PROSTŘENO: Lukáš kremrole upekl až na třetí pokus! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

PROSTŘENO: Lukáš kremrole upekl až na třetí pokus! +RECEPTY

Lukáš Hejlíček
Lukáš Hejlíček (TV Prima)

Závěr plzeňského Prostřena patří teprve jednadvacetiletému studentovi Lukáši Hejlíčkovi. Sázka na kremrole se mu moc nevyplatila. Nescházelo moc a hosté by zůstali bez dezertu.

Lukáš je z plzeňské sestavy nejmladší a věčný kritik Libor jej proto nepovažuje za silného soupeře: „Určitě ty zkušenosti nemá, takže ten výsledek nebude tíženej.“ Aby se ovšem nedivil, protože Lukáš si v kuchyni počíná jako profík.

Na hosty čekalo překvapení už při příchodu do jeho domu v obci Švihov. Lukášova rodina totiž bydlí nad policejní stanicí a soutěžící si mohli prožít, jaké to je při zatčení.

Flambované švestky s povidlovou omáčkou neoslnily Libora, který prostě švestky nemá rád. Při podávání vepřové panenky s americkými bramborami ale zmlknul i on a Ivana jej dokonce musela napomenout, aby nemlaskal.

Nejvíc se ale Lukáš zapotil během přípravy dezertu, a to nejen kvůli tomu, že jahody naplnil vlastnoručně vyrobenou domácí čokoládou. Jako bonus chtěl hostům dopřát i kremrole, ale ty se mu nepovedly. Při druhém neúspěšném pokusu mu došlo těsto a musel o pomoc zavolat matce. Ta ho ale odbyla slovy: „Zavolej fotrovi!“

Na konci týdne se konverzace vyhrotila a řeč došla i na připálené prkýnko, jímž Libor hosty pobouřil v pondělí. Tehdy k němu ale ještě byli shovívaví, protože netušili, jaký rýpal se z něj vyklube. Pátek je poslední příležitostí k vyřizování účtů.

Aby si Lukáš odnesl 40 tisíc korun, bude muset pokořit Romana, který nasbíral 31 bodů. Podaří se mu to? V pátečním Prostřenu poznáte vítěze.

Anketa

Který soutěžící si nejvíce zaslouží výhru?
Celkem 596 hlasujících

UVAŘTE SI LUKÁŠOVY RECEPTY!

Flambované švestičky s povidlovou omáčkou a čerstvou bagetkou

Ingredience:

100 ml domácí slivovice

10 sušených švestek

3 lžíce povidel

100       g anglické slaniny

1 lžíce másla

1 lžíce vody

5 malých baget

Postup:

Rozpustíme máslo, švestky zabalíme do anglické slaniny a opečeme je na másle. Orestované je vyndáme, do výpeku přidáme povidla a stale mícháme, aby se nepřipálila. Přilijeme slivovici a zapálíme – flambujeme. Dosolíme, popřípadě opepříme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: předkrm / smažení


Vepřová panenka na barevném pepři s americkým bramborem a salátem s medovým dresinkem

Ingredience:

2 vepřové panenky

3 lžíce másla

1 lžička soli

0,5 lžičky pepře

1 lžíce hladké mouky na zaprášení

100 ml vody na podlití

1 kostka Masoxu

Postup:

Nakrájenou panenku prsty naklepeme, osolíme a opepříme, položíme na rozpálené máslo a opečeme po obou stranách. Medailonky necháme odstát na teplém místě. Výpek zaprášíme moukou a necháme chvilku opéct, pak podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme Masox a šťávu necháme provařit. Panenky poté přelijeme tímto sosem.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: hlavní chod / pečení

 

Dresink na salát

Ingredience:

3 lžíce zakysané smetany

1 lžička medu

1 citron

0,5 lžičky soli

špetka pepře

1 lžička dijonské hořčice

3 lžíce olivového oleje

Postup:

Všechny ingredience promícháme metlou do hladké konzistence.

Teplota: 0 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 0 min.

Recipe category: bez vaření / marináda / salát


Jahody plněné domácí čokoládou a šlehačkou, domácí kremrolky

Ingredience:

2 lžíce studené vody

7 kostek cukru

2–3 lžíce kakaa

130 g másla

Postup:

2 lžíce studené vody a 7 kostek cukru povaříme do bublin. Přidáme 2 až 3 lžíce kakaa, zamícháme a postupně přidáme máslo.

Kremrolky

Ingredience:

1 balení listového těsta

1 šlehačka

1 ztužovač šlehačky

1 vanilkový cukr

50 g moučkového cukru

hrst hladké mouky na válení těsta

1 žloutek na potření kremrolí

Postup:

Listové těsto vyválíme a nakrájíme na proužky, které natočíme na studenou vodou ochlazené formičky. Potřeme žloutkem a upečeme v rozpálené troubě. Opatrně sundáme a plníme.

Teplota: 220 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro zkušené

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: moučník / vaření / pečení



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.