘENO u Jiřiny: Porod během natáčení! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PROSTŘENO u Jiřiny: Porod během natáčení! +RECEPTY

Jiřina se během Prostřena stala babičkou!
Jiřina se během Prostřena stala babičkou! (TV Prima)

Zlínské Prostřeno se ponese ve znamení šťastné události, jíž se hned v pondělní dočká první hostitelka Jiřina. Během hodování se čtveřicí soutěžících se její rodina rozšíří o vnoučka.

Jiřina byla celý den jako na trní a každou chvíli kontrolovala telefon. Není divu, že byla pod nátlakem a při vaření pořádně znervózněla. „Čekám, kdy zavolají. Včera už to vypadalo jako že jo…“ podělila se o své dojmy pondělní hostitelka.

S nakupováním si nedělala starosti, protože jediný obchod ve vesničce Kelníky má pod svou kontrolou. Kvůli Prostřenu si Jiřina poprvé vyzkoušela obsluhu svého manžela a místo placení se s ním rozloučila slovy: „Vyrovnáme to večer.“

Smetanu ale šlehala tak usilovně, až se jí zdrcla v máslo. Jiřina se zapotila i při přípravě želatiny, přestože se nejprve snažila přes kameru všechny poučovat o správném postupu.

Játra na víně podávaná jako předkrm nezachutnala Matějovi ani Jakubovi. Prvnímu z nich dokonce hned dvojnásobně: „Vůbec se netěším. Nemám rád víno a nemám rád játra.“ Naopak řezník Alois byl nadmíru spokojen a masem by nejraději nahradil i piškotový dezert.

Připomínky hostů ale Jiřinu příliš netrápí. V hlavě má jenom snachu, jejíž porod se nezadržitelně blíží. Dočká se Jiřina vnoučka ještě před podáváním dezertu? Sledujte Prostřeno na Primě.

Uvařte si Jiřininy recepty!

Kachní játra na víně

Ingredience:

150 g anglické slaniny

1 cibule

500 g kachních jater

100 ml červeného vína

0,5 lžičky soli

špetka pepře

Postup:

Na malé kostičky nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme pokrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Na směsi orestujeme játra, zastříkneme červeným vínem, chvíli podusíme a na závěr okořeníme.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: předkrm / restování / dušení

 

Masové variace, pečené brambory a dva dipy

Ingredience:

Kanadské kuře:

20 kuřecích špalíčků

3 stroužky česneku

125 g másla

1 naběračka vývaru

Na marinádu:
1 velká cibule
0,5 šálku kečupu
0,5 šálku vody
1 lžíce cukru
1 lžíce worcesteru
1 lžíce octa
1 lžička soli
špetička chilli koření

Postup:

1. Kuře osolíme a potřeme utřeným česnekem. V pekáčku rozpustíme máslo a kuře na něm 20 minut pečeme při 200 stupních pod poklopem nebo alobalem.

2. Po 20 minutách zalijeme omáčkou, kterou jsme smíchali z výše popsaných ingrediencí a na mírném ohni 10 minut povařili. Kuře dopečeme odkryté při 180 stupních.

3. K masu podáváme bylinkový a žampionový dip, které umícháme nebo uvaříme z následujících surovin:

Dip č. 1 – bylinkový:
1 kysaná smetana
čerstvé bylinky a sůl dle chuti
1 stroužek česneku

Dip č. 2 – žampionový:
250 g oloupaných a na tenké plátky nakrájených žampionů
1 cibule
1 smetana
1 smetana ke šlehání
0,5 lžičky soli
špetka mletého pepře
0,5 lžičky sušených provensálských bylin

Postup:

Na oleji nebo másle zpěníme jemně pokrájenou cibulku a přidáme žampiony. Lehce orestujeme a necháme zhruba 10 minut podusit. Podlijeme smetanou a šlehačkou, přidáme koření a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.

Teplota: 100 a 200 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 1–2 hodiny

Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / vaření / pečení


Letní ovocný dezert

Ingredience:

Na piškot:

6 vajec

6 lžic polohrubé mouky

6 lžic pískového cukru

Na krém:

1 šlehačka

1 ztužovač šlehačky

1 vanilkový cukr

2 kysané smetany

Na polevu:

1 želatina a půl litru kompotové šťávy

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, lehce vmícháme mouku a upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Šlehačku ušleháme pomocí ztužovače s vanilkovým cukrem, lehce vmícháme obě zakysané smetany. Krém natřeme na vychladlý piškot. Dezert nazdobíme ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu. Vše necháme v lednici ztuhnout.

Teplota: 180 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro zkušené

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: dezert / pečení / chlazení



Přečtěte si
lysohlavek02
24. 10. 2011 • 14:56

.tak se přihlaš a můžeš tam vyšpulit tu tvojí zapařenou slepenici zamořenou filckama!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.