PROSTŘENO: V Karlově »zasviněné« kuchyni všechny přešla chuť k jídlu! +RECEPTY
Nesmělý samorost Karel pozval hosty do domácnosti, kde by se ve své kůži necítil ani dobytek. Východočeské Prostřeno začne pořádným šokem. Kvůli všudypřítomné špíně nebude mít na jeho menu nikdo ani pomyšlení!
Karla do soutěže přihlásila manželka, která mu ovšem podrazila nohy tím, že před natáčením pořádně zanedbala úklid. Hostitel je se špínou v kuchyni tak sžitý, že jí nevěnuje pozornost. Otevře mu návštěva z Prostřena oči?
„To je kuchyň, že bych řekla, že tam vaří žrádlo pro slepice a prasata,“ řekla po příchodu do jeho domu v Němčicích důchodkyně Hana. Zaneřáděná domácnost je podle ní vizitkou Karlovy ženy, která je pořádná špindíra. „Kdyby to byl normální chlap, tak dá ženské přes hubu a řekne jí, ať kouká uklidit,“ nabídla Hana řešení a přiznala, že ji přešla chuť k jídlu.
Linda pohled na zamaštěné dlaždičky nevydržela a sama je začala drhnout. A světe div se, špína šla dolů! Další nemilé překvapení na ni ale čekalo ve vedlejší místnosti, kde spí na zemi pět Karlových dětí. „Ten pokoj byl hustý. Tam bych nechtěla bydlet nikdy v životě,“ řekla štítivě Linda. „Mamča spí s děckama. Já už ji na svůj pelech nepustím, protože by bylo další miminko,“ připravil Karel ostatním další šok.
Po exkurzi v »zasviněné« kuchyni se hosté obávali, co jim hostitel přinese na talíři. Všichni jednotně uvítali stolování na zahradě, protože v kuchyni by při vší snaze nedokázali pozřít ani sousto.
Kolik bodu si Karel nakonec vyslouží za kuřecí steak, králíka na divoko a palačinky s překvapením? Jak moc se v hodnocení projeví děsivý dojem ze špinavého prostředí? Sledujte Prostřeno v 18 hodin na Primě.
UVAŘTE SI KARLOVY RECEPTY!
Kuřecí biftek, domácí chléb
Ingredience:
Kuřecí biftek:
2 kuřata
3 malé rajské protlaky
1 hrníček oleje
1 grilovací koření
1 palička česneku
1 lžíce medu
Domácí chléb:
350 g hladké mouky
200 g chlebové žitné mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
200 ml vody
200 ml mléka
2 lžíce octa
3–4 lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička celého kmínu
2 lžičky sušeného droždí
domácí pekárna – program 2
Postup:
Vykostíme kuřata a maso dáme do mísy. Nalijeme na ně protlak a olej, aby maso nasáklo a nevyschlo. Do mísy přisypeme grilovací koření (dle chuti a barvy), přidáme česnek a med. Necháme naložené přes noc. Na závěr dáme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran asi pět minut.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 2–3 hodiny
Recipe category: předkrm / pečení / grilování
Králík na divoko, nový brambor
Ingredience:
1 l vína (čím lepší, tím lepší bude maso)
1 lžíce kmínu
200 g špeku
2 cibule
6 kuliček celého pepře
6 kuliček jalovce
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
1 lžíce soli
1 jablko
5 mrkví
2 petržele
1 menší celer
5 stroužků česneku
Postup:
Králíka odblaníme, vykrojíme přední a zadní stehna a hřbet. Kousky namočíme na chvilku do vody. Mezitím nakrájíme zeleninu, jablko, špek a česnek. Vyndáme maso z vody, osušíme a kusy prošpikujeme špekem a na plátky nakrájeným česnekem. Dáme na dva dny uležet. Vezmeme pekáč, nalijeme do něj víno se zeleninou a jablkem a na zeleninu dáme maso. Přikryjeme vrchním pekáčem a pečeme při 200 stupních 6 až 7 hodin. Podléváme.
Nový brambor oškrábeme, nakrájíme a dáme vařit. Přidáme kmín a sůl.
Teplota: 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Čas vaření: více než 3 hodiny
Recipe category: hlavní chod / vaření / pečení
Palačinky s překvapením
Ingredience:
500 ml mléka
3 vejce
špetka soli
špetka cukru
několik kapek oleje
200 g polohrubé mouky
tuk na smažení
Na náplň:
1 tučný tvaroh
5 lžic cukru
10 jahod
2 lžíce Granka
Postup:
Všechny ingredience zamícháme a dáme smažit. Hotové palačinky plníme náplní z oslazeného tvarohu, zdobíme šlehačkou a půlkami jahůdek. Posypeme Grankem.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / pečení