Blažena Holišová, Francová ze Slavností sněženek: Zlomila si páteř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Blažena Holišová, Francová ze Slavností sněženek: Zlomila si páteř!

Blažena Holišová
Blažena Holišová (česká televize)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Blažena Holišová (†80), častá filmová partnerka Rudolfa Hrušínského (Slavnosti sněženek, »Básníci«), Vladimíra Menšíka (Půl domu bez ženicha) a Josefa Somra (Kam doskáče ranní ptáče), odešla z tohoto světa letos na začátku dubna, přestože řada jejích kolegů měla za to, že po smrti je už delší dobu. Po nešťastném pádu, při němž si zlomila páteřní obratel, žila několik let v ústraní a bojovala s řadou nemocí.

Deník Aha! byl poslední, který s Holišovou několik měsíců před její smrtí mluvil. „Mám zlomený čtvrtý obratel. Zakopla jsem o šňůru, když jsem žehlila. Je to příšerná bolest, k zbláznění,“ stěžovala si tehdy herečka, která proslula průpovídkami právě ze Slavností sněženek, kde sekýrovala Hrušínského.

Holišová pak bohužel onemocněla i Parkinsonovou chorobou, navíc se přidaly i potíže s koleny a klouby, kvůli kterým jí už dříve voperovali endoprotézu.

Poslední film – televizní pohádku Zázračné meče – natočila před deseti lety. Pak se stáhla do ústraní. Kdysi často obsazovaná herečka Národního divadla žila po smrti manžela v bytečku v pražských Nuslích. Ven nechodila, bydlela se synem, který se o ni staral.

„To byla zlatá paní. Hezky se ke mně chovala. Když mi měla nafackovat, předem se moc omlouvala, ale jak došlo na záběr, tak mě mlátila skoro extrémně,“ zavzpomínal pro deník Aha! herec Václav Knop (62), který hrál syna Holišové v seriálu televize Nova Hospoda.

Narodila se 11. července 1930 v Nenkovicích u Kyjova v rolnické rodině. Po základní škole se vyučila švadlenou, v oboru pracovala v Prostějově a pak v Brně. Stále ji to táhlo k divadlu. Zkusila dělnickou přípravku a poté v roce 1956 vystudovala brněnskou JAMU.

První jevištní zkušenosti získala na brněnských scénách v Divadle Julia Fučíka a Státním divadle Brno a v roce 1960 natrvalo zakotvila v souboru činohry Národního divadla v Praze. Zemřela 7. dubna 2011.

Filmografie (výběr)

●  Můj brácha má prima bráchu (1975) – Vránová

●  Brácha za všechny peníze (1978) – matka Zuzany

●  Půl domu bez ženicha (1980) – Žofi e Francová

●  Slavnosti sněženek (1983) – Francová

●  Sanitka (1984) – Konoupkova dcera

●  Kam doskáče ranní ptáče (1986) – Mrázová

●  Jak básníkům chutná život (1987) – Hubáčková

●  Hospoda (1996) – matka Břetislava Jonáše

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.