Nemocná herečka Jana Brejchová: Chce zase pracovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemocná herečka Jana Brejchová: Chce zase pracovat!

Jana Brejchová
Jana Brejchová

Herecká hvězda šedesátých let Jana Brejchová (71), která před třemi lety onemocněla Parkinsonovou chorobou a od té doby se uzavřela před světem, hlásí návrat do života! Její stav se rapidně zlepšil a uvažuje i o návratu do branže.

Chystám na karlovarském filmovém festivalu retrospektivu svých filmů,“ těší se Brejchová, která udělala největší radost své dceři Tereze Brodské (43), jež o ni měla vážné obavy.

Parkinsonova choroba se na nejobsazovanější herečce své generace podepsala nejen po zdravotní, ale i psychické stránce tak mocně, že Brejchová neopouštěla svůj vršovický byt. Před rokem si ani nepřišla převzít ocenění za celoživotní dílo udělené Českou filmovou akademií v anketě Český lev.

„Zlomilo se to ale právě po karlovarském festivalu, kterého se, byť byla oficiálně pozvaná, účastnila pouze jako návštěvník. Tehdy přišla s myšlenkou, jak hezké by bylo, kdyby se příště promítla retrospektiva jejích filmů,“ prozradila Nedělnímu Aha! Brodská, která je z maminčina nápadu nadšená.

„Ta radost, že se maminka opět chce účastnit veřejného života, je nepopsatelná. Má mou podporu a jsem ráda, že ji to nepustilo,“ dodala Brodská.

Co je to Parkinsonova choroba?

Těžké onemocnění centrální nervové soustavy, které souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku. Pacient postupně není schopen ovládat a kontrolovat svůj pohyb. Častým projevem je i třes a poruchy řeči. Jde o nevyléčitelnou nemoc, existují jen prostředky, které zmírňují projevy choroby. V Česku trpí Parkinsonovou chorobou až patnáct tisíc lidí.



Přečtěte si
lukreciaborgia
16. 10. 2011 • 22:41

Za mládí byla nejfotogeničtější heračka v Evropě.Hrát neuměla,protože neměla melodický hlas.Totéž po ni podědila Tereza Brodská,která už ale zase není tak nádherná,jako byla Jaba Brejchová.Sice postavu nic moc,herectví nic ,kvůli tomu nemelodickému hlasu,ale jinak nádherná pro fotografy.Od té doby jsem neviděla fotogeničtější herečku.Tenkrát,kdyby byly modelky,tak je světová.Byla .Dcera není a ani neumí nic,takže je to pasé.Že by ji docházely peníze,že chce hrát?Neměla by si raději užívat důchodu?Měla odejít s noblesou a né na vozíčku jak Stela Zázvorková,která už nemohla,ale chtěla potlest.Stejně jako Jiřina Jirásková.Bože můj,ony nemají ani trochu soudnosti?Pracovat a pracovat a rýžovat prachy.Ať si spočne,zajede za Milošem do USA,a´t s ním pokecá a odpočine.

avina
16. 10. 2011 • 19:01

Už ne,ne...Unylá.Hra?! Nula.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.