PROSTŘENO: Lukáš kremrole upekl až na třetí pokus! +RECEPTY
Závěr plzeňského Prostřena patří teprve jednadvacetiletému studentovi Lukáši Hejlíčkovi. Sázka na kremrole se mu moc nevyplatila. Nescházelo moc a hosté by zůstali bez dezertu.
Lukáš je z plzeňské sestavy nejmladší a věčný kritik Libor jej proto nepovažuje za silného soupeře: „Určitě ty zkušenosti nemá, takže ten výsledek nebude tíženej.“ Aby se ovšem nedivil, protože Lukáš si v kuchyni počíná jako profík.
Na hosty čekalo překvapení už při příchodu do jeho domu v obci Švihov. Lukášova rodina totiž bydlí nad policejní stanicí a soutěžící si mohli prožít, jaké to je při zatčení.
Flambované švestky s povidlovou omáčkou neoslnily Libora, který prostě švestky nemá rád. Při podávání vepřové panenky s americkými bramborami ale zmlknul i on a Ivana jej dokonce musela napomenout, aby nemlaskal.
Nejvíc se ale Lukáš zapotil během přípravy dezertu, a to nejen kvůli tomu, že jahody naplnil vlastnoručně vyrobenou domácí čokoládou. Jako bonus chtěl hostům dopřát i kremrole, ale ty se mu nepovedly. Při druhém neúspěšném pokusu mu došlo těsto a musel o pomoc zavolat matce. Ta ho ale odbyla slovy: „Zavolej fotrovi!“
Na konci týdne se konverzace vyhrotila a řeč došla i na připálené prkýnko, jímž Libor hosty pobouřil v pondělí. Tehdy k němu ale ještě byli shovívaví, protože netušili, jaký rýpal se z něj vyklube. Pátek je poslední příležitostí k vyřizování účtů.
Aby si Lukáš odnesl 40 tisíc korun, bude muset pokořit Romana, který nasbíral 31 bodů. Podaří se mu to? V pátečním Prostřenu poznáte vítěze.
Anketa
UVAŘTE SI LUKÁŠOVY RECEPTY!
Flambované švestičky s povidlovou omáčkou a čerstvou bagetkou
Ingredience:
100 ml domácí slivovice
10 sušených švestek
3 lžíce povidel
100 g anglické slaniny
1 lžíce másla
1 lžíce vody
5 malých baget
Postup:
Rozpustíme máslo, švestky zabalíme do anglické slaniny a opečeme je na másle. Orestované je vyndáme, do výpeku přidáme povidla a stale mícháme, aby se nepřipálila. Přilijeme slivovici a zapálíme – flambujeme. Dosolíme, popřípadě opepříme. Podáváme s čerstvým pečivem.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / smažení
Vepřová panenka na barevném pepři s americkým bramborem a salátem s medovým dresinkem
Ingredience:
2 vepřové panenky
3 lžíce másla
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
1 lžíce hladké mouky na zaprášení
100 ml vody na podlití
1 kostka Masoxu
Postup:
Nakrájenou panenku prsty naklepeme, osolíme a opepříme, položíme na rozpálené máslo a opečeme po obou stranách. Medailonky necháme odstát na teplém místě. Výpek zaprášíme moukou a necháme chvilku opéct, pak podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme Masox a šťávu necháme provařit. Panenky poté přelijeme tímto sosem.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: hlavní chod / pečení
Dresink na salát
Ingredience:
3 lžíce zakysané smetany
1 lžička medu
1 citron
0,5 lžičky soli
špetka pepře
1 lžička dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje
Postup:
Všechny ingredience promícháme metlou do hladké konzistence.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 0 min.
Recipe category: bez vaření / marináda / salát
Jahody plněné domácí čokoládou a šlehačkou, domácí kremrolky
Ingredience:
2 lžíce studené vody
7 kostek cukru
2–3 lžíce kakaa
130 g másla
Postup:
2 lžíce studené vody a 7 kostek cukru povaříme do bublin. Přidáme 2 až 3 lžíce kakaa, zamícháme a postupně přidáme máslo.
Kremrolky
Ingredience:
1 balení listového těsta
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr
50 g moučkového cukru
hrst hladké mouky na válení těsta
1 žloutek na potření kremrolí
Postup:
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na proužky, které natočíme na studenou vodou ochlazené formičky. Potřeme žloutkem a upečeme v rozpálené troubě. Opatrně sundáme a plníme.
Teplota: 220 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: moučník / vaření / pečení